Orange Lions mannen onder 18 openen het EK basketbal in de B divisie met winst

Gepubliceerd op 21 juli 2023 om 18:30

Vanaf het begin waren de onder 18 mannen van de Orange Lions bij de les. Ze pakten in de eerste helft al snel een grote voorsprong, maar zagen Oekraïne na rust nog terugkomen tot 41-41. De Lions bleven koel en zuinig, en wisten met 67-85 hun eerste wedstrijd in het Portugese Matosinhos winnend af te sluiten; met 16 punten van Ryan van Eyck, 15 voor Latif Diouf, 14 voor Moek Icke en 10 voor Wamba Ngouateu.

Gelijk na de tip-off pakt Ryan van Eyck de steal en geeft de pass op Joris Metz die afrondt namens de Lions. De ploeg in het oranje maakt gebruik van snel spel in de aanval. In een hoog tempo wordt dat verzilverd, en zorgen Van Eyck en Moek Icke voor 3-6. Oekraïne is dan aan zet. Zij pakken de aanvalsrebound via Desmond Yiamu die daaruit scoort. Het wil bij de Lions nog niet lukken met het afstandsschot. Tjall de Vaal is normaal gesproken zo'n schutter, maar die mist de eerste drie schoten. Ook komen de Lions na vierenhalve minuut in de penalty waardoor Oekraïne vrije worpen mag namen. Op dat moment valt de eerste driepunter namens de Lions, en wel via Joris Metz: 7-11. Daar blijft het niet bij, want De Vaal is nu wel trefzeker, en zorgt voor 12-16. De steal is ook voor de Lions, en die kunnen opnieuw uitpakken. Dat gebeurt, want Wamba Ngouateu pakt de steal en scoort als hij richting de basket dribbelt. Het verschil is zes punten in Nederlands voordeel. Aanvallend en verdedigend ziet het er goed uit. Ryan van Eyck gaat sterk naar de rechterkant van de basket dribbelen en verzilvert de and-1. De Lions lopen uit: 12-21 met nog twee minuten te gaan in het eerste kwart. Coach Matthew Otten ziet dat het goed gaat, ook als er gewisseld wordt. Latif Diouf is goed op de vrije worp lijn. Oekraïne komt dan door met een driepunter van Yehor Sushkin, en omdat Noah Slingerland de fout maakt op een speler die niet heeft geschoten mag Yiamu nog twee vrije worpen nemen. Vijf punten in één aanval kunnen ineens worden verzilvert. Dat worden er vier voor Oekraïne met één rake vrije worp waardoor het 16-23 staat na het eerst kwart. Gelijk is Latif Diouf sterk onder de basket om het tweede kwart te openen. De Lions gaan gelijk door, want ook Ngouateu is goed voor een score na een ingehouden actie onder de basket: 17-27. Als het schot er dan even niet in gaat is het een Oekraïense speler die de bal er per ongeluk in tikt. Zodoende blijft het verschil groot. Oekraïne komt moeilijk tot een goede aanval. Bij de Lions gaat dat beter. Onder het bord wordt er opnieuw gescoord, en wel via Moek Icke. De Lions gaan verder. De Vaal gaat naar de ring. 99% van de gevallen is een inlegger goed voor een score, maar nu niet. Aan de andere kant is daar wel de and-1 van Rafael Kolawole. In plaats van 19-35 wordt het daardoor 22-33, maar het geeft niets zolang de Lions mee scoren. Dat gebeurt via opnieuw Icke die op 10 punten komt, vijf uit vijf tweepunters. Het gaat de goede kant op voor de Lions die een voorsprong van 15 punten te pakken hebben. Oekraïne doet gelijk wat terug, zoals via de driepunter van Kolawole. Later zorgt hij met een and-1 voor 32-41 bij rust, een verschil van minder dan 10 punten voor de Orange Lions.

Oekraïne start ook gelijk goed via een dunk van Daniil Sypalo. Na een steal komt er gelijk een volgende Oekraïense dunk overheen. Uit de break is het Yehor Sushkin die voor 38-41 zorgt. Het loopt niet meer lekker bij de Lions. De voorsprong was vlak voor rust 15 punten, nu is deze voorsprong helemaal weg. Desmond Yiamu maakt na drie minuten alweer gelijk: 41-41. De Lions zijn de controle over de wedstrijd volledig kwijt. Enkel op de vrije worp lijn kunnen Ryan van Eyck en Noah Slingerland nog wat terug doen. Na een lange tijd valt er dan eindelijk een driepunter via diezelfde Van Eyck. De Lions lijken weer een moment gevonden te hebben als Slingerland weer een vrije worp benut na een onsportieve fout van Oekraïne. Van daaruit scoort Joris Metz 41-50, een 0-9 run voor de Lions. Oekraïne is dan weer aan zet, en die vinden in Kolawole weer een driepunter die het verschil verkleint tot drie punten. Op dat moment vinden de Lions Latif Diouf die onder het bord het verschil weer weet te vergroten. Frequent weten de Lions niet te scoren. Oekraïne behoudt daardoor allerlei mogelijkheden. Onder het bord weet Icke opnieuw te scoren, zoals steeds in de eerste helft het geval was. De Lions staan met 49-57 voor na het derde kwart. Het laatste kwart wordt geopend met een verre driepunter van Van Eyck die voor 49-60 zorgt. Na de steal van Ngouateu rondt hij gelijk af met een dunk. Het verschil is weer 13 punten. Ook Latif Diouf gaat meedoen met schieten. Zijn driepunter betekent 49-66. Oekraïne zet nog één keer aan als Sypalo scoort onder de basket. De Lions blijven de bovenliggende partij. Tjall de Vaal vergroot met een driepunter het verschil op bijna 20 punten. Oekraïne leek begin tweede helft terug te komen in de wedstrijd, maar dat bleek van korte duur ondanks een eerdere gelijkmaker. Joris Metz schiet eveneens een driepunter raak die voor 54-74 zorgt met nog vijf minuten te gaan. Het gewenste spel krijgt haar uitwerking; in hoog tempo en alle mogelijkheden, met de scores van De Vaal en Slingerland onder de basket. De Lions zijn aanvallend en verdedigend sterk, met meerdere steals van Shane Lieuw On en Timo George. Seal Diouf, broer Latif Diouf, stopt meerdere aanvallen van Oekraïne af, en Adekunle Afolabi rondt de fastbreak score af. Alsof dat niet genoeg is schiet Braelyn Dale er nog een driepunter in namens de Lions, waarna Seal Diouf nog goed is voor een laatst dunk. Zodoende winnen de Lions met 67-85 hun eerste EK wedstrijd in de B divisie tegen Oekraïne.