Orange Lions en Belgian Lions onder 20 pakken de overwinningen op het EK

Gepubliceerd op 8 juli 2023 om 20:00

De Orange Lions hebben goed vervolg kunnen geven op de overwinning tegen Letland. In hun tweede duel op het EK onder 20 in de B divisie tegen Albanië kwam iedereen tot tenminste 10 minuten speeltijd, en had iedereen een sterke inbreng namens de Lions. Dat leidde in het derde kwart tot een grote tussensprint waardoor een 65-97 overwinning niet meer in gevaar kwam.

Bij de Belgian Lions onder 20 ging het tijdens hun eerste EK duel in de A divisie gelijk ruig aan toe tegen Italië. Het ging steeds gelijk op, totdat door toedoen van Xander Pintelon en Thijs de Ridder de Belgian Lions naar een veilige marge uitliepen. Met 72-64 is de eerste overwinning een feit. Foto's: FIBA Europe

Orange Lions MU20 VS Albanië MU20

Net als tegen Letland wordt in de beginfase van de wedstrijd Nino Vrencken gevonden die opnieuw raak schiet. Dit keer is het een driepunter die de Lions de nodige impulsen geven. Het driepuntsschot gaat voorlopig verder als ook Louis Daoust weet raak te schieten. Albanië gaat omhoog, mist het schot, en wie dat niet doet is Daoust die wederom de driepunter vindt: 10-12 voor de Lions. Van buitenaf staan de driepuntschutters paraat, en inside hebben de Lions ook genoeg wapens zoals Jibbe Sicking of Youri Fritz. Voorlopig blijft het afstandsschot lekker vallen voor de ploeg in het oranje. Ook Armin Strojil is goed voor drie punten. Doordat het schot blijft vallen, ook via Cassius Bonjasky, lopen de Lions uit naar 17-29 na het eerste kwart. De Lions gaan vervolgens van buiten maar naar binnen spelen, dichtbij de ring. Via Joost Poels worden veel steals gepakt, van van daaruit zorgen hij en Sicking voor de nodige inbreng. Albanië doet nog iets terug via Daniel Bylyku, en het verschil wordt kleiner. Albanië slaat weer toe, dit keer via Andri Jareci die Albanië weer terugbrengt tot 30-42. De Lions laten ze wat dichterbij komen, maar gaan zelf door met een driepunter van Jibbe Sicking. Het schot laat ze niet in de steeds, en met nog een exemplaar van Strojil staat het 32-48 bij rust voor de Lions.

Albanië komt goed de kleedkamer uit. Daniel Bylyku verkleint het verschil met een driepunter. Lang zaldat kleine verschil niet duren, want de driepunters worden opnieuw gevonden bij de Lions. Jacopo van der Knaap is trefzeker, en ook Strojil die met vier driepunters goed doorkomt. Het verschil loopt op naar meer dan 20 punten, zeker als ook Sicking en Emmanuel Ugbo mikken op het afstandsschot. In grote getalen wordt raak geschoten, en met opnieuw een driepunter, dit keer van Dez Landvreugd, wordt het 48-80. De Lions laten niet meer los. Ze hebben in Sicking veel inbreng, en verder veel schoten die allemaal doeltreffen. Met 65-97 gaan ze een nieuwe overwinning pakken en houden koers op een goede uitgangspositie in de groepsfase.

Belgian Lions MU20 VS Italië MU20

De Belgian Lions nemen het in de eerste wedstrijd op tegen Italië, een sterk land als altijd. Aanvallend komen ze in het eerste kwart door met diverse drives van Siebe Ledegen, het sterke talent van Okapi Aalst. Naast Ledegen hebben ze ook Thijs De Ridder die bij Antwerp Giants sterk spel liet zien. Italië heeft ook een aantal sterkhouders, wat te denken van Nicola Berdini. Met een driepunter zet hij Italië op een 10-15 voorsprong. De Lions hebben moeite met de defensie van Italië onder het bord. Daaruit pakt Italië wederom uit met een driepunter. Zodoende pakt Italië daarmee het voordeel na het eerste kwart: 15-22. Verder laten de Lions het niet lopen. De Ridder is een sterk talent, en bewijst dat met een driepunter waarna Kobe Grymonprez de voorsprong weer geeft aan de Lions. Italië blijft een sterk land, getuige de verdediging en de souplesse in de aanval. Een schot van Leonardo Faggian is goed voor een nieuwe Italiaanse voorsprong. Ook hebben ze meer spelers om uit te kiezen. Ze zijn trefzeker. Nicolo Virginio is ook goed voor de driepunter. De voorsprong lijkt te groeien bij Italië, maar Joppe Mennes steekt daar een stokje voor. Mennes is een talent van Kangoeroes Mechelen. Hij weet sterk naar de basket te gaan, en zorgt voor 33-37 bij rust, wel voor Italië.

De Belgian Lions willen terug komen, en doen dat gelijk na rust. Ze sprinten uit de startblokken dankzij Xander Pintelon en een driepunter van Mennes: 38-37. Italië legt aan, maar mist, en dan is daar de overname van de Lions weer. Zoals vaak is De Ridder sterk onder het bord, ook deze keer. De voorsprong groeit. Mennes brengt een belangrijke impuls in de wedstrijd. Zijn schot valt opnieuw vanaf de driepuntslijn, en zodoende pakken de Lions een 52-47 voorsprong. Italië versla je niet zomaar, en dat is te zien. Tommaso Fantoma is sterk van afstand en verkleint het verschil tot bijna minimaal. De Lions worden slordig, verliezen de bal, en het is daarom dat Italië via Andrea Loro weer op voorsprong komt: 52-54, maar nog voor je met je ogen kunt knipperen heeft Pintelon alweer gelijk gemaakt aan het einde van het derde kwart. Een spannende slotfase gaan we tegemoet. Daarin vindt Ledegen Tom Di Maria die met een driepunter belangrijk is: 59-54, de Lions slaan weer een klein gaatje. Toch komen ze niet van Italië af als Berdini weer een sterke inbreng heeft. Italië staat weer met één punt voor. Echter maakt Italië veel persoonlijke fouten, en ook op scorende momenten voor de Lions. Meerdere vrije worpen van Pintelon en De Ridder vergroten de voorsprong voor de Lions weer naar vijf punten. De hoeveelheid vrije worpen breken Italië op, en daarmee winnen de Lions hun eerste EK duel met 72-64 van Italië.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.