Sam Daelemans ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet

Gepubliceerd op 3 december 2022 om 10:00

Toen de basketbaltrainingen weer van start mochten gaan op het hoogste niveau van België, afgelast vanwege covid-19, greep Sam Daelemans haar kans om hogerop te komen bij Phantoms Boom. De 17-jarige forward studeert topsportwetenschappen aan de topsportschool in Boom, en weet inmiddels ook wat het is om namens de jeugd van de Belgian Cats uit te komen. Een mooie ontwikkeling gaat ze tegemoet, en met de kansen die ze bij Phantoms krijgt kan ze veel moois realiseren! Foto: FIBA Europe

Stapsgewijs doorgroeien naar een hoger podium

Als iedereen in je familie heeft gebasketbald dan ontkom je er haast niet aan. Zo ook Sam, die al op jonge leeftijd is begonnen met basketballen. “Op mijn vierde jaar ben ik begonnen met basketballen,” vertelt Sam. “Aangezien ik twee keer in de week wilde trainen, trainde ik op woensdag bij Basket Willebroek en daarna bij Kangoeroes. Op een gegeven moment moest ik kiezen tussen de twee, en koos ik voor Kangoeroes. Tussendoor heb ik ook nog enkele jaren in Willebroek, waarna ik vanaf mijn tweede middelbare ben overgestapt naar Phantoms Boom in combinatie met de topsportschool. Ik heb de kans gekregen om bij de jeugd te spelen en met dames 3 te spelen op mijn 14e. Dames 3 speelden toen in de Eerste Provinciale competitie, en daar ben ik ook kampioen mee geworden. Dat zijn echt herinneringen die ik nooit meer zal vergeten.”

Het grijpen van meerdere gelegenheden

Het was een mooi begin; aansluiten bij de club in Boom en dan met dames 3 gelijk het kampioenschap pakken. Uit dat soort gelegenheden kunnen weer nieuwe initiatieven ontstaan voor Sam. “Ik wilde heel graag meer, maar helaas kwam covid-19 om de hoek kijken. Het was de bedoeling dat ik jeugdwedstrijden zou spelen, en daarna naar Tweede Landelijke gaan, maar de hele competitie lag vanwege corona stil. In december 2020 gingen de trainingen op Eerste Nationale niveau weer door, en kreeg ik de kans om met de eerste ploeg mee te trainen. Zij zijn ook EuroCup gaan spelen, en ik mocht meegaan naar deze wedstrijden. Het is echt fantastisch dat Phantoms mij deze gelegenheid heeft gegeven, en dat opende voor mij ook weer deuren.”

Spelen op het hoogste niveau van België

Je komt natuurlijk niet zomaar uit voor het hoogste niveau. Het vergt intrinsieke motivatie, hard werken en meer dan 100% te geven; keer op keer. “Het was echt heel spannend om voor het eerst op het hoogste niveau te spelen,” herinnert Sam zich,” maar het zorgt er wel voor dat je meer ervaringen op gaat doen. Dat soort kansen greep ik met beide handen aan, want zoiets word je niet zomaar gegeven. Vorig jaar heb ik nog niet veel gespeeld, maar het gaat er op zo’n leeftijd voornamelijk om dat je ervaring gaat opdoen en dat je moet investeren in de toekomst door hard te trainen en veel bij te leren van de ervaren speelsters. Op deze manier is het de bedoeling dat je stap voor stap vooruit gaat. Veel jonge meisjes hebben ook veel bijgeleerd bij Phantoms. In deze competitie krijg je meer fysieke strijd waar je zelf ook sterker van wordt. Iedereen wil elkaar helpen, wat ook fijn is dat je op deze manier vooruit kan gaan. Iedereen ontving mij met open armen. Samen met dames 1 heb ik ook vorig jaar ook voor dames 2 van Phantoms gespeeld, en daar ben ik ook kampioen mee geworden.”

Foto: FIBA Europe

Jeugdinternational van de Belgian Cats

Ook nu wordt hard werken beloond. Sam werd vorig jaar in de zomer geselecteerd voor de onder 16 ploeg van de Belgian Cats, en afgelopen zomer speelde ze op het WK onder 17 namens de Belgische jeugdploeg. “Het is een hele eer om daar onderdeel van te zijn. Natuurlijk is het voor elke jeugdspeelster een droom om ooit onderdeel van de Belgian Cats te mogen zijn, ook in de jeugdlichtingen. In het begin was het uiteraard heel spannend, maar enorm leerrijk om daar te mogen spelen. Het WK onder 17 was echt heel spannend, om zo te spelen tegen andere landen van de wereld. Ze hebben allemaal een ander type spel, zoals Japan anders speelde dan Mexico. Ik heb wel gedacht dat we hoger konden eindigen, maar het was een geweldige ervaring om daar voor later mee te nemen!”

Sam kwam afgelopen zomer niet alleen uit voor het onder 17 team, maar ze speelde ook mee op het EK met het onder 18 team van de Belgian Cats. In Heraklion, de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta, speelde wisten de Cats van Griekenland en van Israël te winnen. Sam had vier driepunters tegen Israël, en een mooie ontwikkeling als schutter is voor dit talent zeker weggelegd!

Foto: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.