Belgian Lions en Orange Lions mannen onder 20 plaatsen zich voor de kwartfinale van het basketbal EK in de A en B divisie

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 09:00

In de achtste finale van het EK onder 20 basketbal moesten de Belgian Lions het opnemen tegen Estland. Bij rust was het verschil slechts één punt, maar de Lions waren onder het bord sterk en wisten Estland vooral daar te verslaan met 80-65 waardoor ze zich plaatsen voor de kwartfinale tegen Litouwen.

De Nederlandse Orange Lions onder 20 mannen moesten in de B divisie van het onder 20 EK winnen van het nog ongeslagen Zwitserland. Dat duel winnen zou betekenen dat een plek in de kwartfinale een feit zou zijn. De Lions waren de hele wedstrijd heer en meester tegen Zwitserland, en wisten ruimschoots met 57-75 te winnen.

Belgian Lions MU20 VS Estland MU20

Beide lange mannen starten met ieder een hook shot. Bij de Lions is dat via Thijs De Ridder, en aan Estse zijde gebeurt dat via de forward Kaspar Sepp. De Estlandse formatie hebben een snelle uitbraak waardoor de driepunter van Aleksander Tassa valt: 4-7. Het tempo wordt opgevoerd, voornamelijk als de Lions onder het bord gaan zoeken naar de mogelijkheden. Xander Pintelon en De Ridder gaan hun ploeg voor in de strijd. Qua driepuntsschot wil het de Belgische formatie nog niet lukken. Hierdoor blijven beide ploegen bij elkaar, al is het Joppe Mennes die in de uitbraak gevonden wordt door Thijs De Ridder en een nieuwe voorsprong op het bord dunkt: 14-13. Beide teams zijn niet erg zuinig met het balbezit. Veel turnovers komen tot stand, maar in de laatste minuut wordt er een tussensprint gemaakt door de Lions. Nathan Missia-Dio en Tom Di Maria zorgen voor 20-15 na het eerste kwart. Gelijk bij het eerste balbezit in het tweede kwart is het Patrick Malm die Estland dichterbij laat komen met een schot. Hetzelfde doet Matteo Verstraete aan de andere kant, maar Estland komt weer langszij. Na een dunk van Karl Poom is het diezelfde Poom die met een driepunter voor 22-25 zorgt. De Lions krijgen geen grip op Karl Poom. De 2,04 meter lange forward komt op 12 punten tegen een percentage van 100% als hij weer goed is voor een driepunter: 26-30. Het schotpercentage bij de Lions daalt, en vanaf de driepuntslijn staan ze 0 uit 7. Enkel vanaf de vrije worp lijn komen de Lions structureel tot scoren. De Ridder en Maxime Bilolo schieten hun vrije worpen raak waardoor de stand gelijk komt te staan. Siebe Ledegen staat dan op namens de Lions. Hij is goed voor meerdere drives naar de basket, en via een assist van hem op Bilolo staat het 36-30. Zoals steeds komt Estland terug in de wedstrijd. Aleksander Tassa verkleint het goed met een driepunter tot 36-34. Toch krijgen de Lions nog vrije worpen cadeau. Thijs De Ridder verzilvert ze allebei en komt daarmee op 12 punten en 10 rebounds. Met nog zes seconden te gaan is er nog één kans voor Estland. Deze wordt optimaal benut als Gregor Kuuba naar de overkant sprint en vanuit de dribbel een snelle driepunter afvuurt. Met succes waardoor het verschil minimaal is bij rust: 38-37. Estland schiet 5 uit 12 driepunters raak, terwijl de Lions nog 0 uit 8 staan.

Na rust zoeken de Lions dan ook niet het driepuntsschot op. Onder het bord zijn ze sterk via De Ridder en Ledegen, maar het verschil blijft nog steeds één punt. Poom, de man van de eerste helft bij Estland, mist de lay-up. Daar profiteert Nathan Missia-Dio van. Poom verliest vervolgens weer de bal, en het is De Ridder die 50-45 op het bord dunkt. Reden voor Estland om halverwege het derde kwart een time-out te nemen. Het brengen de Esten voorlopig niet naast de Lions. Thijs De Ridder scoort bovendien nog een and-1: 55-47 en al 21 punten van De Ridder. Diezelfde forward is later opnieuw goed voor vrije worpen, 11 uit 11 dus voor hem en een verschil van 10 punten op het bord. In de verdediging houden de Lions Estland van scoren af, en is het Missia-Dio die met een and-1 de Lions op een 63-53 voorsprong zet na driekwart van de wedstrijd. De Ridder blijft voorlopig ongenaakbaar op de vrije worp lijn. Met 14 uit 14 zorgt hij voor een voorsprong van 12 punten. Zijn inbreng en die van Ledegen krikken het verschil in no-time op. De Lions hebben nog altijd geen driepunter erin geschoten, maar Estland na rust ook niet meer. De Lions komen niet meer in gevaar en gaan winnen met 80-65 waardoor de volgende ronde is bereikt.

Orange Lions MU20 VS Zwitserland MU20

Aanvallend gaat het in een hoog tempo, waarbij aan de kant van de Orange Lions veel driepunters doeltreffen. Twee keer is Emmanuel Ugbo goed voor een afstandstreffer en ook Armin Strojil schiet raak. Dat, gecombineerd met goede passes naar Youri Fritz, zorgt voor een voorsprong van 10 punten voor de Lions halverwege het eerste kwart: 6-16. Nog is het niet klaar. Ook Thomas Carroll is goed voor de driepunter. In de verdediging maken ze het Zwitserland moeilijk. Dat leidt tot veel turnovers aan Zwitserse zijde. Na zo'n turnover dribbelt Cassius Bonjasky bij de driepuntslijn, en ziet zijn verdediger weglopen. Waarom zou ik dan niet gaan schieten denkt hij. Inderdaad, ook Bonjasky schiet met succes raak. De vijfde driepunter uit zeven pogingen gaat met succes raak: 7-22. Dan komt Zwitserland, en die wil ook laten zien dat zij kunnen schieten. Massimiliano Dell'Acqua is goed voor een exemplaar, maar het verschil is al heel groot. Via vrije worpen van Nicolo Isotta komt Zwitserland nog terug tot 11 punten, maar een schot van Dion Turpijn zorgt voor een 14-27 voorsprong voor de Orange Lions na het eerste kwart. Gelijk gaat Zwitserland opzoek naar het afstandsschot, en met succes via Malcolm Amsler. Zwitserland lijkt beter in de wedstrijd te komen. Zeker als Dell'Acqua nog een driepunter erin schiet. Toch lopen de Lions weer uit. Na diverse vrije worpen is het verschil groter geworden, en een driepunter van Carroll zorgt voor 22-35. Het verschil is weer groter. Zwitserland krijgt weer moeite, en scores van Ugbo en Joost Poels zorgen voor 26-43 bij rust.

Het gaat hard na rust. De Lions zijn onder het bord met Youri Fritz en Emmanuel Ugbo sterk. In gevaar komen ze niet meer. Zwitserland scoort niet frequent genoeg, en de Lions hebben naast het spel onder het bord ook Nino Vrencken en Jibbe Sicking die de klus kunnen klaren. Een ruime overwinning met 57-75 is dan ook het geval, waardoor de Lions nu drie uit vier overwinningen pakken op het EK in de B divisie en zich bovendien als koploper in de poule plaatsen voor de kwartfinale.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.