Belgian Lions onder 20 op het goede spoor op het EK basketbal mannen onder 20, Orange Lions verliest nipt van Finland

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 20:00

Bij de Belgische onder 20 basketballers, de Belgian Lions, kwam het in het vierde kwart goed. De inbreng van Joppe Mennes en Thijs De Ridder zorgde voor een tussensprint van 53-52 naar een 70-54 overwinning op Israël. Hierdoor pakken de Belgian Lions hun tweede overwinning in drie wedstrijden in de onder 20 A divisie.

Ook twee uit drie overwinningen is de stand van de Orange Lions in de B divisie. Tegen Finland liep het enorm moeizaam. Pas in het vierde kwart werd een tussensprint gerealiseerd, maar verder dan 75-79 kwamen de Lions niet.

Belgian Lions MU20 VS Israël MU20

De Belgian Lions onder 20 gaan zoeken naar de mogelijkheden tegen Israël, en zoeken ook naar eerherstel na de wedstrijd tegen Turkije die nipt verloren ging. Xander Pintelon wordt gevonden bij de driepuntslijn. Ondanks zijn 2,09 meter aan lengte lukt het hem ook om de driepunter met succes erin te gooien. Niet alleen onder het bord sterk dus, maar ook is het talent van Oostende een sterke kracht van afstand. Wie ook goed kan schieten is Daniel Wolf aan de kant van Israël. Hij gaat de ploeg voor in de strijd, en via driepunters van Ron Zipper staat het al 10-19 voor Israël. De Belgian Lions herstellen op tijd, en wel via de driepunters van Thijs De Ridder en Tom di Maria. Een 10-0 run aan de andere kant zorgt voor 20-19. Het tweede kwart is voor diezelfde Di Maria. Via De Ridder wordt hij gevonden bij de driepuntslijn. Hij is op dreef, zorgde even daarvoor al voor een comeback. Ook de volgende schoten gaan raak waardoor het 32-25 staat voor de Lions. Israël doet het op haar beurt terug; eveneens een 0-10 run. Yuval Levin begint met een drive naar de basket, en Ido Harel is met een driepunter weer goed voor een 32-35 voorsprong. Verder laten de Lions het niet komen. Daarvoor zoeken ze opnieuw naar Di Maria die met zijn vierde driepunter zorgt voor een 39-37 voorsprong voor de Lions bij rust.

Het spel van de driepunters blijft de boventoon voeren. Dankzij schoten van Siebe Ledegen en Pintelon pakken de Lions een 47-42 voorsprong. Zoals steeds in deze wedstrijd blijft een voorsprong niet zo comfortabel als dat het lijkt. Wederom vindt Israël Yuval Levin met de drive naar de basket waardoor het verschil minimaal is. De Lions staan zelfs nog maar met 53-52 voor als er niet veel tijd is. Juist op dat moment ontwaakt Joppe Mennes die met een driepunter het verschil vergroot. Het is een teken in de wedstrijd dat de Lions gaan uitlopen. Thijs De Ridder pakt meerdere rebounds, en wederom is het Mennes die wordt gevonden. Israël ziet haar schoten niet verzilverd worden, en dat gebeurt wel bij de Lions. Een collectief weet het in het vierde kwart klaar te spelen, en uiteindelijk een ruime 70-54 te pakken waardoor de Lions nog goed op koers zijn naar een mooie uitgangspositie in de groepsfase van het onder 20 EK.

Orange Lions MU20 VS Finland MU20

Na de eerdere overwinningen tegen Letland en Albanië wachtten de Orange Lions een serieuzere test, namelijk spelen tegen Finland. De Finnen laten juist zien waar ze goed in zijn: de driepunters erin schieten. Oliver Kanden is gelijk goed voor de eerste voor Finland, en daar zal het niet bij blijven. Het is Kanden die het opnieuw probeert, maar laat het over aan zijn landgenoot Viljami Vartiainen die ook raak schiet: 4 tegen 9. De Orange Lions doen iets terug via Youri Fritz onder het bord, op aangever van Jibbe Sicking. Finland verzuimt niet om door te gaan. Wederom wordt Vartiainen gevonden, en andermaal is het raak vanaf de driepuntslijn. De Lions proberen het, maar zien een met scherp schietende Finland tegenover zich. Ze kunnen allemaal schieten, getuige de driepunter van Riku Korhonen die voor 18-27 zorgt na het eerste kwart. De driepunters houden niet op. De twee kanonnen Korhonen en Vartiainen zijn op stoom, en gaan rustig verder. Het blijft maar doorgaan: Leo Nordberg gaat omhoog en wederom succes voor de schutter. Hoe stop je Finland af? Nou, niet, want wederom wordt de driepunter gevonden. Dit keer is het Erik Muhonen die trefzeker is. De Lions komen enkel goed tot scoren door de schoten die Nino Vrencken neemt. Met twee driepunters zorgt hij voor verweer, maar Finland staat dan al met 34-52 voor bij rust.

Na rust gaan de Lions toeslaan. Louis Daoust lijkt de aanjager te zijn. Met zijn inbreng is het verschil nog maar 14 punten. Toch blijft Finland sterk schieten. De driepunters van Vartiainen blijven vallen. Van 49-60 sprint Finland uit naar 53-71 na het derde kwart als de driepunters nog niet ophouden. Finland valt dan stil, en nu is het bij de Lions dat het schot valt. Thomas Carroll zorgt met een driepunter voor 60-73. Finland scoort niet meer, en de Lions doen dat wel. Daoust verkleint het verschil weer binnen de tien puntengrens. Nog zijn de Lions niet klaar. Emmanuel Ugbo is eveneens goed voor de driepunter. Er is nog hoop: 67-75. Finland krijgt er geen bal meer in, en Fritz wel; een and-1. Het verschil is nog maar vijf punten, en Finland levert de bal in. De Lions sprinten naar de andere kant, en daar is het Nino Vrencken die met nog 47 seconden te gaan voor 72-75 zorgt. De Lions moeten Finland afstoppen om gelijk te kunnen komen. De Finnen missen, maar Jibbe Sicking gaat omhoog voor twee punten en dat is niet genoeg. Bovendien gaat zijn poging er niet in, en met nog 16 seconden te gaan moeten de Lions een fout maken in de hoop dat Finland vrije worpen gaat missen. Juuso Salmi blijft koel en zuinig, en zorgt weer voor een voorsprong van vijf punten. Nog één keer schiet Nino Vrencken de driepunter raak, maar de comeback van de Lions is te laat. Via vrije worpen wint Finland met 75-79 en kunnen de Lions zich focussen op hun vierde wedstrijd op hun EK onder 20 in de B divisie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.