Ruime overwinning voor MBCA meiden onder 16, Winst voor Heroes Den Bosch mannen onder 19

Gepubliceerd op 9 oktober 2023 om 09:00

Eerder waren er al drie grote overwinningen behaald. Op zondagmiddag konden de meiden onder 16 van MBCA Amstelveen daar een vierde aan toevoegen. Tegen Basketbal Academie Limburg (BAL) werd aan die verwachting voldaan. Vanaf het begin namen de meiden een grote voorsprong en gaven deze niet meer uit handen. Op sommige momenten was MBCA niet zo scherp, maar ondanks dat kwam een grote voorsprong van 106-53 tot stand. Hierdoor blijft MBCA gedeeld koploper in de onder 16 Eredivisie, samen met BS Leiden en H.S.V. Haren.

Voorafgaand had Heroes Den Bosch één wedstrijd gewonnen en MBCA twee wedstrijden in de onder 19 mannen Eredivisie. Tijdens deze wedstrijd kon een van de twee teams zijn slag slaan. Hoewel Heroes Den Bosch sterk begon, kwam MBCA weer terug. Uiteindelijk gaven de vrije worpen en de driepunters de doorslag, waardoor de bezoekers uit Den Bosch met 79-83 wonnen.

MBCA VU16 VS BAL VU16

Het begin is gelijk voor het thuisspelende team: MBCA. Ivy Panka is behendig, en snijdt naar de basket om sterk af te ronden. In de verdediging blijft MBCA (spelend zonder Jill Pinnock) in de beginfase strak op het balbezit van BAL, waardoor er gelijk een steal wordt gepakt. Het is Hannah Mannaerts die haar sterke schot weet te verzilveren en zo de voorsprong kan uitbreiden. MBCA loopt verder uit. Ook Amina Neefjes pakt de steal, waarna Ranya Hnassay sterk naar de ring snijdt en zo voor 12-0 zorgt na drie minuten spelen. Voorlopig zijn het Hnassay en Panka die voor een grote voorsprong zorgen, dit ook omdat BAL moeilijk tot scoren komt. Na zeven minuten is het Djoeke Bakker die wel weet toe te slaan, maar het verschil is al groot. Adriana Reijnen is een sterke kracht onder de basket bij MBCA. Gelijk laat zij haar talentvolle beweging onder het bord zien, en maakt 20-5. Het eerste kwart is een sterk kwart voor MBCA, die gelijk een sterke kracht het veld in zet: Kensia Roseval. Haar kracht zorgt voor extra energie in het team van MBCA, zeker in het tweede kwart. Haar effort en intensiteit laat de Amstelveense formatie verder uitlopen: middels haar rebounds, steals en haar drives naar de basket. Zij vergroot met een schot en een drive naar de basket het verschil op 20 punten: 30-10. BAL heeft het moeilijk in de aanval, en opnieuw is daar de steal van Kensia Roseval. Ze duikt achter elke bal aan, en is ook goed voor een mooie pass op een mooie afronding van Ivy Panka. BAL komt er niet aan te pas. Opnieuw missen ze, en het is Roseval die in korte tijd al haar vijfde rebound weet te pakken. Er ontstaan nieuwe kansen voor de thuisploeg, en die wordt benut met een and-1 van Ranya Hnassay, eveneens een belangrijke schakel in deze fase. BAL zet een nieuwe aanval op, maar het schot valt niet, of er komt weer een steal van Roseval. Voor rust heeft ze al zes punten, vijf rebounds en drie steal in korte tijd te pakken. MBCA krijgt extra kracht, en al helemaal als ook Annabel Vooijs haar behendigheid inzet en scoort. BAL wil ook wat laten zien. In de laatste minuten voor rust lukt dat ook via Milou de Heus en Eva Peters. Adriana Reijnen is dan weer op het veld gekomen. Op dat moment neemt zij de sterke positie van Kensia Roseval over. Zij is het die nu rebound op rebound pakt, en onder het bord het verschil maakt. Een tussensprint, mogelijk gemaakt door Reijnen, zorgt voor een 52-23 ruststand voor MBCA.

De wedstrijd is dan al niet meer spannend, maar ook bij MBCA wil het op dat moment niet meer lopen. BAL weet hierdoor beter toe te slaan, voornamelijk door Imke Schellekens die er nog wat strijd in gooit. In gevaar komt MBCA niet meer, ondanks dat BAL meer rebounds weet te pakken. Adriana Reijnen is erg sterk bezig onder het bord, en haar talent zal zeker niet onopgemerkt blijven. Ook door de effort van Keslin Visser wordt het verschil eens te meer gemaakt in de wedstrijd. Net als Roseval is Visser bezig om extra vuur in de ploeg te brengen middels haar sterke verdediging en de meerdere steals die worden gepakt. Het team staat halverwege het derde kwart op scherp als ook Pieke Kammeraat goed is voor het schot vanuit de hoek. MBCA krijgt het moeilijker in de aanval na het schot van Kammeraat. BAL maakt daar gebruik van. Via meerdere passes wordt de open speelster gevonden. Dankzij Gigi Simons en Yana Wulms komt BAL tot 73-41 na het derde kwart. Vijf minuten kreeg MBCA het moeilijk in de aanval, maar in het vierde kwart al niet meer. Opnieuw is in de verdediging Roseval goed aanwezig: 6 punten, 8 rebounds en 5 steals in deze wedstrijd. In de tweede helft is het Reijnen die op furieuze wijze steeds meer haar drive naar de basket gaat inzetten. Haar kracht zorgt voor 33 punten voor haar en een grotere voorsprong. Ook Kammeraat en Visser scoren mee, en MBCA gaat op een ruime overwinning afstevenen. Met een 106-53 eindstand pakt MBCA onder 16 haar vierde overwinning oprij in vier wedstrijden. Zij zijn medekoploper met Leiden en Haren.

MBCA MU19 VS Heroes Den Bosch MU19

Een beweeglijke start is te zien bij MBCA, maar daarna nemen de bezoekers het al gauw over. Heroes maakt gebruik van haar snelheid, en via een snelle drive van Thijs Beens komen ze op een 2-6 voorsprong. Daar blijft het niet bij. Ondanks het verweer van Don Rutz loopt Heroes verder uit. Kevan Kamminga is eveneens behendig, en zijn schoten zorgen samen met de snelheid van Jahriq Kusmus voor een 4-14 voorsprong. MBCA moet iets vinden op de verdediging van Heroes, en vindt dat ook via een driepunter van Jayden Autar. Echter weet Heroes dat ook te doen. Ze vinden Manoah Schepens die met een driepunter het verschil weer op 10 punten zet. Het eerste kwart is dan al bijna gespeeld, maar opnieuw is het MBCA dat in de achtervolging gaat. Efe Dinc bewees vorig seizoen al dat hij over snelheid en souplesse beschikt. Ook nu is hij goed voor het opzetten van de aanval, en de thuisploeg weer extra ruimte te geven. Alperazim Wendwesan is sterk onder de basket, wat zorgt voor een kleiner verschil. Thijs van der Meer is met een driepunter zelfs goed voor een minimaal verschil: 18-19. De laatste aanval is voor Heroes Den Bosch, en die spelen dat heel goed uit als ze bij de driepuntslijn Ravi Schilders vinden. Met succes zorgt hij voor 18-22 in het voordeel van de bezoekers. MBCA laat het daar niet bij zitten. Pharrell Helstone maakt onder het bord weer gelijk, waarna Van der Meer voor een voorsprong van 24-22 zorgt. Ook in deze fase is het Heroes dat een nieuwe Bossche voorsprong vindt. Zij spelen geconcentreerd, en vinden aan het einde van de aanval Kamminga die voor extra vuur zorgt. Beide teams blijven de voorsprong overnemen. Het blijft over en weer gaan, maar MBCA komt weer gelijk te staan via een driepunter van Milo Koers: 31-31. De voorsprong wisselt, maar lijkt vlak voor rust in het voordeel van MBCA te zijn als Meglen Gelevski voor 37-35 onder het bord zorgt. Heroes geeft niet op, en blijft ook vlak voor rust scherp. Joris Walschots blockt het schot van MBCA. Thijs Beens mocht zaterdagavond namens de hoofdmacht van Heroes Den Bosch al minuten maken in de Maaspoort, en schiet op zondagmiddag in Amstelveen een driepunter raak die de voorsprong weer aan de Bossche bezoekers geeft. Heroes krijgt in de laatste seconde zelfs de kans om de voorsprong te vergroten. In het eerste kwart was het Schilders die de trekker overhaalde, nu is het Manoah Schepens die dat met succes doet. Met een driepunter zorgt hij voor 37-41 bij rust voor Heroes Den Bosch.

Het schieten van driepunters houdt na rust nog niet op bij Den Bosch. Beens slaat gelijk weer toe met een driepunter. MBCA is minder scherp, en Den Bosch kan verder uitlopen. Dat lukt als bij de driepuntslijn Schepens wordt gevonden. Het is in feite en kopie van de aanvallen vlak voor rust, nu is het opnieuw raak: 37-47. Den Bosch komt opnieuw op een voorsprong van 10 punten te staan, maar opnieuw is het MBCA dat weer terug weet te komen. Het is Thijs van der Meer die het vuurtje aanwakkert. Het verschil was 10 punten, maar MBCA is weer tot gelijke hoogte gekomen. Van der Meer wordt opnieuw gevonden, en wederom is het raak en komt MBCA zelfs weer op een 57-56 na het derde kwart. Het belooft een spannend laatste kwart te worden. Via Helstone wordt dat kwart namens MBCA goed geopend. Twee acties onder de basket betekent 60-56 voor de thuisploeg. Via vrije worpen komt Heroes tot 60-58, maar wederom via Helstone, acht punten oprij, komt MBCA weer op een voorsprong van vier punten. In de laatste zeven minuten is er nog van alles mogelijk, maar Heroes vindt opnieuw Thijs Beens die met een driepunter voor 62-63 zorgt. Heroes staat weer voor, zeker als zij de steal pakken en Beens weer tot scoren komt. MBCA zoekt naar een nieuwe mogelijkheid, of beter gezegd, ze zoekt opnieuw naar Helstone. Ook nu is hij goed voor en tegenaanval, 10 punten oprij van hem: 64-65. Heroes heeft nog een voorsprong van één punt, maar breidt deze uit met weer een driepunter van Thijs Beens, zijn vierde driepunter: 64-68. MBCA gaat weer zoeken naar aansluiting, maar mag op de vrije worp lijn plaatsnemen na een fout van Heroes. Op de vrije worp lijn blijft Autar koel en zuinig, maar opnieuw gaat Heroes zoeken naar de driepunter. Wederom wordt Thijs Beens gevonden, en wederom is het raak, zijn vijfde driepunter: 66-71. Heroes heeft de smaak te pakken, en loopt verder uit. Het feit dat MBCA vrije worpen blijft missen helpt ook niet mee. Beens blijft ook op de vrije worp lijn goed schieten. Nog één keer legt MBCA aan, maar verder dan een driepunter van Helstone komen ze niet meer. Hierdoor wint Heroes Den Bosch in Amstelveen met 79-83 en staan daarmee samen met MBCA gelijk op de ranglijst.