Orange Lions onder 18 en Belgian Lions onder 18 winnen tweede EK duel

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 15:00

Na een sterk eerste duel hebben de onder 18 mannen van de Orange Lions met succes weten door te pakken. Kosovo schoot in het eerste kwart met scherp, maar de Nederlandse formatie hield Kosovo in het tweede kwart op vijf punten. Dat zorgde voor een ruime voorsprong die nooit meer werd weggegeven. Een sterk collectief heeft een tweede overwinning oprij kunnen bezegelen met 82-67.

Spannender was het bij de Belgian Lions onder 18. Na een sterk begin tegen Bulgarije zagen ze hun tegenstander langszij komen. Een verlenging werd afgedwongen door Noah Meeusen, en via diezelfde Meeusen zorgde een and-1 voor een 76-75 overwinning.

Orange Lions MU18 VS Kosovo MU18

Kosovo start sterk. Jon Ismajli zorgt met een driepunter en een drive naar de basket voor een 0-7 voorsprong. Een antwoord moet komen van de Lions, en die wordt na twee minuten gevonden via Ryan van Eyck. Nog voor je met je ogen kunt knipperen is daar Norik Binqe die namens Kosovo een nieuwe driepunter erin schiet. Hetzelfde doet Tjall de Vaal, de schutter aan de kant van de Lions die voor een serie driepunters moet zorgen. De Lions beschikken over een samenstelling waarbij je als tegenstander niet weer waar je moet beginnen. Ze hebben dan Joris Metz, dan Ryan van Eyck, een schutter als de De Vaal en onder het bord Latif Diouf en Moek Icke. Kortom, je weet nooit waar je moet staan. Timo George, eveneens een kracht namens de Lions, krijgt de smaak te pakken met een driepunter: 18-26, want Kosovo had met een serie driepunters een voorsprong van 11 punten te pakken. Die kloof wordt wat gedicht als George weer wordt gevonden, en via een and-1 van Latif Diouf zijn de Lions teruggekomen tot 23-26 na het eerste kwart. Het sterke spel wordt hervat. Via vrije worpen komen de Lions op gelijke hoogte, en is het Noah Slingerland die onder het bord voor een 28-26 voorsprong zorgt voor de Lions. De eerste voorsprong, en die wordt steeds verder uitgebouwd. Slingerland is wederom sterk onder het bord, het talent van Lokomotief Rijswijk. De Vaal weet met een driepunter de Lions afstand te laten nemen. Tot twee keer toe is het raak: 40-30. Op dat moment regent het driepunters aan de kant van de Lions, waar het in het eerste kwart Kosovo betrof. Van Eyck zorgt met zijn schot voor 43-31 bij rust.

Na rust zien we een andere kracht ontwaken: Wamba Ngouateu. Onder het bord en vanaf de driepuntslijn maakt hij samen met Timo George het verschil. Defensief zijn de Lions sterk waardoor Kosovo niet meer dichterbij kan komen. Zie de geblockte schoten van Timo George en Seal Diouf. George had drie blocks deze wedstrijd. Alles in verdedigend en aanvallend opzicht leidde tot een dikke voldoende voor de Lions. Ze winnen ook hun tweede wedstrijd met ruime cijfers, met 82-67 van Kosovo.

Belgian Lions VS Bulgarije

De Belgian Lions schieten uit de startblokken tegen Bulgarije, in het bijzonder Lukijan Zecevic. Hij is goed voor meerdere steals en driepunters waardoor een 10-0 voorsprong wordt genomen in de beginfase. Reden voor een time-out aan Bulgaarse zijde, maar veel helpt het niet. Noah Meeusen vergroot de voorsprong naar 15-3 met een driepunter. Drie minuten voor het einde van het eerste kwart komt Bulgarije terug in de wedstrijd. Maxim Bochev is sterk onder het bord, en Aleksandar Gavalyugov zorgt voor 17-13 met een Bulgaarse driepunter. Een sterke comeback die zal leiden tot een 19-19 gelijke stand na het eerste kwart als Bochev wederom wordt gevonden. Coach Jean-Marc Jaumin ziet dat Bulgarije steeds verder uitloopt. Bochev is niet alleen sterk onder de basket, maar ook vanaf de driepuntslijn. Een voorsprong van zeven punten is het gevolg, maar door sterk spel van Adedayo Polet staan de Lions weer op 29-28. Beide ploegen blijven in de buurt van elkaar, maar Jeremy Kolev zorgt voor een kleine tussensprint voor de Bulgaren bij rust: 33-37.

Steeds als Bulgarije lijkt weg te lopen is het Polet die namens de Lions weer toeslaat. Met een driepunter maakt hij weer gelijk: 45-45. Defensief zijn ze aan elkaar gewaagd, getuige de minder frequente scores in het verloop van het derde kwart. Dat verandert aan het begin van het vierde en laatste kwart. Momchil Kadiev schiet er namens Bulgarije een belangrijke driepunter in. Bulgarije zoekt naar nieuwe mogelijkheden. In de hoek wordt Aleksandar Gavalyugov gevonden, en andermaal is de driepunter raak: 49-53. Het lijkt de goede kant op te gaan voor Bulgarije, dat een voorsprong van zes punten heeft. Op dat moment vinden de Lions Lukijan Zecevic die een goed eerste kwart afwerkte. Met een driepunter minimaliseert hij de achterstand van de Belgische formatie, maar daar is dan alweer de volgende driepunter van Bulgarije, wederom van Bochev. Bulgarije staat weer zes punten voor met nog een minuutje te gaan, maar dan breekt er een belangrijke periode aan voor Noah Meeusen. Een belangrijke drive van hem zorgt voor een verschil van nog maar twee punten. Er zijn dan nog maar 22 seconden te gaan, bij een stand van 61-63 voor Bulgarije. Diezelfde Meeusen pakt een steal, en mag na een Bulgaarse fout twee vrije worpen nemen, 16 seconden voor het einde. Meeusen blijft koelbloedig. De eerste is raak. Een tweede poging kan de stand weer gelijk trekken. Dat lukt hem: 63 gelijk met nog 16 seconden te gaan. Bulgarije heeft het laatste schot, Momchil Kadiev is het die hem neemt, maar hij mist en dus gaan we vijf minuten verlengen.

In die verlenging weet Meeusen hoe je moet beginnen. Wederom is zijn drive naar de basket goed voor een voorsprong via een and-1. Meeusen is op stoom, want ook de volgende drive lukt hem met succes: 68-63. Toch komt Bulgarije nog terug, vooral vanwege de vele rebounds die zij weten te pakken. Polet blijft koel en zuinig. Bulgarije lijkt te scoren, maar doet dat niet. Polet zorgt onder de basket voor 73-69, en blockt bovendien een schot van Bulgarije met nog 40 seconden te gaan. De Lions maken echter een persoonlijke fout waardoor Bulgarije vrije worpen neemt. Stefan Mihaylov blijft koelbloedig, en verkleint het verschil tot twee punten. Echter wordt de bal door de Lions bij inbounce recht in de handen van Maxim Bochev gepasst, en die zorgt voor een and-1: 73 gelijk en hij krijgt ook nog een bonus vrije worp waardoor Bulgarije op voorsprong kan komen. Deze gaat er niet in, maar de rebound wordt door Bulgarije gepakt en is het Ivo Korestilov die de voorsprong weer geeft aan Bulgarije: 73-75. De Lions stonden er goed voor, maar kijken nu weer tegen een achterstand aan, 25 seconden voor het einde. Opnieuw komt de aanval tot stand via Meeusen. Hij dribbelt, en versnelt zijn actie naar de basket en weet daaruit een and-1 te verzilveren die 75 gelijk maakt. Een extra vrije worp kan weer een voorsprong voor de Lions betekenen. Dat lukt, en de Lions staan met nog 16 seconden met 76-75 voor en Bulgarije heeft nog één kans. Ze gaan voor het schot, maar die missen ze. Zodoende blijven de Lions overeind en winnen met een minimaal verschil hun tweede wedstrijd op dit EK in de B divisie.