Frederique Visser maakt bij Lokomotief een groei door als schutter

Gepubliceerd op 26 december 2022 om 10:00

Elke wedstrijd is het raak: driepunters alom! De 13-jarige Frederique Visser basketbalt bij het onder 14 team van DAS in Delft, op landelijk niveau. Zij basketbalt ook bij Lokomotief Rijswijk onder 16 en onder 18. Ze is goed voor gemiddeld 30 punten per wedstrijd bij DAS en bij onder 16 gemiddeld 17 punten en heel wat driepunters per wedstrijd.

Basketbal binnen de familie

Uiteindelijk kwam het er van. Al eerder is er in Frederique haar familie gebasketbald. “Mijn vader en mijn moeder hebben gebasketbald en daar elkaar ontmoet,” vertelt Frederique. “Mijn vader heeft op eredivisieniveau gebasketbald, en toen ik zesenhalf was begon ik al met schieten. Op mijn zevende ben ik dus naar Lokomotief gegaan, en dat vond ik echt enorm leuk! Basketbal maakt dat je als team van alles bereikt. Je bent met elkaar, en je wint ook met elkaar.”

Ook haar zus Robine is gaan basketballen, maar op dit moment niet meer. Toch hebben ze verschillende speelstijlen weten te creëren. “Ik begon als guard op jonge leeftijd, dus mijn positie is per definitie niet zozeer veranderd. Ik ben op dit moment een shooting guard, gericht op de driepunter en het midrange schot als ik vrij sta. In het begin was ik een felle speelster. Als ik bij de basket stond maakte ik de aanval gelijk af. Wat dat betreft heb ik de speelstijl van onze vader, en Robine heeft veel weg van onze moeder. Ze kreeg alleen Shin splints en kan dus niet meer basketballen. Ik heb lang met haar in het team gezeten.”

Het begin bij Lokomotief

Lokomotief Rijswijk is de club waar Frederique basketbalt en daar ook is begonnen. Ze kan zich dat begin nog heel goed herinneren. “In het begin had ik Anneke Vrijaldenhoven en Meco Koemans als coaches. Dat zijn echt twee topcoaches! Ik werd enorm leuk ontvangen, en gelijk werd basketbal mijn passie want ik wilde steeds meer. Anneke en Meco hebben mij alle basiselementen geleerd. Tijdens de eerste training zei ik gelijk dat ik nooit meer wilde stoppen met basketballen.”

Een geslaagd begin, en door, want Frederique wilde meer ontdekken binnen basketballen. “Wedstrijden spelen vond ik in het begin best spannend. Naarmate de eerste wedstrijd gespeeld was, wilde ik nog meer wedstrijden spelen. Op gaan in het spel is mijn favoriete bezigheid, aangezien ik mij verheug op wedstrijden. Ik wil met mijn team het allerbeste spel realiseren! Ik bespreek vaak met mijn vader, mijn coach, diverse mogelijkheden om te kunnen toepassen op wedstrijden.”

Toernooien spelen in het buitenland

Het is de traditie dat Lokomotief met haar teams toernooien speelt in het buitenland. Zo maakte Frederique ook zo’n toernooi mee in Denemarken. “We wonnen de Limfjords Cup in 2019, vlak voor de lockdown die nog heel lang zou duren. Het was zo geweldig! In de bus hebben we het enorm gezellig gehad. We moesten in de finale tegen een Belgisch team spelen. Iedereen had enorm veel energie, en werd het winnen werkelijkheid.”

Voor het eerst spelen op landelijk niveau

Van een goed begin kwam er nog veel meer op Frederique haar pad. Ze ging in 2020 op landelijk niveau spelen, al duurde dat voor een eerste seizoen vrij kort. “Ik verheugde mij enorm op het spelen op landelijk niveau. Het ging gelijk heel goed, al heeft dat best kort geduurd. In oktober 2020 eindigde het seizoen al vanwege de volgende lockdown. We hebben veel buiten getraind, maar voor onze conditie is de lockdownperiode heel vervelend geweest. Maar uiteraard verheugde ik mij op het feit dat we weer het veld mochten betreden. Dat voelde best bevrijdend!”

Bezig aan een sterke ontwikkeling

Elke wedstrijd is het raak: midrange schoten, driepunters en heel wat punten. Frederique geeft haar team veel kracht en energie met haar geweldig mooie eigenschappen! Bij DAS onder 14 en Lokomotief onder 16 laat ze dat elke wedstrijd zien. “DAS is een vrij jong team. Het begon als een vriendschappelijk team, en ik ben erbij gekomen. Ik merkte al gauw dat ik het enorm leuk vond, en ik ben de captain daar. Het team motiveren is een belangrijke taak voor mij, en het gaat echt enorm goed daar. Bij Lokomotief onder 16 hebben we eveneens een jong team. Toch hebben we veel potentie met de hoeveelheid spelers die we erbij hebben gekregen. We spelen met verschillende krachten, en hebben recentelijk ook van het sterke MBCA uit Amstelveen gewonnen waardoor wij zicht houden op een plek in de Final Four.”

Ook speelt Frederique bij onder 18 van Lokomotief. Ze wordt ook gecoacht door haar vader, wat ze heel prettig vindt. “Het is bij onder 18 heel wennen, maar ik ben er enorm goed ontvangen. Je leert enorm veel op het spelen van dat niveau. Mijn vader is daar ook coach. Natuurlijk merk ik dat het mijn vader is, en hij is mijn fijnste coach. Als hij uit werk coach dan is zijn hoofd gelijk bij basketbal. De hoeveelheid energie die hij erin steekt is geweldig, en dat maakt mij ook veel beter.”

Zal ze nog grotere stappen zetten in de toekomst? Wat staat Frederique nog meer te wachten? “Wat ik hoop is dat ik heel ver ga komen! Mijn droom is bij dames 1 van Lokomotief terecht te komen, maar ook om later naar Amerika te gaan.”

Wat houdt haar tegen om naar Amerika te gaan? Frederique kan met haar talent en kracht alles bereiken wat ze maar wil!

Reactie plaatsen

Reacties

Jeff de Vlugt
een jaar geleden

Weer een heel leuk interview!