Orange Lions mannen onder 20 eindigen vijfde in de B divisie van het EK, Belgian Lions eindigen vierde op het EK onder 20 in de A divisie

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 13:00

Nadat de onder 20 mannen van de Orange Lions er niet in slaagden om in de kwartfinale te winnen van Oekraïne, betekende dat dat de Nederlandse formatie maximaal nog vijfde kon worden. Tegen Groot-Brittannië werd zaterdagmiddag de overwinning gepakt, en bij winst tegen Portugal zou een vijfde plek een feit zijn. Dat is gelukt. Via een belangrijke inbreng van Thomas Carroll, twee driepunters en meerdere assists, wisten de Orange Lions met 77-66 te winnen.

Eerder dit toernooi wonnen de Belgian Lions in de A divisie nog met 70-54 van Israël. Tegen datzelfde Israël werd in de halve finale nog van verloren. Wat helemaal vervelend was, was de blessure die het top talent Thijs De Ridder opliep. De Lions konden nog brons pakken als ze zouden winnen van Griekenland. De Ridder deed weer mee, en was gelijk weer goed voor 15 punten en 12 rebounds. Het was alleen niet voldoende om brons te pakken. Na verlenging kwamen de Lions met 68-64 tekort tegen Griekenland.

Orange Lions MU20 VS Portugal MU20

Portugal neemt via Luis Silva en Miguel Baker het voortouw, maar de Lions antwoorden gelijk terug via een and-1 van Jibbe Sicking. Vanaf de driepuntslijn gaat Portugal verder. Diogo Seixas schiet de driepunter raak, net als Antonio Monteiro die voor 8-14 zorgt. De Lions komen verder op achterstand te staan, wederom door een Portugese driepunter. Silva is trefzeker, en daarom leidt Portugal met 17-23 na het eerste kwart. De Lions komen vrijwel alleen door Sicking tot scoren. Ze komen dichterbij als Nino Vrencken de driepunter, maar Portugal gaat door. Onder het bord zijn ze eveneens sterker, en daardoor gaan ze met 30-35 aan de leiding.

De Lions komen ook niet goed de kleedkamer uit. Miguel Baker vergroot met een drive naar de basket de voorsprong. Opnieuw is het Sicking die doordrukt en voor aansluiting zorgt. Twee and-1's zorgen voor een 47-43 voorsprong. De Lions zijn nog niet klaar, ook niet na een Portugese comeback. Jacopo van der Knaap staat vrij bij de driepuntslijn, en schiet een 53-51 voorsprong voor de Lions op het bord. Beide teams blijven in de buurt van elkaar, vooral door het driepuntsschot. Guilherme Santinhos maakt 65 gelijk dankzij zijn inlegger onder het bord. Dan is het tijd voor Thomas Carroll om op te staan. Twee driepunters van hem zorgen voor een voorsprong van zes punten die de Portugezen niet meer te boven komen. De Lions lopen uit naar een 77-66 overwinning waardoor ze als vijfde eindigen in de B divisie van het onder 20 EK.

Belgian Lions MU20 VS Griekenland MU20

Beide teams blijven in de buurt van elkaar in de beginfase van de wedstrijd. Een driepunter van Sotirios Oikonomopoulos zorgt ervoor dat Griekenland met 12-14 in de buurt blijft van de Belgian Lions. Matteo Verstraete antwoordt terug met een driepunter, maar Griekenland zal met 18-17 aan de leiding gaan dankzij vrije worpen van Nikolaos Plotas. Beide teams blijven in de buurt van elkaar. De Lions slaan een klein gaatje dankzij de driepunters van Xander Pintelon en Tom Dio Maria: 26-33. Het voordeel blijft voor de Lions. Joppe Mennes snijdt naar de basket om sterk af te ronden. De Lions komen daardoor op een 33-43 voorsprong te staan bij rust.

Een bronzen medaille lonkt voor de Lions. Pas na drie minuten wordt er gescoord in de tweede helft. Alexandros Kalaitzakis schiet een driepunter raak waardoor de Griekse achterstand is gehalveerd. Ruim zes minuten weten de Lions niet te scoren, maar Griekenland slaat ook niet toe. Kobe Grymonprez rondt af onder het bord, en het verschil is weer acht punten voor de Lions. Thijs De Ridder scoort, en samen met Mennes wordt het derde kwart afgesloten met 40-52 voor de Lions. Nog 10 minuten spelen, en een bronzen medaille is binnen. Het is Athanasios Bazinas is gelijk goed voor de eerste score in het laatste kwart. Lefteris Mantzoukas pakt door, en daardoor wordt het verschil kleiner. Opnieuw komen de Lions niet tot scoren, en Evangelos Zougris maakt met nog drie minuten te gaan zelfs gelijk: 54-54. Beide teams komen nu niet tot scoren. De Lions komen niet op achterstand te staan, want Siebe Ledegen scoort voor een nieuwe voorsprong. De Lions zijn slordiger met het balbezit waardoor ze de voorsprong niet uitbreiden. Bazinas maakt later gelijk waardoor het uitkomt op een verlenging van vijf minuten als het vierde kwart is afgelopen: 56-56.

Gelijk aan het begin van de verlenging gaat Bazinas door. Hij schiet gelijk de driepunter raak. Het blijft spannend. Mennes scoort de and-1 met nog een minuut te gaan die voor een 63-64 voorsprong zorgt. Doordat de Lions slordiger zijn met het balbezit, en persoonlijke fouten maakt mag Griekenland vrije worpen nemen die ze op veilige afstand houdt. De Lions verliezen met 68-64 en eindigen daardoor vierde op het EK mannen onder 20.