Belgian Lions onder 18 naar de kwartfinale van het EK na wonderbaarlijke comeback

Gepubliceerd op 27 juli 2023 om 09:00

Om door de kunnen gaat naar de laatste acht teams op het basketbal EK onder 18 in de B divisie moest België winnen van Portugal. Alleen dan zouden de Belgian Lions tweede staan in groep D van de groepsfase, en zouden ze in de kwartfinale de Nederlandse Orange Lions treffen. Daarvoor moeten ze eerst winnen van Portugal, een tegenstander die zich al niet kan plaatsen aangezien zij bij winst gelijk komen te staan met Bulgarije, maar van Bulgarije verloren ze met 85-59. De Lions wonnen echter na verlenging met 76-75, dus qua resultaat eindigen ze met twee gewonnen twee verloren op plek twee als ze van Portugal winnen. Daar leek het een lange tijd niet op. In het derde kwart scoorden ze slechts zes punten, en met nog zeven minuten in de wedstrijd stonden ze met 46-63 achter. Op dat moment ging het vuur aan bij Noah Meeusen. Eerder dwong hij een verlenging af tegen Bulgarije, en scoorde in die wedstrijd ook een beslissende and-1. Tegen Portugal was hij met verschillende drives en driepunters goed voor opnieuw een verlenging, waarna hij ook op dat moment doorpakte. Zodoende wonnen de Lions na verlenging met 79-71 waardoor zij zich plaatsen voor de kwartfinale van het onder 18 EK. Foto: FIBA Europe

Het begin is voor de Lions, in het bijzonder voor Lukijan Zecevic. Met een driepunter en een drive naar de basket zorgt hij al gauw voor de eerste vijf punten voor de Lions. Portugal valt niet stil, en schiet eveneens een driepunter raak via Pedro Santos. De driepunter lijkt een wapenfeit te worden in deze wedstrijd. Alexander Raedschelders en schiet samen met Zecevic en Noah Meeusen raak waardoor het 16-5 staat na vijf minuten spelen. Zoals gezegd; een wapenfeit. Ruben Prey is namens Portugal goed voor een exemplaar vanaf de driepuntslijn. Portugal komt dichterbij, maar Kobe Abelshausen haalt ook de trekker over. Zodoende sluiten de Lions het eerste kwart af met een 25-19 voorsprong. Na rust zal dat anders zijn. Portugal zet een verdediging neer waar de Lions moeite mee hebben. Het verschil wordt kleiner en kleiner, maar Meeusen zorgt voor opnieuw ruimte met een driepunter. Het wil bij de Lions minder lukken, en Portugal komt inside makkelijker tot scoren. Pedro Lopes zet met een driepunter beide teams op gelijke hoogte: 32-32. Daar laat Portugal het niet bij. Via Prey gaan ze met een 36-39 voorsprong de rust in.

In het derde kwart dreigt zich een ramp te voltrekken bij de Lions. Ze komen niet tot een goed schot, veelal noodgedwongen vanwege de 24-secondenklok en Portugal loopt verder uit door hun sterke inside spel. Prey vergroot de voorsprong naar 38-47 met een drive naar de basket. Nog is het niet genoeg. Scoren doen de Lions niet, en dat doet Jhonathan Andrade namens Portugal wel om het verschil te vergroten naar 14 punten. Het wordt pijnlijk voor de Lions. Salvador Victo opent het vierde kwart met een makkelijke drive naar de basket, en Prey zet met nog zeven minuten te gaan Portugal op een voorsprong van 17 punten: 46-63. Wat kunnen de Lions nog? Snel scoren, dat is de bedoeling. Evert van Eyck antwoordt direct met een driepunter. Is dat een teken? Portugal mist in elk geval, en dat doet Meeusen niet. Opnieuw is de driepunter raak waardoor het verschil binnen een minuut is verkleint tot 11 punten. Portugal krijgt het moeilijker, en de Lions lijken het momentum te hebben overgenomen. Lukijan Zecevic probeert het ook vanaf de driepuntslijn, andermaal treft het schot doel. Het verschil is nog maar zes minuten met nog ruim vijf minuten te gaan: 57-63. Het verschil van zes punten blijft een lange tijd op het bord staan, totdat Portugal Prey vindt die scoort. Dat weerhouden de Lions er niet van om iets terug te doen. Zecevic gaat weer omhoog en weer drie punten voor de Lions. Er is nog hoop: 62-67. Portugal moet met een plan komen om overeind te blijven. Pedro Lopes ziet een kans en gaat naar de ring om de lay-up te verzilveren. Normaal is dat 9 van de 10 keer een scoren, maar nu scoort hij niet, en dat doet Evert van Eyck aan de andere kant wel. De Lions zijn volledig terug in de wedstrijd in de laatste minuut: 64-67. Pedro Lopes kan het verschil maken, maar hij mist de driepunter. De Lions kunnen op gelijke hoogte komen, maar dat moet de driepunter vallen. Dat doet het niet in de laatste 40 seconden. Meeusen gaat omhoog, mis, maar de rebound is voor Zecevic. Hij gaat gelijk omhoog voor twee punten, maar hij krijgt te maken met het block van Pedro Santos. Toch pakken de Lions weer een rebound, via Coretin Efono. Van Eyck passt direct naar Meeusen die een dribbel neemt en gaat voor de driepunter. Deze keer is het raak waardoor de Lions met nog een halve minuut te gaan gelijk staan: 67-67. Portugal heeft de laatste aanval in het vierde kwart. Ze kunnen de droom van de Lions aan diggelen schieten. Salvador Victo probeert dat, maar hij mist waardoor er bij 67 gelijk een verlenging van vijf minuten ontstaat.

In die verlenging is het zoeken naar Meeusen. Hij blijft opnieuw koelbloedig, en schiet wederom een driepunter raak die de Lions op 70-69 zet. Meeusen is op stoom, en gaat zijn ploeg voor in de strijd. Nog twee drives van hem zorgen voor een grotere voorsprong, en Portugal is zoek gespeeld. Zij moeten fouten maken om België op de vrije worp lijn te dwingen. Dat gebeurt, maar de Lions blijven koel en zuinig met de vrije worpen. Een plek in de kwartfinale is daardoor een feit met 79-71. Het was niet makkelijk, maar de Belgian Lions zullen vrijdagavond om 19:00 uur de kwartfinale spelen tegen de Nederlandse Orange Lions.