Belgian Lions MU18 verliest van scherp schietend Letland

Gepubliceerd op 22 juli 2023 om 12:00

Tegen 41% schoot Letland 16 driepunters raak. Een betere start op een EK kan er haast niet zijn. Hoewel de Belgian Lions bij rust nog met 44-46 voorstonden, konden zij het driepuntsgeweld aan Letse zijde niet afstoppen. De ballen bleven vallen, en daardoor liep Letland steeds meer uit; uiteindelijk tot een 85-71 overwinning.

In de eerste aanvallen weten zowel de Belgian Lions als Letland nog niet toe te slaan. Het is na een minuutje Noah Meeusen die de rebound pakt en met een fraaie Eurostap voor de eerste score zorgt via een drive naar de basket. De Lions gaan door. Een mooie pass van Adedayo Polet bereikt Jarne Elouna Eyenga, waarna Polet zelf ook de 4-6 laat aantekenen voor de Lions. Meerdere turnovers worden geforceerd bij Letland. De Lions profiteren daarvan. Vanuit de hoek wordt Alexander Raedschelders gevonden die de driepunter verzilvert. Hij is gelijk goed voor een geblockt schot van Letland, waarna het Lukijan Zecevic is die ook de driepunter weet te vinden: 4-14 voor de Lions. Letland wil het daar niet bij laten. Kristaps Soldatenoks is namens hen goed voor een driepunter. Noah Meeusen raakt bijna de bal kwijt, maar houdt deze in bedwang om vervolgens met zijn linkerhand af te ronden. Vooral in de drive naar de basket lukt het de Lions aardig. Ze kunnen goed inside komen, getuige de actie van Evert Van Eyck: 10-18. Toch blijft Letland in de buurt. Een and-1 van Francois Nkoy-Eale karakteriseert hun verweer. De Lions laten het er niet bij zitten. Jules Isebaert is op zijn beurt eveneens goed voor een and-1. Nog is het niet genoeg. De Lions vinden Kobe Abelshausen die ook goed is voor een machtige driepunter namens de Lions. Zo hebben zij veel scorend vermogen in huis. Van Eyck gaat omhoog, en opnieuw is de driepunter een wapenfeit, maar ook aan Letse zijde van Toms Linis. De score gaat aan beide kanten snel omhoog door dit soort schoten. Letland heeft het laatste schot van het eerste kwart, en vinden deze in de buzzer via een driepunter van Roberts Blums: 23-26 is daardoor de voorsprong voor de Belgian Lions als Letland dankzij de driepunters is teruggekomen. Het is nog niet klaar met het schieten van driepunters. Blums was al goed voor een treffer aan het einde van het eerste kwart, nu schiet hij 26 gelijk op het bord met nog een driepunter. Blums gaat het eens onder de basket proberen, maar wordt geblockt door Raedschelders. Ondanks dat houdt Letland het balbezit en is opnieuw de driepunter raak via Toms Linis. Letland komt daarmee op voorsprong. Er ontstaat souplesse in de aanval van Letland. De passes gaan snel rond. Onder het bord wordt Edvards Svalbe gevonden: 33-29. Toch komen de Lions weer terug. Zij antwoorden opnieuw via de driepunter. Zecevic schiet raak, maar dat doet bij Letland Kristers Skrinda ook. Het lijkt prijsschieten in de wedstrijd. Halverwege voor rust staat Letland op 6 uit 9 driepunters, en de Belgian Lions op 5 uit 8 driepunters. Na de drive van Polet begaat Toms Salnajs de onsportieve fout. Daarvan verzilveren de Lions één vrije worp, en Polet is het die wederom via links scoort en de voorsprong weer bezorgt aan de Lions: 38-39. Letland is al een tijdje niet meer trefzeker vanaf de driepuntslijn, en de Lions kunnen daarvan profiteren. Dat gebeurt niet, en het is Linis die dit keer wel de driepunter vindt. De voorsprong is weer voor Letland, en dat blijft een tijdje schommelen bij beide teams. Letland staat in een zone die lastig te bespelen is voor de Lions. Toch weet Zecevic het schot te creëren vanuit de fake shot, en de dribbel met het schot daarover heen waardoor het wel lukt. Nu staan de Lions weer voor met 43-44, zoals gezegd; stuivertje wisselen vlak voor rust. Letland gaat omhoog, maar lijdt balverlies. De Lions nemen daardoor over. Alexander Raedschelders doet alsof hij gaat passen, maar gaat vervolgens zelf naar de ring om de voorsprong te vergroten tot 44-46 voor de Lions bij rust.

Na rust is het gelijk raak bij beide teams. Onder het bord scoren zowel Lukijan Zecevic als Toms Salnajs. Ook na rust gaat het driepuntsschot erin bij Letland. Roberts Blums is wederom de aanjager, en zet Letland op voorsprong. Hij is nog niet klaar. In de hoek wordt Blums opnieuw gevonden, en schiet nog een driepunter raak. Dat wil hij weten ook: 54-48 voor Letland. Letland toont meer dreiging, wat ook te zien is in de rebounds. Het schot laat ze niet in de steek. Blums blijft het schot verzilveren waardoor Letland uitloopt naar 67-56 na het derde kwart. Gelijk aan het begin van het vierde kwart is het wederom Roberts Blums die scoort, zijn zesde driepunter. De Lions staan voor een grote kloof die ze moeten dichten. Echter hebben ze enorm veel moeite met de Letse verdediging. Dat betekent veel balverlies, en nieuwe kansen voor Letland om verder uit te lopen. Gedurende de tweede helft valt het aanvallend helemaal stil bij de Lions. Er valt nog een driepunter binnen van Noah Meeusen, maar het verschil is al erg groot. Dat wordt met nog vierenhalve minuut nog minder als Meeusen wederom wordt gevonden, dit keer via een and-1: 75-65, de Lions staan op de psychologische barrière van 10 punten. Op dat moment vindt Letland de zoveelste driepunter die de wedstrijd op slot gooit. Blums dreigde weer met het schot, maar het is Soldatenoks die hem neemt en raak schiet. Even later is het Blums die driepunter nummer zeven erin schiet, en zijn ploeg deze wedstrijd is voorgegaan in de strijd. Letland wint met 85-71 de eerste wedstrijd van het onder 18 EK in de B divisie.