Orange Lions & Belgian Cats winnen de laatste twee wedstrijden op het vrouwen onder 18 EK

Gepubliceerd op 9 juli 2023 om 19:00

Zowel in de A divisie (Belgian Cats) als in de B divisie (Orange Lions) van het vrouwen onder 18 EK kon een negende plek veiliggesteld worden. Daarvoor moesten beide teams hun laatste twee wedstrijden winnen. Met succes, want de Lions en de Cats kregen dat voor elkaar.

Orange Lions VU18 VS Groot-Brittannië & Oekraïne

In de beginfase weten de onder 18 dames van de Orange Lions Phoenix Stotijn te vinden. Van afstand is ze enorm trefzeker, getuige de vier driepunters in het eerste kwart die voor een 20-10 voorsprong zorgen. Van de driepuntslijn gaan de Lions over naar onder de basket. Daar is voornamelijk Nikki Kleyhorst aanwezig dankzij een sterke verdediging van Nicky Hendrix. Eenzelfde sterke verdediging zorgt ervoor dat Kyara Bakker naar de ring gaat en kan afronden waardoor het 29-16 staat. Groot-Brittannië weet niet door de sterke verdediging van de Lions heen te komen. Bij de Lions is het opnieuw Stotijn die de driepunter erin schiet, haar vijfde. Op dat moment komen de Britten sterker in de wedstrijd. Olivia Forster en en Katie Cox gaan de ploeg voor in de strijd. Hun scorende impulsen zorgen voor een kleiner verschil bij rust: 36-32.

Orde op zaken stellen; dat is wat de Lions te doen staan. Via vrije worpen lopen ze wat uit ten opzichte van de Britten, maar die komen weer terug als Natalie Charity de driepunter erin schiet. Op dat moment wordt Stotijn weer gevonden. Allereerst schiet ze drie vrije worpen raak, en is daarna goed voor driepunter nummer zes die de Lions weer doen weglopen: 53-39. Het verschil wordt gemaakt, ook als Kyara Bakker goed is vanaf de driepuntspositie. De Lions schieten sterk, verdedigen beter en weten elkaar beter te vinden. Paika van der Maaas geeft een mooie pass op Ilse de Vries die het verschil vergroot. Dankzij een zevende driepunter van Stotijn is de eindstand 74-53 voor de Lions die een reeks overwinningen te pakken heeft op dit EK onder 18 in de B divisie.

Er moet nog één taak volbracht worden om zeker te zijn van een negende plek, het maximaal haalbare op dit EK: winnen van Oekraïne. Die ploeg start sterk via hun topscorer Serafyma Tykha: 0-6. Op dat moment vinden de Lions wederom Stotijn die opnieuw trefzeker is vanaf de driepuntslijn. Oekraïne gaat door, ook met een driepunter die opnieuw van Tykha komt. Het verschil is al groot: 3-16. Een groot verschil blijft het, maar dan is daar Milou van Vliet die net als Stotijn de driepunter erin kan schieten. Zodoende komen de Lions terug tot 13-20 na het eerste kwart. Een sterke hervatting is het geval. Onder het bord zijn Van Vliet en Hendrix sterk, en Lois Vrolijk zorgt voor 20 gelijk dankzij een driepunter. De Oekraïense formatie zorgt naar een nieuwe aanval, maar leidt balverlies. Daaruit zorgt Nikki Kleyhorst voor de eerste voorsprong voor de Lions. Die voorsprong wordt uitgebreid door voornamelijk Kleyhorst en Vrolijk die het verschil maken. Waar de Lions eerst 13 punten achterstonden pakken ze nu een voorsprong van 39-35 bij rust.

Het blijft zoeken naar een goede aanval en een goede uitgangspositie. Oekraïne heeft deze alweer gevonden, wederom via Tykha: 42-46 dankzij haar driepunter. We hebben de Lions eerder al zien terugkomen, en dat gebeurt opnieuw. Kleyhorst speelt een sterke wedstrijd, en verkleint het verschil. De kansen zijn nog altijd aanwezig, met een scorende Kleyhorst die voor 50-51 zorgt. De aansluiting voor de Lions is bijna daar. Opnieuw wordt Stotijn gevonden, en haar inbreng vergroot de voorsprong weer. Na de vrije worpen van Keona Douwstra is het Stotijn die met een driepunter wellicht voor de overwinning zorgt voor de Lions: 63-55. Ondanks het verweer en diverse pogingen gaat de overwinning niet meer kapot. De Lions winnen voor de vierde keer oprij en eindigen negende gedurende het EK toernooi in de B divisie in Sofia.

Belgian Cats VU18 VS Duitsland & Finland

De Belgian Cats hebben aan het begin van de wedstrijd tegen Duitsland Sam Daelemans die met diverse driepunters voor een eerste kloof zorgt. Naast het schot van Daelemans hebben ze onder het bord Deborah Mukeba die het verschil op acht punten zet: 13-5. Op dat moment loopt het moeizaam bij de Cats, en is het Duitsland dat toeslaat via scores van Maria Perner. Haar impuls zorgt voor 15-12, en opnieuw dus aansluiting in de wedstrijd. Duitsland gaat verder, via hun topscorer Annika Soltau komen ze op voorsprong. Aanvallend loopt het dan bij beide teams een lange tijd niet lekker, totdat Lara Langermann met een driepunter Duitsland naar een grotere voorsprong helpt bij rust: 28-32.

Na rust zien we fellere Belgian Cats op het veld, helemaal een sterkere Pauline Bayart die ontwaakt onder het bord. Haar inbreng is heel belangrijk, en houden de Cats in de buurt van Duitsland. Kyra Bruyndoncx pakt de steal, en bedient Louann Battiston die het verschil vergroot. Het is een teken van een run aan de kant van de Cats, zeker als Sam Daelemans wederom de driepunter erin schiet: 41-34. Duitsland laat het er niet bij zitten. Opnieuw gaan ze zoeken naar het schot, en dat valt. De driepunter van Marianna Byvatov is een teken van een comeback, en als Perner opnieuw de driepunter erin schiet is het verschil weer één punt. Ook nu vallen de Cats stil wat betreft scorend vermogen, en zorgt Mailien Rolf een Duitse voorsprong bij rust: 45-48. De laatste tien minuten moeten beslissend zijn. Jitte Baelen gaat in elk geval sterk naar de ring en rondt fraai haar poging af. De Cats zoeken naar hun schutter, en een driepuntsschot kan je wel aan Victoria Cuyvers overlaten. Met succes schiet ze een hele belangrijke driepunter erin: 52-50. De Cats staan weer voor. Moeizaam komt het allemaal bij elkaar, maar ze komen er voorlopig nog wel. Pauline Bayart pakt een belangrijke steal nadat ze daarvoor al goed was voor haar treffer onder het bord. Een beslissende driepunter is aanstaande als Nora Hucorne uiterst koelbloedig blijft en voor de beslissing zorgt. De Cats winnen met 61-57 van Duitsland, en bij een overwinning op Finland is een negende plek een feit.

Finland heeft Elina Aarnisalo tot haar beschikking: een fantastische schutter die goed is voor gemiddeld 23 punten per wedstrijd dit toernooi. De Cats weten dat, en pakken goed uit aan het begin van de wedstrijd. Bayart gaat verder waarmee ze is gebleven in de tweede helft tegen Duitsland. Onder het bord is ze sterk, en dat is ook Deborah Mukeba die rebound op rebound pakt en onder het bord haar mogelijkheden afrondt. Een groot verschil is al snel gemaakt. Sam Daelemans weet opnieuw de driepunter erin te schieten die voor 10-20 zorgt na het eerste kwart. De kansen blijven benut. Ook Noor Devos reboundt sterk en schiet met scherp. Een sterk collectief van de Cats maakt het verschil. Wilma Tuomi doet nog wat terug namens Finland, maar de Cats gaan rustig door. De driepunters van Victoria Cuyvers en Jitte Baelen zorgen voor een 22-43 ruststand. Vooral de driepunter van Baelen is een prachtexemplaar, een stepback schot ver naar buiten.

Als geheel gaan de Cats door. Sara Hostyn doet ook een duit in het zakje, zowel onder de basket als daarbuiten. Ook Bruyndoncx schiet met scherp. Een sterker geheel voert de boventoon, waardoor het verschil groter en groter wordt. De Cats zien een overwinning niet meer kapot gaan, en met een 54-80 overwinning gaan zij het EK in de A divisie ook met een negende plek afsluiten.