Lokomotief onder 18 herpakt zich tegen BC Apollo Amsterdam & Lokomotief onder 16 pakt in het laatste kwart de overwinning

Gepubliceerd op 22 maart 2023 om 16:30

Tussen november en vorige week wisten de dames van het onder 18 team van Lokomotief maar liefst 10 keer oprij te winnen. Tegen titelkandidaat Landslake Lions werd nipt met vijf punten verschil verloren, maar Lokomotief werd in de tussenliggende periode medefavoriet voor een mogelijke titel. Tegen BC Apollo herpakte de Rijswijkse formatie zich door met 91-61 te winnen.

Ook de dames van onder 16 van Lokomotief kwamen in actie. Tegen MBCA bleef het de hele wedstrijd gelijk op gaan. Lokomotief en MBCA hadden de hele wedstrijd de kans om de overwinning te pakken. Het pakken van veel aanvallende rebounds heeft daarin geholpen, voldoende om een 58-53 overwinning te realiseren.

Lokomotief onder 18 VS BC Apollo onder 18

Binnen een minuut heeft Lokomotief al drie team fouten. Uit een van deze fouten weet Tajra van Schaijk de and-1 te verzilveren. De bezoekers uit Amsterdam verdedigen sterk waardoor Lokomotief moet zoeken naar de mogelijkheden. Yuna Klamer vindt met een mooie pass Faye Borchert die eveneens onder het bord scoort. Doordat Lokomotief veel rebounds pakt blijft het verschil klein, of beter gezegd; de score blijft laag in de eerste drie minuten. Vier minuten is er gespeeld, en we tellen vijf teamfouten voor Lokomotief. Apollo kan daarvan profiteren door fouten uit te lokken. Voorlopig lijden ze veel balverlies waar Lokomotief zelf, spelend zonder Rosalie de Groot, van profiteert. Asuman Ozaybar gaat omhoog en scoort, waarna Yuna Klamer de and-1 verzilvert om de voorsprong voor de thuisploeg te vergroten. Op dat moment krijgt Lokomotief veel voor elkaar. De zussen Femke en Sofie Berkel zorgen voor 11-5. Gedurende de resterende minuten van het eerste kwart zijn het de vrije worpen van Sofie Berkel en haar driepunter die voor een 20-7 voorsprong zorgen. Toch komt Apollo weer dichterbij. Bij de driepuntslijn wordt Anna den Hollander gevonden die het verschil verkleint. Nog kleiner wordt het als Lokomotief balverlies lijdt en Bibi Hoffman samen met Gloria Battiston onder het bord sterk afronden: 22-16. Door beide teams worden veel fouten gemaakt, waardoor er veel vrije worpen komen. Door toedoen van Faye Borchert en Sofie Berkel is een 24-16 voorsprong gerealiseerd na het eerste kwart.

Lokomotief gaat door. Yuna Klamer pakt de steal en vergroot het verschil naar 10 punten. Daar blijft het niet bij. Sibel Seyfidinova toont haar trefzekerheid middels een driepunter, waarna Sofie Berkel en Ozaybar het verschil naar 16 punten opkrikken. Ook de bankspeelsters vertonen sterk spel in de verdediging. Frederique Visser en Maaike Dunnewold pakken de steals, en zorgen voor een minder frequente scoreproductie bij Apollo. Anna den Hollander doorbreekt later de ban met een driepunter waardoor het verschil weer tien punten is. Aan de andere kant denkt Seyfidinova ‘dat kan ik ook’. Opnieuw een driepunter voor haar betekent weer ruimte voor de thuisploeg, maar de volgende driepunter namens Apollo is aanstaande. Dat zijn belangrijke driepunters die Eva en Anna den Hollander raak schieten waardoor het verschil zeven punten is: 37-30. Lokomotief is op tijd wakker, getuige de rebound en de inlegger van Borchert en de verdediging van Eva van Ruiven. Ook in de verdediging stoppen ze meerdere aanvallen van Apollo af en hebben ze in Daphne Vestjens een kracht waar ze de nodige input uithalen. Ze schiet de driepunter raak, en na één benutte vrije worp van haar pakt Borchert de rebound en vergroot ze het verschil weer naar 14 punten. Nog is Borchert niet klaar, want met een jumper slaat ze opnieuw toe. Een mooie inbreng van haar in deze fase van de wedstrijd, en op een belangrijk moment ook. De ruststand wordt daardoor 49-33 voor de thuisploeg.

Asuman Ozaybar is de point guard van Lokomotief, en dat laat ze op een goeie manier zien. Haar passes komen aan bij de scorende speelsters, en in het derde kwart is ze gelijk goed voor vijf punten oprij. Het verschil is inmiddels meer dan 20 punten, mede doordat Apollo er van afstand geen bal in krijgt. Een mooie pass van Sibel Seyfidinova bereikt Femke Berkel die 60-35 maakt. Als zussen onder elkaar vinden Femke en Sofie Berkel elkaar, waarna Sofie Berkel wederom een jumper verzilvert. Niet alleen over twee schijven, maar ook over meerdere schijven vinden de speelsters elkaar. Femke Berkel passt naar Sibel Seyfidinova die direct naar Faye Borchert doorpasst. Veel mogelijkheden worden benut bij Lokomotief, waardoor het verschil meer dan 30 punten wordt na het derde kwart: 73-40.

Begin vierde kwart scoort Apollo na een hele lange tijd weer. Dat weerhoudt Lokomotief er niet van om mee te scoren, ondanks de jumper van Amelia Dorner namens Apollo. Klamer en Sofie Berkel gaan door met scoren waardoor het verschil intact blijft. Bibi Hoffman schiet nog van afstand raak, maar verder dan 91-61 komt het niet en wint Lokomotief onder 18 wederom waardoor ze zicht houden op de Final Four.

Lokomotief onder 16 VS MBCA onder 16

Beide teams leveren in de beginfase van de wedstrijd gelijk de bal in, maar MBCA vindt in de volgende aanval Pien Vogelaar die de score opent met een drive naar de basket. Maaike Dunnewold neemt het bij Lokomotief over waardoor beide teams in de eerste minuten elkaar nauwelijks ontlopen. Binnen drie minuten maakt Lokomotief vier teamfouten, en heeft MBCA al zes vrije worpen genomen. Vier daarvan werden benut door Isa Pigot. In de verdediging houdt MBCA Lokomotief van scoren af, totdat opnieuw Dunnewold de backdoor verzilvert. Aan de andere kant is het Hannah Mannaerts die de floater erin legt: 6-8 voor de bezoekers uit Amstelveen. Er ontstaan nieuwe kansen voor MBCA, waardoor Mannaerts opnieuw trefzeker is, ditmaal met een driepunter. Lange tijd blijft Lokomotief op zes punten staan, en ondertussen is Mannaerts wederom goed voor een driepunter. Daarmee komt ze al op acht punten in de wedstrijd. MBCA gaat door. Na het schot van Mannaerts pakt Ilvy Fahner de rebound en passt op Isa Pigot die onder het bord afrondt: 7-16. MBCA gaat op dat moment forceren, en Lokomotief maakt daar gebruik van. Frederique Visser gaat naar het bord en verzilvert na een lange tijd wat punten namens de thuisploeg. Ze komen dichterbij, en daarom neemt coach Patrick Vogelaar een time-out. Visser heeft een scorende flow te pakken, getuige haar and-1 die het eerste kwart op 14-18 bepaalt, wel in het voordeel van MBCA.

De teamfouten bij MBCA lopen op aan het begin van het tweede kwart; binnen één minuut al drie teamfouten. Liv Brouwer heeft maling aan het aantal teamfouten, en schiet een jumper raak aan het begin van het kwart. Lokomotief laat het daar niet bij zitten, want gelijk aan de andere kant doet Maaike Dunnewold hetzelfde. Beide ploegen blijven in het spoor van elkaar. Het tempo wordt opgevoerd in de aanval, want ook Ilvy Fahner is trefzeker met een driepunter: 16-23. De snelheid aan beide kanten wordt gevolgd door veel loopfouten. Toch komt Lokomotief opnieuw dichterbij als Visser de drive naar de basket wederom vindt en Dunnewold de driepunter erin gooit: 21-23 dankzij het belangrijke scorende tandem. MBCA blijft doorgaan met het opzetten van een aanval. Liv Brouwer passt naar Fahner die vervolgens naar de vrije Kensia Roseval die scoort. Het weerhoudt Lokomotief niet om iets terug te doen. Danicia Pires verzilvert de gelijkmaker onder het bord, maar aan de andere kant is Brouwer die scoort. Zo behoudt MBCA bij rust de voorsprong. Tien seconden voor tijd scoort Kensia Roseval die voor een 29-33 ruststand zorgt.

Aanvallend gaat het bij beide teams wederom in een hoog tempo. Hannah Mannaerts en Maaike Dunnewold zijn nuttig namens beide teams. Milua Klamer zet de stand op gelijke hoogte, waarna Frederique Visser Lokomotief op voorsprong zet na een turnover van MBCA, turnovers die ontstaan door de steal van Yuna van Vliet en Genesis van den Dungen. Voorlopig laat opnieuw Mannaerts het niet verder komen met een drive naar de basket, maar Douae Dahbi doet aan de andere kant precies hetzelfde. Voor coach Vogelaar opnieuw reden voor een time-out. Lokomotief heeft opnieuw moeite met de verdediging van MBCA, en via Mannaerts (opnieuw een driepunter) staat MBCA weer voor: 39-40. Opnieuw scoort Lokomotief niet, en dat doet MBCA wel via de drive van Ilvy Fahner. Lokomotief zoekt, maar krijgt het block van Liv Brouwer te verwerken. Het feit is dat Lokomotief veel rebounds blijft pakken in de aanval. Daaruit worden veel tweede kansen verzilverd waardoor via Milua Klamer een nieuwe gelijke stand op het bord komt te staan. Het scorende tandem Dunnewold en Visser begint haar werk te doen. MBCA krijgt de aanval niet op orde, maar Lokomotief blijft zelf ook een lange tijd op 44 punten staan. Ivy Panka zorgt voor de gelijkmaker na het derde kwart: 44-44.

Aan het begin van het laatste kwart doet Liv Brouwer wat ze de hele wedstrijd al doet. Dribbelen naar de basket en haar sprongschot verzilveren. Beide teams lijden veel balverlies, maar opnieuw maakt Pires gelijk. Een spannende zeven minuten is aanstaande. Daarin zorgt Klamer voor 48-47 voor Lokomotief, en heeft de thuisploeg alweer de bal. De nieuwe kans van Klamer heeft opnieuw succes: 50-47. Lokomotief begint de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar Kensia Roseval minimaliseert het verschil met een jumper vanuit de hoek. Lokomotief raakt de bal kwijt, en MBCA kan opnieuw toeslaan. De schoten treffen allemaal geen doel, en dus krijgt Lokomotief weer kansen om uit te lopen. Frederique Visser vervult deze wens met een jumper, en pakt bovendien nog een steal op een belangrijk moment. Lokomotief passt naar Dunnewold die het verschil naar vijf punten vergroot. Lokomotief heeft vleugels, en Dunnewold gaat verder. Een overwinning lijkt aanstaande met een drive naar de basket: 56-49 en 21 en 18 punten voor Dunnewold en Visser. De klok is in het voordeel van de thuisploeg, maar Kensia Roseval scoort nog twee keer waardoor het met nog 50 seconden 56-53 staat. Er wordt dan een fout gemaakt door MBCA op Lokomotief in de hoop dat er vrije worpen gemist gaan worden. De vrije worpen worden ook gemist door Lokomotief, waardoor MBCA de kans behoudt om met een driepunter gelijk te maken. Echter, doordat Lokomotief de rebound pakt behouden zij het balbezit. Daarmee kunnen ze de tijd uitspelen en zal MBCA om de tijd te stoppen fouten maken waardoor Lokomotief vrije worpen zal nemen. Hoewel er uitgespeeld kan worden gaat Frederique Visser omhoog voor het schot. Uit alle koelbloedigheid scoort Visser de beslissende jumper die daarmee Lokomotief de overwinning bezegelt met 58-53. De rebounds en het schot van Visser waren een mooie factor om de overwinning binnen te halen.