Onder 18 mannen van de Orange Lions sluiten de groepsfase af met vijf uit vijf overwinningen

Gepubliceerd op 26 juli 2023 om 18:09

De laatste tegenstander in de groepsfase van de onder 18 mannen van de Orange Lions betrof Ierland. Tot dusver wisten de Lions vier keer te winnen, en vier keer zowel aanvallend als verdedigend te domineren. Ook tegen Ierland was dat het geval. Een ruime overwinning van 122-74 was dan ook het geval.

Het begin is voor de Orange Lions die in de hoek Tjall de Vaal vinden, en dat betekent zoals vaak een driepunter voor het talent van de Orange Lions Academy. In de volgende aanval vinden de Lions Joris Metz, en die schiet gelijk de volgende driepunter raak namens de Lions. Ierland legt aan, en scoort vanuit de drive via Jakub Malecki. Aan de andere kant is het De Vaal die namens de Lions weer dreigt met de driepunter, maar het is Metz die deze neemt en met succes deze erin schiet: 11-4. De Lions laten het er niet bij zitten. Moek Icke wordt onder de ring gevonden, en de 2,14m lange center rondt sterk af. De aanval loopt vloeiend bij de Lions. De afgelopen wedstrijden scoorden de mannen van coach Matthew Otten voornamelijk onder het bord, maar in de beginfase tegen Ierland is het vooral het afstandsschot dat doel treft. De Vaal schiet wederom raak vanaf de driepuntslijn, en zo staan de Lions al met 12 punten voor na vier minuten spelen. De Vaal komt al op acht punten in de wedstrijd. Het schot blijft met grote getalen vallen. Is het niet Metz of De Vaal die de driepunter verzilvert, dan zeker ook Braelyn Dale. De Lions staan met 20-4 voor. Ierland wordt zoek gespeeld in de aanval. Via vrije worpen van Leo Byrne komen ze op zes punten, maar de Lions hebben vier minuten voor het einde van het eerste kwart al 24 punten als Timo George sterk naar de ring gaat met zijn linkerhand. Iedereen weet elkaar te vinden in de aanval. Dale passt naar George, en die verzilvert de and-1 op sterke wijze. Een explosief eerste kwart van de Lions wordt afgesloten met een 35-17 voorsprong. Ierland is vooral nog via vrije worpen tot scoren gekomen. Latif Diouf opent de aanval voor de Lions. Daarmee komt hij in korte tijd op zes punten. Naast Latif Diouf is zijn broer Seal Diouf ook sterk onder het bord. Wie er ook in het veld staat, aanvallend zijn ze allemaal explosief. Naast de sterke strijd onder de basket van de gebroeders Diouf is ook Dale goed onder het bord: 43-19. Dan gaat Ierland weer aan de slag, want die willen ook wat betekenen in aanvallend opzicht. Dat lukt via een driepunter van Jack Kehoe, maar gelijk is daar Seal Diouf met de dunk. De Lions beschikken over een sterke bezetting in aanvallend opzicht. Metz, Seal Diouf, Dale, en De Vaal zijn goed voor een serie scores waardoor het verschil groter wordt. Vooral de inbreng van Seal Diouf maakt het verschil. Voor rust komt hij in negen minuten tijd al op 12 punten, en zorgt voor een 60-35 voorsprong bij rust.

Na rust laat Ierland het van een andere kant zien. Driepunters van Jack Kehoe en Aivaras Uosis verkleinen het verschil tot 20 punten. De comeback is van korte duur als Seal Diouf weer wordt gevonden. Een nieuwe score-impuls laat het verschil groeien naar meer dan 30 punten. Een hoog schotpercentage maakt het verschil. Vlak voor het einde pakken de Lions al 50 rebounds, hebben ze 28 assists en 10 steals. De schoten vallen, de drives ook, evenals de sterke aanvallen onder het bord. Noah Slingerland zijn in de eindfase goed voor diverse drives naar de basket. Ook de laatste wedstrijd in de groepsfase gaat ruimschoots gewonnen worden, en wel met 122-74. Aankomende vrijdag zullen de Orange Lions het om 19:00 uur opnemen in de kwartfinale tegen de Belgian Lions.