Wederom winst voor de Orange Lions mannen onder 18 op het EK

Gepubliceerd op 24 juli 2023 om 09:00

Zowel de Orange Lions als Estland hebben de eerste twee wedstrijden op het onder 18 basketbal EK in de B divisie gewonnen. De wedstrijd tegen elkaar kon als een cruciale worden beschouwd, want wie gaat de derde winst oprij pakken? Bij rust ging het gelijk op, en uiteindelijk dwongen de Lions Estland tot moeilijke aanvallen en bleven zelf onder het bord regelmatig scoren. Het verschil bleef de hele wedstrijd rond de 10 punten hangen voor de Lions, en die wisten uiteindelijk met 82-71 de derde winst oprij te pakken ten koste van Estland. Foto: FIBA Europe

Defensief houden zowel de Orange Lions als Estland elkaar van scoren af. Na drie minuten zorgen Joris Metz, Wamba Ngouateu en Tjall de Vaal voor de eerste zes punten. Estland is vroeger een basketballand geweest met schutters in hun ploeg, een schutter als Gert Kullamäe, een wegkapitein als Valmo Kriisa en andere basketbalfamilies zoals de Sokks en de Dorbeks. Het schieten heeft de jeugd in elk geval nog niet in de kant gegooid, getuige het schot van Gert Suvi en de driepunter van Romel Savi. Door dit soort schoten neemt Estland een 12-17 voorsprong. De Lions herpakken zich, en doen dat twee keer via Timo George; de speler van de blocks in de vorige wedstrijd tegen Kosovo. De Lions komen door zijn inbreng terug tot 16-18 na het eerste kwart. De Esten blijven met scherp schieten. Stefan Vaaks zorgt voor 20-23 via een driepunter, maar de Lions gaan in de achtervolging. Ryan van Eyck is snel en behendig, en zijn drive naar de basket minimaliseert het verschil. Onder het bord zijn de Lions ook sterk. Latif Diouf tekent voor de voorsprong na zijn actie. Die voorsprong wordt steeds groter. De Vaal is onder het bord ook sterk, en van Eyck wordt bij de driepuntslijn gevonden en schiet raak op de manier zoals hij dat ook echt kan. Dat zorgt ervoor dat de Lions met een 36-29 voorsprong de rust in gaan.

Opnieuw lopen de Lions voor rust uit, en na rust nog meer. Wamba Ngouateu opent de tweede helft met een and-1, zoals hij de vorige wedstrijd ook zo opende. Na deze and-1 legt Estland wederom aan voor de driepunter van Jorke Aav. Dat verweer van Estland krijgt snel een vervolg in aanvallend opzicht voor de Lions, en wel via Timo George. Zijn aanval leidt tot een sterke run die Estland niet meer te boven komt. De Esten proberen het voornamelijk via de driepunters, maar de Lions hebben meer in huis. Een collectief zorgt wederom voor een sterke afronding, een afronding die zal eindigen bij 82-71 voor de Lions waarbij de derde overwinning een feit is.