Landsmeer getuige van vier bekerwinnaars

Gepubliceerd op 27 maart 2023 om 15:00

Het eerste deel van de Basketball Cup finales vond afgelopen zaterdag plaats in het Indoor Centrum Landsmeer. In de vrouwen onder 21 competitie wist Landslake Lions te winnen van Grasshoppers Katwijk, waarna in de rolstoelbasketbalcompetitie Sunrise Medical Braves uit Doorn won van Devedo uit Ermelo. In de Dutch Talent League, de mannen onder 22 competitie, stonden Apollo Amsterdam en Orange Lions Academy tegenover elkaar. Na een gewaagde strijd trok Apollo aan het langste eind, en in de dames basketbalcompetitie bleef Den Helder Suns de sterkste tegen Landslake Lions.

Vrouwen onder 21: Landslake Lions VS Sportiff Grasshoppers

De bezoekers, Grasshoppers uit Katwijk, heeft de beschikking over een aantal speelsters die op het hoogste niveau van Nederland uitkomen. Lotte van Kruistum is daar één van. Haar sterke prestatie laat ze namens de eerste vrouwenploeg zien, maar zeker ook in het onder 21 team. Ze gaat samen met Liselotte Kulk, ook een dames 1 speelster, de ploeg voor in de strijd waardoor het al 0-9 wordt voor de bezoekers. Thuisploeg Landslake Lions laat het daar niet bij zitten. Een viertal speelsters weet het verschil in korte tijd om te draaien. Yanti Samosir is allereerst goed voor een driepunter, waarna Lisa van Roemburg het nog twee keer dichtbij de basket overneemt. Ook vanaf de driepuntslijn zijn ze trefzeker. Elise Timmer verzilvert er eentje, en zeker ook Mia Lieverst. Lieverst is pas 13 jaar, maar vertoont nu al immens mooie moves en laat altijd haar talentvolle beloftemogelijkheden zien. Door toedoen van deze speelsters staat Landslake met 13-12 voor, maar verder laat Isa Ploeg het bij Grasshoppers niet lopen. Zo blijven beide ploegen in de eerste helft in het spoor van elkaar. Na een goede comeback gaat Grasshoppers er weer vandoor in het tweede kwart. Zeven punten voor Alissa van der Plas betekent een groter verschil voor de bezoekers, bijna 10 punten. Landslake Lions gaat weer in de achtervolging door opnieuw Van Roemburg, waarna Janna Vogelaar en Romee van der Werf ook mee gaan doen. Zodoende komt de thuisploeg bij rust terug tot 28-31.

Na rust is het Landslake Lions dat verdergaat. Met opnieuw een driepunter zorgt Mia Lieverst voor een grotere voorsprong. Zij is de aanjaagster die op het juiste moment het vuurtje opstookt voor de thuisploeg, maar steeds als zij ervandoor lijken te gaan komt Grasshoppers via Van Kruistum en Kulk weer sterk terug. Het is Kulk die met een driepunter de bezoekers op een 44-45 voorsprong zet na het derde kwart. Het is meteen Vogelaar die met een driepunter de bekerkansen weer aan de thuisploeg geeft. Op dat moment gebeurt het, en ontwaakt Mia Lieverst wederom. Of het een drive naar de basket moet zijn, of een driepunter, ze doet het. Haar potentie wordt hierin gekenmerkt, en de ene na de andere score betekent een grotere afstand voor de thuisploeg ten opzichte van Grasshoppers. Hierdoor kan de thuisploeg niet meer terugkomen, en met 26 punten van Mia Lieverst weet ook coach Nadine Boesaart dat de Basketball Cup voor onder 21 van Landslake Lions binnen is door met 76-66 te winnen.

Rolstoelbasketbalcompetitie: Devedo VS Sunrise Medical Braves

Cher Korver en Bo Kramer gaan hun ploegen voor in de strijd. Beide Orange Lions internationals hebben de gelegenheid de Basketball Cup binnen te halen. Het is Devedo dat het meest doeltreffend begint aan de wedstrijd, voornamelijk via Korver. Ze komen dan ook op een 12-11 voorsprong te staan. In het tweede kwart laat Sunrise het er niet bij zitten. Sterke afrondingen van Lindsay Frelink en Carina de Rooij brengen de ploeg uit Doorn op voorsprong. Als Marc van de Kuilen ook de driepunter verzilvert staat Sunrise voor, maar de achtervolging van Devedo nadert. Wederom is het Cher Korver die toeslaat, evenals Vincent Maassen. Hierdoor komen we op een gelijke stand bij rust: 26-26.

Het is opnieuw Sunrise dat lijkt uit te lopen. Veelal worden Kramer en De Rooij gevonden, en weet Dave van den Berkmortel het verschil te vergroten naar vrij punten. Een belangrijke slag die wordt geslagen, een verschil van vijf punten vlak voor het einde. Bij Devedo probeert Julia van der Sprong nog wat terug te doen, en dat lukt waardoor het 33-36 wordt waardoor er nog van alles mogelijk is. Dankzij Van de Kuilen en Kramer blijft Sunrise in veilige haven en mag zich prijzen met de Basketball Cup door met 37-40 te winnen van Devedo.

Dutch Talent League: Apollo Amsterdam VS Orange Lions Academy

Dit seizoen stonden beide teams twee keer eerder tegenover elkaar, en beide teams wisten één keer te winnen. Het begin is voornamelijk voor Orange Lions Academy, ook wel OLA genoemd. Door inside spel van Ryan Peters en de driepunters van Coen Gelling en Tjall de Vaal staat OLA 6-14 voor. Bij Apollo kan enkel Jibbe Sicking wat terug doen waardoor de achterstand vijf punten bedraagt. OLA begint steeds meer moeite te krijgen met de verdediging van Apollo. Snelle steals zorgen voor nieuwe kansen, alleen het driepuntsschot wil niet vallen. Dapo Kruyswijk is er inside wel bij met twee inleggers en via Sicking en Joris Metz komt Apollo weer in de buurt van OLA. De achterstand was 17-26, maar is helemaal ingelopen tot gelijke hoogte. Tegen het einde van de eerste helft lijdt OLA balverlies en is het Sicking die voor de eerste voorsprong voor Apollo zorgt: 28-26.

Apollo gaat na rust gelijk door. Sicking opent opnieuw, en het is Joost Poels die de 16-0 run compleet maakt. Verder laat OLA het niet komen, want elke keer als Apollo lijkt weg te lopen dan komt OLA terug. Vooral Ryan van Eyck zorgt voor aansluiting. Beide ploegen blijven in de achtervolging. Metz en De Vaal zorgen voor elk een driepunter die het verschil op vier punten houdt: 43-39. Het schieten wil bij Apollo niet lukken, al is het Jaro Abrams die in de laatste minuten voor een hele belangrijke driepunter zorgt: 45-45 was het, dat wordt nu 48-45 voor Apollo. OLA gaat forceren, wil persoonlijke fouten meekrijgen die ze niet krijgen. Apollo gaat door met vrije worpen van Joost Poels en opnieuw de inlegger van Sicking. Na cruciaal balverlies van OLA lijkt Abrams de bekeroverwinning te bezegelen met een dunk: 55-48. Lijkt, want gelijk daarna is het De Vaal die de achterstand verkleint: 55-51 met nog 26 seconden te gaan. Er ontstaan dan problemen met de schotklok, die blijft stilstaan en komt later weer op gang. Dit alles tot ongenoegen van coach Arik Shivek die al eerder een technische fout kreeg. Zijn ongenoegen richting de jurytafel leidt tot zijn tweede technische fout waardoor het einde wedstrijd is voor hem, en naast de twee vrije worpen die Apollo krijgt vanwege de persoonlijke fout krijgt Jibbe Sicking vanwege de technische fout er nog eentje bij. Van deze drie gaat er eentje raak. Het verschil is vijf punten met nog 15 seconden te gaan, en OLA heeft balbezit. Ze hebben een snelle driepunter nodig, en die komt van Coen Gelling: 56-54. OLA moet nu als een speer een fout maken. Dat doet Max Pikaar waardoor er vrije worpen komen voor Apollo. Stef Poels mist de eerste. OLA kan nog wat doen als de tweede er wel in gaat, bijvoorbeeld met een driepunter voor een verlenging zorgen. De tweede gaat er ook niet in, en dus kan er nog van alles gebeuren. Het is echter Jaro Abrams die een hele belangrijke rebound pakt voor Apollo, en ook na een persoonlijke fout twee vrije worpen verzilvert. Daarmee bezegelt hij de bekeroverwinning voor Apollo met 58-54 na een intens slot.

Vrouwen Basketball League: Den Helder Suns VS TopKip Lions

Het mag een turbulent seizoen genoemd worden bij thuisploeg Topkip Lions. De blessures stapelden zich op aan het begin van het seizoen, maar ondanks alles hebben ze toch de finale van de Basketball Cup weten te bereiken. Den Helder Suns is constant, en heeft een bredere bezetting. Beide ploegen blijven aan elkaar gewaagd in de eerste minuten. Bij Lions is het vooral dankzij Charlotte van Kleef en Lindsay Pengel dat de ploeg bij blijft. Aan de andere kant is het Kiki Fleuren die zoals altijd het spel goed verdeelt en trefzeker is met het schot. Op belangrijke momenten staat ze er altijd, net als Kelsi Lidge. De Amerikaanse forward van de Helderse formatie is enorm trefzeker en vergroot in het tweede kwart het verschil. Den Helder heeft een bredere bezetting, bij de Lions zijn het voornamelijk het drietal Van Kleef, Pengel en Myrthe den Heeten die de kar trekken. Het verschil is daardoor bij rust al groot: 47-32.

De Lions hebben meerdere wapens nodig. Niet alleen het drietal, maar dat is voorlopig wel het geval. Bij Den Helder neemt Iris Vennema de scorende positie van Lidge volledig over met meerdere driepunters en drives naar de basket. Een snel, behendig en explosief talent die gelijk al op 16 punten komt. Als de Lions in het vierde kwart beschikken over meerdere wapens komen ze door Lies van Straaten en Epiphany Etiënne dichterbij, en is het verschil nog maar acht punten. Gauw zou dat veranderen als Lidge in het vierde kwart snel 16 punten maakt. Den Helder gaat dankzij een collectief met 92-76 winnen en haalt de beker weer terug naar de Marinestad.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.