Vier op een rij voor de Orange Lions onder 18

Gepubliceerd op 25 juli 2023 om 16:00

Zowel Roemenië als de Orange Lions stonden op drie overwinningen in drie wedstrijden. Welk team zou stappen zetten naar een mooie uitgangspositie gedurende dit onder 18 EK? Vlak voor rust zetten de Lions al de toon voor een vierde overwinning oprij. Roemenië werd via wederom een sterk collectief van de Lions aan de kant gezet met 62-78. Foto: FIBA Europe

Het is Roemenië dat sterk begint. Tudor Somacescu is de schutter die voor een 5-2 voorsprong zorgt. Het schieten gaat ze goed af. Denis Badalau is eveneens goed voor de driepunter. De Lions laten het er niet bij zitten. Ryan van Eyck vindt aan de linkerkant Tjall de Vaal, en dat betekent (natuurlijk) een driepunter aan de andere kant: 8-7. Toch blijft het schieten gewoon doorgaan. Somacescu schiet zijn tweede driepunter raak, en dat zijn dan al vier driepunters in de wedstrijd na vier minuten spelen. Daar lijkt geen einde aan te komen. De vierde Roemeense driepunter treft doel, dit keer via Andrei Oinaru; de Roemeense topscorer met gemiddeld 19 punten per wedstrijd dit toernooi. Roemenië verdedigt zo dat de Lions moeilijk naar de ring kunnen komen. Toch komen ze dichterbij via een backdoor van Noah Slingerland. De Lions verdedigen op hun beurt ook beter waardoor Roemenië een lange tijd op 14 punten staat. Van Eyck gaat omhoog en rondt sterk af via de and-1: 15 gelijk. Ook weten de Lions meer rebounds te pakken vlak voor het einde van het eerste kwart. Via een tweede kans mag Seal Diouf op de vrije worp lijn plaatsnemen, en zorgt voor 16-17 voor de Lions na het eerste kwart. De Lions gaan sterk door. Van Eyck zet de drive naar de basket in, en scoort. Hij verstapt zich, maar het komt uiteindelijk toch goed met hem. Zijn vervanger Joris Metz verzilvert eveneens de drive naar de basket. Roemenië valt niet stil. Sasha Son gaat omhoog, en benut via het bord de and-1. Op dat moment vindt er een blessure plaats bij Shane Lieuw On bij de Lions. Hij wil omhoog voor de drive naar de basket, maar stapt daarbij op de voet van een medespeler. Een vervelende blessure voor hem. Moek Icke blockt in de verdediging het schot, en deze mogelijkheid geeft Wamba Ngouateu de gelegenheid om sterk af te ronden. Beide ploegen blijven in het spoor van elkaar. De ene na de andere drive treft doel, bij Romenië via Oinaru en bij de Lions Adekunle Afolabi die samen met Joris Metz de Lions op een 22-29 voorsprong zet. Metz staat op dat moment op acht punten in de wedstrijd. De Lions lijken een gaatje te slaan. Tjall de Vaal blockt het schot van Roemenië, maar die scoren op hun beurt via een dunk van Tudor Somacescu. Het deert de Lions niet. In de hoek wordt Braelyn Dale gevonden, en de schutter verzilvert met succes de driepunter. De voorsprong groeit weer naar acht punten. Verdedigend forceren ze de Roemenen tot het nemen van moeilijke schoten. Dit had ook tegen Oekraïne, Kosovo en Estland effect, en zodoende houden de Lions het balwinst in de eerste helft. Moek Icke is voor Roemenië een last in de verdediging, getuige zijn blocks. In de aanval is het Ryan van Eyck die het voortouw neemt, en via vrije worpen en een driepunter de voorsprong uitbreidt naar 13 punten voor de Lions: 24-37. Net als een voorsprong van 13 punten komt ook Van Eyck op 13 punten voor rust. Wat het spel kenmerkt in de eerste helft is dat Roemenië tegen 33% schiet, en 14 keer balverlies lijdt. De Lions zijn beter in de afronding, maar staan pas op drie assists. Dat zou beter moeten, al zijn de lage assists te herleiden uit de vele drives die de Lions kunnen afronden.

Het begin is wederom voor de Lions. Metz is wederom sterk naar de basket, en scoort. Daarmee komt hij op 10 punten. Bovendien vindt hij de in volgende aanval Van Eyck die de driepunter verzilvert: 24-42. Het blijft goed gaan bij de Lions. Iedereen weet elkaar te vinden. Ook Ngouateu is goed voor de driepunter. Roemenië komt niet tot een schot, en Moek Icke vergroot daardoor de voorsprong op meer dan 20 punten. Roemenië wil terugkomen in de wedstrijd via de driepunters, en dat lukt via Denis Badalau en Andrei Oinaru. Ze komen van 22 punten terug tot 16 punten, maar via Timo George en Adekunle Afolabi zijn de Lions alweer uitgelopen naar 20 punten. George gaat door. Hij gebruikt zijn kracht naar de basket, en dat betekent een and-1 voor hem. Het gaat goed met de ploeg in het oranje, zeker als ook Noah Slingerland onder het bord voor een and-1 zorgt. Zodoende staan de Lions met 42-64 voor na het derde kwart. Nog één keer legt Roemenië aan via een driepunter. Daar blijft het niet bij. Sasha Son scoort eveneens, en het verschil weer 16 punten met nog ruim zeven minuten te gaan. Het kan nog spannend worden, maar vrije worpen van Slingerland zorgen weer voor wat ruimte. Toch blijven de driepunters vallen bij Roemenië nu het nog kan. Calin-Mihai Nita zorgt nog voor een mogelijkheid, maar dan zouden de Lions in de laatste vier minuten alles moeten missen en Roemenie in grote getalen hun schoten moeten verzilveren. Als de Lions de bal weggooien komt Roemenië met een drive wel wat dichterbij. Toch is het Joris Metz die de bevrijding lijkt te geven via een driepunter: 55-72. Met nog anderhalve minuut te gaan komen de Lions niet meer in gevaar, zeker niet na de inlegger van Timo George. Ze winnen met 62-78 hun vierde duel en staan daardoor alleen aan kop in groep C van het onder 18 EK in de B divisie.