Orca's Urk blijft overeind tegen U.S. Amsterdam

Gepubliceerd op 21 maart 2023 om 19:00

Grotendeels was de voorsprong voor Orca's, maar steeds kwam U.S. Amsterdam terug in de wedstrijd en stond ook geregeld op voorsprong. Dankzij belangrijke schoten in het vierde kwart nam Orca's in de laatste minuut afstand om zodoende een 60-68 overwinning veilig te stellen.

Runs aan beide kanten

Dames 1 van Orca's uit Urk staat vijfde in de Eerste Divisie. Tegen thuisploeg U.S. dames 2 beginnen ze goed aan de wedstrijd. Zoals vaak wordt gezocht naar Marlies Hoorn, die namens de bezoekers goed is voor gemiddeld 16 punten per wedstrijd. Ze gaat sterk omhoog en opent daarmee de score. Bij U.S. loopt het ook lekker als ook zij hun topscorer opzoeken: Marie Hoogstraten. Ze draait langs haar tegenstander, en rondt fraai af. In de eerste minuten van de wedstrijd staat dat beeld centraal, waarbij Melissa de Reus haar thuisploeg op een kleine voorsprong zet. Coach Jenny van Slooten besluit dan om Lea Romkes in het veld te zetten. De center van Orca's is sterk onder de basket en weet ook veel rebounds te pakken. Haar inbreng zorgt voor een nieuwe tussensprint voor de bezoekers. Ze zet een screen voor haar teamgenoot Duanne van der Reest die met een driepunter voor 6-10 zorgt. U.S. laat het daar niet bij zitten. Zij hebben ook de beschikking over een speelster met lengte: Mirte Scheper. Zij kwam in 2015 uit voor het nationale onder 20 team dat op Lanzarote de bronzen medaille op het EK behaalde. Scheper is sterk in de rebounds, en geeft haar team nieuwe kansen om terug te komen in de wedstrijd. Verdedigend stopt ze Romkes af en stelt ze Inge Kilian in staat om gelijk te maken. In het eerste kwart maakt Orca's veel persoonlijke fouten, en geven vooral ook veel and-1's weg aan U.S.. Daar maakt de thuisploeg gebruik van waardoor het 12-10 wordt. De coaches Van Slooten en Janita de Boer besluiten een time-out te nemen. Dat lijkt haar werking te hebben. Anne Pasterkamp pakt de steal, en Orca's vindt nieuwe mogelijkheden. Marlies Hoorn staat vrij bij de driepuntslijn en verzilvert deze met succes. U.S. moet zoeken naar haar kansen, maar lijdt opnieuw balverlies waar Orca's via Lianne Post met succes uitpakt. Het verschil is zeven punten, maar U.S. weet opnieuw terug te komen in het eerste kwart. Er wordt beter gerebound, en via Melissa de Reus en Charlotte Knegt is het verschil weer verkleind. Via een aantal schotkansen wordt na meerdere aanvallende rebounds wederom Hoorn gevonden die met een jumper de stand op 18-23 voor Orca's zet na het eerste kwart.

Na een sterk begin in het tweede kwart, waarin Rianne Gnodde en Dianne Pasterkamp hun jumpers verzilveren, neemt U.S. het over. Voornamelijk dankzij and-1's komt U.S. dichterbij, en Orca's valt aanvallend stil. Camille Lehmann zet de thuisploeg op voorsprong, maar Orca's is op tijd wakker om een nieuwe voorsprong te kunnen realiseren. Dat gebeurt via de jumpers, zoals dat vaak het geval is. Lianne Post en Rianne Gnodde zijn trefzeker waardoor bij rust de voorsprong is voor Orca's met 36-37.

Mogelijkheden aan beide kanten

Orca's neemt gauw afstand. Dat doen zij via hun vertrouwde scorer: Marlies Hoorn. Middels meerdere dribbels komt ze langs haar tegenstander, en daar blijft het niet bij. Na een goede stop op U.S. verzilvert ze de driepunter en nog een drive naar de basket. Met acht punten op rij zorgt ze voor een voorsprong van zeven punten. De voorsprong van zeven punten blijft met 42-49 lang intact, maar vooral die 49 punten zal een moment zijn waarop Orca's lang zal blijven vastlopen. U.S. weet veel vrije worpen er niet in te krijgen, maar onder het bord worden ze steeds sterker. Opnieuw wordt de and-1 bij U.S. verzilverd, dit keer via Inge Kilian. Zo blijft U.S. in de wedstrijd, en ze hebben bewezen vaak terug te kunnen komen. Bij Orca's is het vooral jumpshot wat genomen wordt en wat moet vallen om hun puntenproductie op te schroeven. De kansen onder het bord worden voor het grootste gedeelte verzilverd door Lea Romkes. U.S. lijkt dat spelletje door te hebben waardoor ze de gelegenheid hebben om dichterbij te komen. Dat lukt als Marie Hoogstraten lijkt te schieten, maar passt naar Flora van Gaalen die haar jumper wel erin gooit waardoor U.S. zowaar de voorsprong pakt na het derde kwart: 50-49.

Het begin van het laatste kwart is ook voor de thuisploeg. Met succes wordt opnieuw gezocht naar Hoogstraten die haar schot zoals vaak weet te benutten. Lang zal het niet duren voordat Orca's eindelijk van de 49 punten af is. Daarvoor lijkt opnieuw te worden gezocht naar Marlies Hoorn, maar het is Margo Visscher die met een drive naar de basket gelijk maakt. Dat is een teken in de wedstrijd dat de bezoekers uit Urk hun slag gaan slaan. Zij vinden twee speelsters die het voortouw in de aanval nemen: Marlies Hoorn en Duanne van der Reest. Laatstgenoemde is goed voor een driepunter die voor een nieuwe voorsprong zorgt, en Hoorn weet deze te vergroten. Om en om weten zij te scoren waardoor de voorsprong van Orca's zes punten wordt: 54-60. Eerder was te zien dat U.S. terug kwam in de wedstrijd. Dit keer is het niet anders. De kansen van Orca's worden afgestopt, mede doordat Lea Romkes in gevaar is met vier persoonlijke fouten. Nikki de Haas gaat omhoog en scoort. Met de inlegger van Lehmann is het verschil nog maar vier punten: 60-64 met nog één minuut te gaan. Orca's zoekt naar de kansen, en vindt Margo Visscher. Ze gaat naar de basket, en scoort haar versnelde actie: 60-66 zou je zeggen, maar deze actie wordt afgefloten vanwege een aanvallende fout waardoor het verschil vier punten blijft, en het is trouwens de vijfde persoonlijke fout voor Visscher. U.S. behoudt daardoor de kansen om terug te komen. Er wordt gezocht naar de driepunters. Hoogstraten gaat omhoog, maar verzilvert niet. Zodoende komt U.S. niet meer dichterbij en wint Orca's haar uitduel in Amsterdam met 60-68 dankzij resterende vrije worpen. Hierdoor blijven ze vijfde in de Eerste Divisie.