Orange Lions dames onder 18 en mannen onder 20 in slotfase naar overwinningen

Gepubliceerd op 7 juli 2023 om 23:30

Voor een plek bij de beste negen teams moesten de dames onder 18 van de Orange Lions winnen van Noorwegen. Een moeilijke start werd gevolgd door een sterke tussensprint. Noorwegen had Aurora Sørbye, een enorm sterke schutter die Noorwegen meerdere keren langszij bracht. Dankzij het spel van Phoenix Stotijn en Milou van Vliet veroverden de Lions de voorsprong terug en wist met 77-74 te winnen van Noorwegen.

Eveneens kwam pas laat een overwinning van de mannen Orange Lions onder 20 tot stand tijdens de eerste ontmoeting tegen Letland. Een zeer onnodige fout zorgde zelfs voor een verlenging. Daarin wisten de mannen toch nog orde op zaken te stellen en met 65-57 te winnen. Foto's: FIBA Europe

Orange Lions VU18 VS Noorwegen VU18

Aurora Sørbye pakt de steal in de beginfase van de wedstrijd, en zorgt voor de eerste voorsprong voor Noorwegen. De Lions vallen aan, maar kampen met gemiste schoten. Aan de andere kant doet Noorwegen dat beter, getuige de driepunter van Sørbye: 7-11 is de voorsprong van Noorwegen. Bij de Lions komt vrijwel alleen Phoenix Stotijn tot scoren, maar bij Noorwegen loopt het meer gestroomlijnder. Helena Eckhoff-Eliassen zorgt met een drive naar de basket voor 13-19. De Lions laten het niet verder komen. Stotijn komt beter in de wedstrijd; scorend, passend en met het opbrengen van de bal. Naast haar score bedient ze ook Aretha Linger en Safa Ramdhani waardoor de voorsprong weer herovert wordt. Lois Vrolijk en Linger zorgen met een driepunter zelfs voor een 27-19 voorsprong voor de Lions, een 16-0 run dus. Noorwegen is dan weer aan zet. Daarmee pakken ze opnieuw uit via Sørbye die de driepunter met een bonus vrije worp raak schiet. Het verschil is gehalveerd, zeker als Sørbye met een mooie pass Anna Wikstrom vindt en vervolgens zelf opnieuw scoort. Binnen een paar minuten staat het weer gelijk, maar de Lions weten weer uit te lopen dankzij driepunters. Eerst is Linger goed voor drie vrije worpen, waarna Milou van Vliet twee keer met succes raak schiet. Juist dat schot is iets dat een lange tijd niet wilde vallen, maar nu wel. Beide teams scoren evenveel vlak voor rust. Lina Blanco schiet de driepunter raak die voor 39-34 zorgt bij rust; wel in het voordeel van de Orange Lions.

Opnieuw lopen de Lions uit, wederom door de driepunter van Lois Vrolijk. De marge blijft voor de Lions, totdat Noorwegen ook driepunters gaat schieten. Camilla Waegger is trefzeker, en bij Aurora Sørbye gaat het vuur in haar ontwaken. Ze schiet met scherp, en verkleint het verschil nog maar tot twee punten. Op dat moment zijn Stotijn en Kyara Bakker op tijd wakker, want hun driepunters zorgen voor 60-52 voor de Lions. Zoals gezegd; Noorwegen heeft Sørbye die de driepunter plus de bonus vrije worp weet om te zetten in een verschil van vier punten. De Lions missen, en wederom zijn het Waegger en Sørbye die dat niet doen. Door hun inbreng is het verschil nog maar één punt met nog zes minuten te gaan: 62-61. Noorwegen is weer terug in de wedstrijd, en zoekt natuurlijk Sørbye. Opnieuw is ze goed voor een treffer, en dat betekent na een lange tijd weer een voorsprong voor de Noorweegse formatie: 63-65. Wat kunnen de Lions daar tegenover stellen? Ze passen rond, en uiteindelijk is het Stotijn die het schot neemt en met succes afrondt. Het is stuivertje wisselen, tot in de laatste minuut. Noorwegen heeft weer een tussenspring genomen waardoor het verschil nog maar één punt in hun nadeel is: 72-71 met nog een minuut te gaan. De Lions gaan zoeken, zoeken naar hun vertrouwde schutter; dat is Stotijn. Ook nu wordt ze gevonden, en met een driepunter bezegelt ze de overwinning voor de Lions door met 77-74 te winnen. Het afstandsschot laat ze deze wedstrijd niet in de steek, en valt op belangrijke momenten.

Orange Lions MU20 VS Letland MU20

De eerste wedstrijd van de onder 20 mannen van de Orange Lions betreft Letland als tegenstander. De ploeg van coach Peter van Noord krijgt daarmee gelijk een sterke tegenstander van hun poule tegenover zich. De start is in elk geval voor de Lions als vanuit de hoek Nino Vrencken wordt gevonden en de jumper raak schiet. Vrencken speelt tegenwoordig bij Phoenix Hagen in de ProA Bundesliga competitie, het tweede hoogste niveau van Duitsland. De Lions beschikken over een samenstelling die moet weten wat het is om dit soort wedstrijden te winnen. Ze komen in elk geval door met een drive naar de basket van Louis Daoust, de 20-jarige forward die uitkomt namens The College of Saint Rose: 6-4. Een laag tempo in de wedstrijd op het gebied van scorend vermogen, dat is kenmerkend voor het eerste kwart in de wedstrijd. Letland komt ook moeizaam tot scoren, maar komt met een driepunter van Mārcis Osis op voorsprong na het eerste kwart: 9-11. De Lions openen de volgende tien minuten sterk. Thomas Carroll vindt Emmanuel Ugbo, een voormalige Triple ThreaT kandidaat die gelijk toeslaat onder het bord. Dankzij een tussensprint van Ugbo komen de Lions op voorsprong. Met een driepunter is hij gelijk goed voor vijf punten oprij. De Lions gaan door, houden Letland lang van scoren af en scoren zelf via Jibbe Sicking; één van de rising star kandidaten van het afgelopen seizoen in de BNXT League. Op dat moment houdt Letland de Lions zelf van scoren af, en slaan toe met een and-1 van Rihards Vavers: 16-20. Diezelfde Vavers gaat door als de Lions niet scoren. Met een driepunter vergroot hij de voorsprong van Letland tot aan 18-26 bij rust.

Ook na rust loopt het scoreverloop moeizaam bij beide teams. Toch is het Letland dat het beste uit de kleedkamer komt en lijkt weg te lopen. Freds Pauls Bagatskis zorgt met een driepunter voor 22-31. Het verschil is gegroeid, maar de Lions weigeren te capituleren. Opnieuw vindt Carroll de openstaande speler, in dit geval is dat Armin Strojil die met een driepunter voor verweer zorgt. Wederom houden de Lions Letland van scoren af, en wederom is het Strojil die de achterstand verkleint. Letland komt niet door de defensie van de Lions heen, en via een dunk van Youri Fritz en de driepunter van Thomas Carroll staat het weer gelijk: 32-32. Beide teams blijven in de achtervolging, Letland loopt met een driepunter uit, maar diezelfde Carroll zorgt voor een gelijke stand na het derde kwart: 39-39. Het tempo in de aanval blijft laag. Toch opent Letland met wederom een driepunter van Rihards Vavers. Het lijkt prijsschieten in de wedstrijd. Op dat moment komt Jibbe Sicking in de wedstrijd. Op de vrije worp lijn faalt hij niet als Letland hem onder het bord op een verkeerde manier afstopt. Vier vrije worpen van hem zorgen voor een voorsprong voor de Lions: 45-44 met nog zes minuten te gaan. Letland weet weer niet toe te slaan, blijven haperen in de aanval. De Lions lijken juist te ontwaken als Strojil Fritz vindt die opnieuw mag gaan dunken. Het verschil loopt op, ook als Sicking opnieuw op de vrije worp lijn goed is voor twee punten: 49-44. We hebben nog 2:30 minuut te gaan, wat kan Letland doen? Ze leveren de bal in aan Ugbo die wellicht met een fastbreak de overwinning kan bezegelen. Hij gaat naar het bord, maar maakt de aanvallende fout waardoor het verschil niet groter wordt. Letland krijgt daarmee nog een kans, en benutten deze als Vavers opnieuw scoort: 49-48. De Lions moeten iets doen, maar 48 seconden voor tijd leveren ze de bal in en is het wederom Vavers die scoort en Letland op voorsprong zet: 49-50. Wat kunnen de Lions nog doen in een krappe 40 seconden? In elk geval mag Nino Vrencken vrije worpen nemen. De eerste is raak, waardoor de stand gelijk wordt. Ook poging nummer twee is raak: 51-50. Letland gaat gelijk voor het driepuntsschot, maar mist. Iemand die niet mist is Jibbe Sicking die met een dunk de wedstrijd lijkt te bezegelen: 53-50. Letland neemt een time-out, want ze hebben een driepunter nodig. Echter leveren ze met nog negen seconden te gaan de bal in aan Ugbo die eveneens mag gaan dunken. De wedstrijd gaat op slot in het voordeel van de Lions: 55-50 met nog zes seconden te gaan. Tenminste zo lijkt het. Op het driepuntsschot van Letland maakt Strojil een persoonlijke fout waardoor Letland drie vrije worpen mag gaan nemen. Het uiterste scenario is dat er twee raak moeten gaan en de derde gemist moet worden waardoor Letland met een driepunter nog gelijk kan komen. Kristofers Karlsons mag op de vrije worp lijn plaatsnemen. De eerste twee gaan raak, volgens plan. Poging nummer drie gaat mis, maar dan pakt diezelfde Karlsons de rebound en schiet met een driepunter de gelijkmaker: 55-55 waardoor we vijf minuten gaan verlengen.

In die verlenging wordt er ruim 2,5 minuten niet gescoord. Pas na een tijdje komt Ugbo door met de score na de steal van Sicking. Op dat moment wordt Letland opnieuw van scoren afgehouden en is het Fritz die een belangrijke inbreng heeft in de wedstrijd. Zes punten oprij van hem zorgen ervoor dat de Lions niet meer in gevaar komen, ondanks de terugkeer van Letland die daarmee een verlenging afdwongen. De Lions winnen hun eerste wedstrijd met 65-57 van Letland en pakken daarmee de eerste overwinning op het onder 20 EK in de B divisie.