Zinderende slotfases tijdens verschillende bekerfinales in de Apollohal

Gepubliceerd op 28 maart 2023 om 15:00

Deel twee van de Basketball Cup finales vond afgelopen zondag plaats in de Apollohal. In de mannen onder 16 competitie wist MBCA Amstelveen vrij gemakkelijk te winnen van Landstede Hammers, in de vrouwen onder 16 competitie wist Landstede Hammers een mooie wedstrijd af te leggen tegen BS Leiden en ook de beker te winnen, en tot slot werd de Basketball Cup weekend afgesloten met het duel in de onder 18 competitie tussen Heroes Den Bosch en BC Apollo Amsterdam. Na verlenging wist Heroes Den Bosch in de laatste seconde te winnen met 84-82.

MBCA Amstelveen VS Landstede Hammers

Namens de Zwolse formatie begint Casper Christmann sterk aan de wedstrijd met een succesvolle jumper vanuit de hoek. Toch is het de buurstad van de hoofdstad die via Dominic Mack sterk uitpakt en verder gaat. MBCA is snel in de transitie en de afronding, getuige de snelle passes en de succesvolle afrondingen. Via Raaf Roelofsen kan Zwolle nog bijblijven, maar de rebounds van Endurance Aiyamenkhue, de drives van Mack en Jayden Anike en de schoten van Thijs van der Meer zorgen voor afstand in het tweede kwart. Zwolle kan geen stop maken op de aanvalsmachine van MBCA, en een groter verschil komt op het bord te staan als Mack met een dunk voor 33-54 zorgt bij rust.

Ook na rust is het MBCA dat dicteert, en naast Mack ook via Levy Lot, Daniel Oke en Etan Ndoh Mvondo verdergaat. Dit alles gecombineerd met de driepunter van Dogan Coskun, Farrell Binkhuijsen en Efe Dinç maakt het verschil. Alles bij MBCA leidt to een enorme voldoende om zo de eerste prijs van het seizoen binnen te halen. MBCA pakt met 66-92 de Basketball Cup, met 31 punten van Dominic Mack.

Landstede Hammers VS BS Leiden

Gezien de plek op de ranglijst is Leiden de favoriet. De nummer één moet het opnemen tegen de nummer vijf van de dames onder 16 Tweede Divisie competitie: Landstede Hammers. Toch is het laatstgenoemde dat goed begint, in het bijzonder via Gwen Peters. Haar drives en de driepunter van Raquel van Dijk zorgen voor een 13-2 voorsprong. Ook Romy Bos komt inside sterk door, maar Leiden komt terug als zij Norah Linger onder het bord vinden. Linger is een belangrijke kracht, net als Madeleine Smit die met een drive naar de basket het verschil verkleint. Een sterke comeback verkleint het verschil, al is het namens de Hammers Marthe Mulder die met een driepunter zorgt voor 20-16. Hoewel Linger en Luna Brouwer Leiden op voorsprong zetten ontstaat er bij Leiden het probleem dat Linger, de veelvraat op scorend gebied, al op drie persoonlijke fouten staat. Daar maakt Zwolle vlak voor rust gebruik van. Irene Wassink maakt gebruik van de ruimte en de mogelijkheden. Vooral na vrije worpen worden aanvallende rebounds gepakt waardoor er weer wordt gescoord. Een scorespurt van Wassink leidt tot een 41-31 voorsprong. Leiden moet iets terug doen om in de wedstrijd te blijven, en dat lukt dankzij Smit die met haar inbreng het verschil verkleint tot 41-35.

Beide ploegen blijven in de achtervolging. De Hammers slaan toe met Dami Adeeko, waarna Leiden wat terug doet via Smit (zes punten oprij) en Sterre van Engen. De pech voor de ploeg uit de Sleutelstad is dat ze Nienke Luykx moeilijk tot scoren laten komen. Dan moet Nuna Neumann het doen, die is altijd wel goed voor een drive naar de basket. Zo ook in de situatie dat Leiden terug komt tot acht punten. Zwolle heeft meerdere wapens, zoals Wassink en Mulder. Aan het begin van het vierde kwart is het Danika De Hoogh die met een driepunter het verschil vergroot naar 12 punten: 59-47. Vanaf dat moment gaat Leiden in de achtervolging, met succes. Madeleine Smit is een enorm sterke driver, en haar effort om andere speelsters tot scoren te laten komen heeft ook effect. Neumann scoort de and-1 die het verschil snel verkleint tot vijf punten. De Hammers moeten wat terug doen, maar leveren de bal in door de press die Leiden neerzet. Daar wordt van geprofiteerd als Danique Roodakker met succes de driepunter afvuurt: 62-60. Alles is weer mogelijk, maar het is Zwolle dat een driepunter als joker inzet. Danika De Hoogh is een excellerende kracht namens de Overijsselse ploeg. Via haar inbreng en die van Dami Adeeko gaat Zwolle niet meer in gevaar komen. Een mooie overwinning is aanstaande met 79-74 waardoor de ploeg op de vijfde plek de beker mee naar Zwolle neemt.

Heroes Den Bosch VS BC Apollo Amsterdam 

Thuisploeg Apollo is er het eerste bij als het gaat om het plaatsen van een run. Dapo Kruyswijk opent, en daarna is het Metz die met een 0-7 run voor 0-9 zorgt. Dit zal het beeld van het eerste kwart zijn: Apollo loopt uit, en Den Bosch komt terug. Metz is een sterke factor, maar Heroes heeft Savier Richardson die binnen no-time de ploeg op gelijke hoogte zet. Hidde Schottert is een Bossche driepuntsschutter. Zijn schot zet Heroes op voorsprong aan het begin van het tweede kwart. Daar blijft het niet bij. Kevan Kamminga is ook een strijder, zoekend naar de open ruimte. De wedstrijd kantelt bij rust dan ook naar 37-30 voor Heroes. Runs staan centraal in deze wedstrijd, en Kruyswijk en Bas Roels zorgen voor een nieuwe Amsterdamse run. Opnieuw is het gat zeven punten door hun toedoen, maar Heroes pakt opnieuw uit. Schottert blijft raak knallen van afstand, en tegen het einde van het vierde kwart doet hij dat opnieuw waardoor het verschil acht punten is. Ook nu blijft een run niet uit. Metz gaat omhoog en is sterk, sterk om een run om te buigen tot een gelijke stand en een verlenging af te dwingen. Apollo lijkt in die verlenging zijn slag te slaan als Nana Forbis en Kruyswijk voor 78-82 zorgen. Heroes zoekt opnieuw de driepunter en vindt wederom Schottert die voor 78-80 zorgt. Opnieuw weer Apollo de drive te vinden, maar deze wordt gemist. Het vertrouwen bij Heroes is bij Schottert en voor de zesde keer is het raak vanaf de driepuntslijn: 81-82 en 33 punten voor Hidde Schottert. Apollo weet niet te scoren, en dat doet Heroes wel met één vrije worp van Thijs Beens die gelijk maakt. Er zijn nog 11 seconden te gaan, en Apollo heeft balbezit. Zij gaan de laatste aanval bepalen, en wellicht voor de overwinning zorgen of zo niet een tweede verlenging. Dat scenario hebben de meeste aanwezigen in gedachte, maar vijf seconden voor tijd levert Apollo de bal in en vindt Heroes de open man, namelijk Senne van den Bekerom die de and-1 verzilvert en in de slotseconde voor een 84-82 overwinning zorgt. Zodoende pakte Heroes Den Bosch in de onder 18 competitie deze prijs door in de Apollohal te winnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.