Ongekende comeback zorgt voor een halve finale plaats op het basketbal EK onder 20 voor de Belgian Lions

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 18:00

Een Belgisch collectief heeft ervoor gezorgd dat een achterstand van 17 punten werd omgebogen tot een overwinning. In de kwartfinale van het EK basketbal mannen onder 20 wachtte de Belgian Lions een lastige taak, namelijk spelen tegen Litouwen. De ruststand was 33-50 voor de tegenpartij, waarna de Belgen zich opmaakte om terug te komen in de wedstrijd. Wie er ook op het veld stond, ze maakten het allemaal waar. Drie minuten voor het einde kwam de voorsprong, en deze werd niet meer uit handen gegeven. De Belgian Lions winnen met 77-71 en spelen aankomende zaterdag de halve finale tegen Israël, die eerder Spanje wist uit te schakelen maar waar de Lions al eerder met 70-54 van wisten te winnen.

Het driepuntsschot was in de achtste finale tegen Estland een struikelpunt voor de Belgian Lions. Niet één schot vanaf die afstand trof doel. Aan het begin van de kwartfinalewedstrijd is dat anders. De 2,09 meter lange Xander Pintelon is trefzeker vanaf die positie. Aan de andere kant is Emilis Bartninkas dat ook namens Litouwen. De driepunters vallen aan beide kanten goed. Liutauras Lelevičius is ook goed voor drie punten, maar dat is aan Belgische zijde Siebe Ledegen ook: 8 gelijk. De volgende Litouwse aanval komt tot stand, waarin Titas Sargiunas goed is voor een and-1. Beide teams ontlopen elkaar niet. Litouwen krijgt een betere uitgangspositie onder het bord gerealiseerd. Dovydas Butka zorgt voor een 19-24 voorsprong voor Litouwen na het eerste kwart met zijn treffer onder het bord. Litouwen loopt uit, daarvoor hebben ze Motiejus Krivas die dat met een dunk wil weten. De Lions vallen aanvallend stil, en lijken niet dichterbij te kunnen komen. Titas Sargiunas vergroot het verschil weer naar 10 punten na zijn succesvolle treffer. Hij is de man die onder het bord niet te stoppen is. Lelevičius zet met een driepunter 33- 45 op het bord, en daar blijft het niet bij. Na het gemiste schot van de Lions is het Lelevičius die vraagt, Lelevičius die ontvangt en Lelevičius die antwoordt met een driepunter. Het verschil is al groot, uiteindelijk 33-50 na de inbreng van Lelevičius. Een 0-10 run weet Litouwen te plaatsen vlak voor rust.

In de tweede helft zetten de Lions zich schrap voor een terugkeer in de wedstrijd. Joppe Mennes gaat daar gelijk voor met een dunk. Voorlopig is het Litouwen dat dicteert. Sargiunas is goed voor een nieuwe driepunter, en nog altijd goed voor een grote Litouwse kloof ten opzichte van de Lions. Dan wordt Thijs De Ridder in stelling gebracht, het grote talent van Antwerp Giants. Zijn inbreng, en die van Pintelon, is belangrijk waardoor ze dichterbij komen: 42-55. De Ridder gaat door. Moet het een dunk zijn, of een sky-hook? Niet altijd, want ook vanaf de driepuntslijn is hij goed voor een sterke afronding. Hij verkleint daarmee het verschil weer tot acht punten: 49-57. De Lions zijn nog niet klaar. Ledegen gaat naar de basket, en met succes dunkt hij het verschil naar zes punten na het derde kwart. De Lions zijn weer terug in de wedstrijd, en hebben de tijd en gelegenheid om nog dichterbij te komen. Sean Pouedet en Matteo Verstraete realiseren deze wens voorlopig. Pouedet doet er nog een schepje bovenop met een driepunter: 60-65. Litouwen komt in de problemen door de aanval van de Lions. Ze gaan door. Maxime Bilolo pakt de rebound na het gemiste schot, en Bilolo scoort: 64-66. De voorsprong van Litouwen was ooit 17 punten, nu is deze helemaal weg ruim vijf minuten voor het einde. Lelevičius is de man die voor een nieuwe run moet zorgen. Dat lukte hem in de tweede helft ook al, en nu ook op een belangrijke moment. Litouwen komt hierdoor weer vier punten voor de staan, maar het duurt niet lang voordat Ledegen het verschil met een driepunter minimaliseert: 67-68. Litouwen zoekt het schot op. Butka gaat voor de driepunter, maar mist. Iemand die niet mist is Ledegen namens de Lions. Met een drive naar de basket zorgt hij voor het eerst sinds het eerste kwart voor de voorsprong voor de Lions: 69-68 met nog ruim 3,5 minuut te gaan. Litouwen krijgt er geen driepunter meer in, en bij Lions gebeurt dat des te meer.  Joppe Mennes gaat omhoog, en vergroot het verschil naar zes punten. De Lions maken het Litouwen in de verdediging lastig. Toch komt de ploeg uit het oosten van Europa terug in de wedstrijd als Dovydas Butka er een belangrijke driepunter in schiet: 74-71. Er zijn nog maar 35 seconden te gaan. Litouwen gaat gelijk een persoonlijke fout maken om de Lions vrije worpen te laten schieten. Pouedet blijft koel en zuinig, en zorgt ervoor dat de Lions niet meer in gevaar komen. Ze winnen met 77-71 van Litouwen en plaatsen zich voor de finale van het onder 20 EK tegen Israël.