Dames Triple ThreaT en Den Helder Suns stevenen in het derde kwart af op winst

Gepubliceerd op 12 oktober 2022 om 15:00

Triple ThreaT is van plan om een sterker seizoen te draaien. Eerder wisten ze in de Spaarnehal te winnen van Martini Sparks uit Haren, en zaterdagavond konden ze een nieuwe thuisoverwinning opstrijken tegen Lekdetec Bemmel. De bezoekers uit Bemmel verloren in Tubbergen eerder met 86-63, en ook in Haarlem moesten ze in het derde kwart zien hoe Triple ThreaT er vandoor ging. Een geweldig collectief speelde de wedstrijd met 74-53 klaar voor eigen Haarlems publiek.

In Den Helder kon Jolly Jumpers gedurende de eerste helft goed bijblijven. In het derde kwart leidden de Heldenaren nog met 35-34, maar de thuisploeg in de Marinestad plaatste een mega run van 28-0 waardoor het 63-34 werd. De wedstrijd was daarna een formaliteit, wat leidde tot een overwinning voor de Suns met 73-46.

Triple ThreaT Haarlem VS Lekdetec Bemmel

Lekdetec wil iets recht zetten tegen Triple ThreaT. Daarvoor zoeken ze naar hun geroutineerd speelsters, zoals een schutter als Yordi Kathmann. Geef haar de ruimte voor het driepuntsschot, en ze schiet raak. In een volgende poging om een driepunter te verzilveren slaagt ze wederom en gaat de ploeg voor in de strijd. De thuisploeg wil laten zien dat ze niet weer onderaan gaan bungelen in de competitie. Ze hebben onder leiding van coach Laki Lakner een drietal Amerikaanse versterkingen gehaald. Eén daarvan is Toshua Leavitt, een Amerikaanse point guard afkomstig van Texas State University, en een fantastische dribbelaar met een geweldig schot. Een andere kracht is Mikayla Kuehne, afkomstig van Loyola Marymount University waar ze afgelopen seizoen tot gemiddeld 12 punten en 6 rebounds kwam. Ook nieuw: Gracie Roberts. Nieuw is niet het juiste woord, want de afgelopen drie seizoenen kwam ze uit voor Lekdetec Bemmel. Nu komt ze in actie voor de thuisploeg, en zorgt voor de eerste voorsprong voor Triple ThreaT: 8-6. De thuisploeg gaat door, ook via hun talentvolle bezetting zoals Quinta van Schijndel en Phoenix Stotijn. De inbreng van dit soort speelsters zorgt voor een 17-11 voorsprong voor Triple ThreaT na het eerste kwart.

Lekdetec slaat het eerste toe als Lisanne de Jonge wordt gevonden. Ze is sterk, geroutineerd en weer het verschil weer te verkleinen. Triple ThreaT is zoekende in de aanval en lijkt wat mooie te hebben met de verdediging die Lekdetec neerzet. Lekdetec scoort op haar beurt niet waardoor het verschil weer vergroot kan worden. Dat gebeurt via een fantastische driepunter vanuit de dribbel van Toshua Leavitt. Toch gaan er wat problemen ontstaan bij de thuisploeg. Coach Laki Lakner kreeg al een technische fout in het eerste kwart, en krijgt er in het tweede kwart nog eentje waardoor het voor hem einde wedstrijd is. Zijn taak zal vervangen moeten worden door Leszek Rutkowski. Het gevolg is dat Kathmann een vrije worp benut en De Jonge scoort: 22-18. De thuisploeg zoekt naar nieuwe mogelijkheden, en vindt deze wederom via Leavitt. Lang kan de voorsprong niet zo groot zijn, want vanuit de hoek wordt opnieuw Yordi Kathmann namens Lekdetec gevonden om te scoren. Haar derde driepunter zorgt voor 26-23. Maar het gaat moeizaam bij Lekdetec. Ze hebben enorm veel moeite met de strakke verdediging die Triple ThreaT weet neer te zetten. Waar Kathmann vanuit de hoek raak schoot laat Roos Warmenhoven zien dat zij dat ook kan. Zij tekent voor de ruststand in het voordeel van Triple ThreaT: 30-24.

Yordi Kathmann zoekt Yfke Hoek op inside

Gelijk bij het ingaan van het derde kwart is Triple ThreaT meteen aanwezig met een score van Mikayla Kuehne. Toch lijkt Lekdetec gebruik te maken van haar routine. Kathmann staat vrij en verzilvert haar vierde driepunter. Als Triple ThreaT even niet scoort zorgt De Jonge voor 32-29 en is het weer een wedstrijd. Op dat moment ontstaat er een fase in de wedstrijd waarin de thuisploeg vleugels krijgt. Leavitt dribbelt wat tegenover haar tegenstander om vervolgens met succes de driepunter te verzilveren. Opnieuw krijgt Lekdetec moeite met de Haarlemse verdediging, wat tot veel turnovers leidt. Triple ThreaT gaat het weer proberen, en vindt Quinta van Schijndel die nog een driepunter erin schiet: 38-29. Het verschil wordt groter, en weer komt er een steal van Triple ThreaT. Vanuit de hoek komt het vertrouwen van Keuhne en die is goed voor opnieuw een driepunter voor de thuisploeg. Het verschil is 12 punten, en Triple ThreaT is nog niet klaar. Phoenix Stotijn staat ook vrij bij de driepuntslijn, en andermaal is het raak namens de thuisploeg: 46-29. Lekdetec komt er totaal niet aan te pas, en Triple ThreaT eens te meer. Leavitt heeft er al wat driepunters in liggen, en doet het opnieuw met succes: 51-29 en zo plaatst Triple ThreaT een 19-0 run. Alsof het niet genoeg is schiet Quinta van Schijndel haar derde driepunter raak die voor 54-32 zorgt na het derde kwart.

Triple ThreaT heeft vleugels, en stevent in een mum van tijd af naar een fraaie overwinning. Leavitt is met 24 punten op schot, en wil dat weten ook. Haar vierde driepunter treft ook doel, en dan is het aan de rest van de speelsters om er iets aan toe te voegen namens Triple ThreaT. Nikki Kleyhorst en Rei Imamura zijn sterk in de verdediging, en Anique van Schijndel weet een aantal goede rebounds te pakken. Niets staat een mooie overwinning dan in de weg, en wordt het 74-53 voor Triple ThreaT die na deze overwinning op een gedeelde derde plek staat in de competitie.

Den Helder Suns VS Jolly Jumpers

Landskampioen Den Helder Suns kende een moeilijke start. In de Supercup en in de eerste wedstrijd van het seizoen werd verloren van Grasshoppers uit Katwijk. Deze wedstrijd moet de ploeg uit de Marinestad het opnemen zonder hun spelverdeler Kiki Fleuren vanwege 3x3 wedstrijden. Ze beginnen in elk geval goed middels een driepunter van Mecx van Linge. Van Linge is een van de talentvolle speelsters van de formatie van coach Mario Bennes. Andere talenten zijn Lotte Toornstra en Iris Vennema. Vennema liet in de jeugd van Triple ThreaT zien over bijzonder sterke kwaliteiten te beschikken. Namens de Suns maakt ze met een mooie drive naar de basket 9-6. Jolly Jumpers won haar vorige wedstrijd op overtuigende wijze tegen Lekdetec, en wil het sterke spel doorzetten. Daarvoor vinden zij Iris Zwart die haar vrije worpen erin gooit, net als dat Marèll Glaubitz dat doet. Glaubitz opent het tweede kwart met een hele fraaie driepunter die 13-13 maakt, waarna Jade Brughuis Jolly Jumpers op een voorsprong zet. Lang zal deze voorsprong niet duren. De Suns zoeken naar hun ervaren spelverdeler: Janiek van Veen die twee keer goed naar binnen snijdt voor twee punten. Vanuit de hoek wordt Van Linge vervolgens weer met succes gevonden. Haar spel, evenals de scores van Melissa 't Jong en de driepunter van Amber Lewakabessy, zorgt voor een comfortabele voorsprong voor de Suns: 27-18. Toch is Jolly Jumpers niet van plan het daarbij te laten. Kirsten Ebeltjes is goed voor een inlegger onder de basket, en Brughuis schiet opnieuw een driepunter raak: 27-23. Toch gaan de Suns verder, en wel via Toornstra en Vennema. Een voorsprong van 31-25 bij rust is dan ook een feit.

Na rust openen de bezoekers sterk. Jasmijn de Ceuninck van Capelle is sterk onder de basket, en Kianna Wiens zorgt met een driepunter voor 35-34. Op dat moment zijn de Suns van plan een mega run te plaatsen. Kelsi Lidge, de nieuwe versterking, scoort allereerst, waarna Toornstra en voornamelijk Janiek van Veen verdergaan. Van binnen en van buiten zijn ze trefzeker, en dat laat Iris Vennema ook zien met meerdere driepunters. Niet alleen dat soort scores, ook het harde werken van Leonie Plagmeijer wordt beloond tot het uitbreiden van de voorsprong. Het kan niet op voor de thuisploeg, want ook Noa Lewakabessy is goed voor een driepunter. Een 28-0 run beslist dan de wedstrijd, en dan is het ook aan Priscilla van Es om goede dingen te laten zien. Dat doet ze allereerst met een fraaie assist op Van Veen en later met een mooie score van dichtbij. Den Helder Suns gaan winnen in eigen huis van Jolly Jumpers met 73-46 in een wedstrijd waarin een collectief de toon zette richting het einde.