België als sterkste onder 18 Lion naar de halve finale

Gepubliceerd op 28 juli 2023 om 21:00

De klassieker van vrijdagavond 28 juli 2023 op het basketbal EK mannen onder 18 in de B divisie: de Nederlandse Orange Lions tegen de Belgische Belgian Lions in de kwartfinale. Het verschil voor de kwartfinale is dat de Orange Lions tot dusver alles wonnen in de groepsfase, en dat de Belgian Lions twee uit vier overwinningen pakten, en zich net aan plaatsten voor deze wedstrijd. Noah Meeusen was de afgelopen wedstrijden zoals steeds de aanjager, en ook tegen de Orange Lions was hij in de slotminuten erg belangrijk. Qua schot kwamen de Orange Lions er niet aan te pas, en de Belgian Lions op de belangrijke momenten wel. Zij gaan de halve finale in dankzij een 46-56 overwinning. Foto: FIBA Europe

De Belgische formatie staat erom bekend dat zij goed terug kunnen komen in de wedstrijd. Daarnaast beschikken de Orange Lions over een echt collectief, en moet het bij de Lions veelal komen van Noah Meeusen. Het eerste schot is ook van Meeusen, maar die mist als eerste een schotpoging in de wedstrijd. Iemand die dat bij de Orange Lions niet doet is Tjall de Vaal die vanuit de aanvallende rebound als eerste scoort. De Orange Lions pakken veel aanvallende rebounds, maar het driepuntsschot wil er nog niet in. De Belgian Lions lijden veel balverlies, reden ook dat ze de eerste drieënhalve minuut niet scoren. De Lions doen dat opnieuw na een aanvallende rebound, andermaal door De Vaal. Dan komen de Belgian Lions. Noah Meeusen vindt de Alexander Raedschelders, en die schiet de driepunter raak. Niet alleen als floorleader opereert Meeusen sterk, ook weet hij raad met de driepunter: 4-8 de voorsprong voor de Belgian Lions. Ryan van Eyck aan de andere kant geeft dan een sterke pass op De Vaal die wederom scoort, en op zes punten komt. De Orange Lions komen moeilijk tot een sterke aanval. Jean-Marc Jaumin zet voor de Belgen een sterke verdediging neer; een verdediging die in het vierde kwart tegen Portugal succes had in de slotfase. Toch blijven de Orange Lions op hun beurt goed verdedigen, getuige de vele steals die zij pakken. Onder het bord wordt Timo George gevonden die het verschil minimaliseert, maar dan gaat het vuur aan bij de Belgian Lions. Coretin Efono wordt bij de driepuntslijn gevonden, en met succes treft hij doel. Na een gemist schot van de Orange Lions verzilvert Evert Van Eyck de and-1 die voor 8-14 zorgt na het eerste kwart. De Orange Lions pakken zeven aanvallende rebounds, maar schiet slecht. Van de 14 punten betreffen 9 punten van de Belgian Lions de driepunters, en dat maakt het verschil in het eerste kwart. Na de eerste 10 minuten gaat gelijk de eerste driepunter raak voor de Orange Lions. Het is Joris Metz die deze erin schiet, maar de Belgian Lions gaan verder met Evert Van Eyck die de smaak te pakken heeft. De andere Van Eyck, Ryan van Eyck bij de Orange Lions, doet wat terug, maar de Belgen nemen het voortouw. De scores vliegen over en weer om de oren, ook na de dunk van Moek Icke. In de eerste drie minuten loopt het verschil daarom niet veel op. De Belgian Lions switchen snel in de verdediging, en daardoor komen de Orange Lions moeilijke tot een goed schot, en dat impliceert het lage schotpercentage bij de Orange Lions. De Belgian Lions lijken weg te lopen na de driepunter van Lukijan Zecevic: 15-24. Pas twee minuten voor rust besluit coach Matthew Otten namens de Orange Lions een time-out te nemen, maar de Belgian Lions staan dan al met 19-30 voor. Van de voorsprong van de Belgian Lions zijn er bij rust nog zeven over als bij de Orange Lions Latif Diouf wordt gevonden onder de basket: 23-30.

Het begin van de tweede helft is ook gelijk voor de Belgian Lions. Jarne Elouna Eyenga verzilvert de doordunk en pakt bovendien ook gelijk de steal. Adedayo Polet kan zo doordribbelen naar de basket en de drive afronden. Vijf minuten lang weten de Orange Lions er geen bal in te krijgen. België heeft op dat moment ook pas vier punten na rust verzilvert. De Orange Lions dwingen hun tegenstander tot veel turnovers, maar halen daar zelf weinig rendement uit. Een score van Noah Slingerland onder het bord kan een teken zijn van een comeback: 27-34. De Belgian Lions missen, en iemand die dat niet doet is Wamba Ngouateu. Het verschil is nog maar vijf punten, en de Belgian Lions missen opnieuw. Kansen dus voor de Orange Lions om dichterbij te komen. Zou het ze lukken om het scorecollectief op orde te krijgen? Vrije worpen van Ryan van eyck blijven onbenut. Daarmee hadden ze op 31-34 kunnen komen, maar dat lukt ze alsnog via Adekunle Afolabi. De Belgian Lions leveren de bal in, en Timo George minimaliseert het verschil met een score na de rebound: 33-34. Het is weer een wedstrijd geworden, twee minuten voor het einde van het derde kwart. Wat kunnen de Belgian Lions tegenover de run van de Orange Lions neer zetten? Ze scoren via Jarne Elouna Eyenga, en gelijk daaroverheen via een driepunter van Zecevic. De Belgian Lions zijn alweer uitgelopen naar 35-39 na het derde kwart. Zij beginnen in elk geval het beste aan het laatste kwart. Kobe Abelshausen vergroot met een driepunter de voorsprong weer naar zeven punten, en zo kunnen de Orange Lions weer van voren af aan beginnen. Opnieuw krijgen ze de bal er niet in, maar de Belgian Lions blijven balverlies lijden. Op dat moment komt Noah Meeusen in het veld, en hij lijkt de Belgian Lions naar de halve finale te schieten. In money time is hij vaak van cruciaal belang. Het verschil is weer 11 punten, en dat lijkt met nog zes minuten te gaan voldoende te zijn voor de Belgian Lions. Daar denkt Joris Metz nog anders over, en schiet gelijk de driepunter raak, waarna Ryan van Eyck met na een steal voor 40-46 zorgt. Dat kan de zaak weer helemaal doen veranderen, met nog 5:42 minuten te gaan. Kan Ryan van Eyck nog één keer het vuurtje opstoken? De Belgian Lions missen, en er wordt een fout gemaakt op het driepuntsschot van Noah Slingerland. Daar benut hij twee van de drie vrije worpen uit. Het verschil is nog maar vier punten, en het is weer een wedstrijd. Opnieuw is daar Noah Meeusen namens de Belgian Lions met de driepunter. Hij blijft een belangrijke schaken voor de Belgische formatie. Daar laten de Orange Lions het niet bij zitten. Moek Icke scoort, maar dat doen de Belgian Lions aan de andere kant ook. Er is niet veel tijd meer, en de Belgian Lions lijken in Meeusen de zege binnen te halen met opnieuw een driepunter: 44-54. Het schot van de Orange Lions treft geen doel meer, en zodoende blijven de Belgian Lions overeind in de kwartfinale. Met een 46-56 overwinning plaatsen zij zich voor de halve finale van het onder 18 EK, en kunnen de Orange Lions nog maximaal vijfde worden.