CobraNova wint van daadkrachtig Leiden

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 16:00

CobraNova, de kampioen van afgelopen seizoen in de Promotiedivisie, won in de oefencampagne al eerder met 48 punten verschil van BS Leiden. In het begin van deze wedstrijd leek zo'n zelfde scenario plaats te vinden, maar niets werd minder waar. BS Leiden was gebrand op een comeback, en om er een echte wedstrijd van te maken. Geleid door onder meer Kim Schrama, 30 punten van haar, ging de ploeg vol in de strijd en moest CobraNova echt alle zeilen bijzetten om een overwinning te pakken. Dat lukte uiteindelijk met 78-88.

Aan het begin van de wedstrijd laten de bezoekers uit Voorburg gelijk zien waarom zij de kampioen van afgelopen seizoen zijn geweest. Na een aanval rijk aan passes over verschillende gebieden is het Romy Horsten die scoort en Gwen van Helfteren de toon nog even zet in de beginfase door er een driepunter in te gooien. Beide spelers herhalen hun aanvallende krachten waardoor CobraNova al op 2-9 komt te staan. BS Leiden probeert het, maar loopt vast tegen de verdediging van CobraNova. De bezoekers komen er dan weer uit met Suzanne de Jager, terug van een vervelende blessure die ze afgelopen seizoen opliep vlak voor de finales. De Jager is een belangrijke schakel voor deze Voorburgse formatie, voornamelijk met het afronden van de driepunters. De driepunter aan de andere kant gaat er vervolgens in via Kim Schrama, terug in de Sleutelstad. Zij verkaste twee jaar geleden vanuit Leiden om haar droom in Amerika na te jagen. Bij Midland College was ze een geweldige aanwinst waarin ze met andere fantastische speelsters vrienden voor het leven maakte. Het brengt Leiden weer wat dichterbij, maar aan de andere kant is het Susanne Taal die op haar beurt ook een driepunter in gooit: 7-18. CobraNova voert het verschil op als Fabienne Dijkshoorn en Van Helfteren zich laten zien. Het verschil is al heel groot, ondanks een mooie post score van Juliet Jansen die daarmee 9-26 laat aantekenen na het eerste kwart.

Susanne Taal met een machtige driepunter

BS Leiden moet iets terug doen en bewijzen dat ze mee kunnen komen met CobraNova. Ga er maar aan staan, een gat van 17 punten in een mum van tijd goed maken. Een drive van Schrama is een teken voor een comeback. Als Schrama weer wordt gevonden is Leiden weer sterk terug in de verdediging. Ze houden CobraNova van scoren af, en Esmée Creyghton is het die namens Leiden wel scoort en het verschil terugbrengt op 10 punten: 16-26. Genoeg redenen voor coach Zlatko Jezerkic om een time-out te nemen. Het werkt, want na de run van Leiden is het Sayna Azad die met een driepunter de run weer doorbreekt. Opnieuw zet CobraNova een verdediging neer waar Leiden op vastloopt. CobraNova loopt niet vast, en dat willen Azad en Dijkshoorn weten ook. Hun inbrengt vergroot het verschil weer op 20 punten: 16-36. Leiden zoekt weer een nieuwe mogelijkheid, en vindt wederom Schrama die zo belangrijk is namens haar ploeg. Net als je denkt dat Leiden weer terug kan komen doet CobraNova weer wat terug. Azad is wederom goed voor een driepunter: 21-39, tenminste dat zou je denken. Hij telt maar voor twee punten waardoor het verschil weer 17 punten wordt. Leiden zet zich inmiddels weer schrap voor een nieuwe comeback, en die komt er als het vertrouwen weer wordt gevestigd op Schrama en Creyghton. Beide speelsters zijn enorm trefzeker en dat is iets wat Leiden nodig heeft. Ook in de verdediging begint Leiden de scoremachine van CobraNova weer stop te zetten. Kimberly Brago is goed voor een fantastisch block waardoor Leiden er weer uit kan komen. Lisa de Ruijter ziet dat Schrama vrij staat bij de driepuntslijn. Geef haar die gelegenheid en ze verzilvert deze: 26-38. CobraNova heeft moeite met de inside verdediging van Leiden, en de thuisploeg heeft in Anita de Jager, zus van Suzanne de Jager bij de tegenstander, een teamcaptain die haar medespeelsters aanstuurt. Met succes, want Sanne Bartman is het die net als Schrama een driepunter erin gooit. Het verschil wordt kleiner en kleiner: 31-38. Het is weer een wedstrijd, zeker als ook Rachel Bakker gaat meedoen met het scorende werk en het verschil op zeven punten houdt bij rust: 33-40.

Sayna Azad met een van haar vele scores in de eerste helft

Komt de thuisploeg weer volledig terug in de wedstrijd? In elk geval is het Esmée Creyghton die haar drie vrije worpen benut en verkleint Juliet Jansen het verschil onder de basket. Leiden doet weer helemaal mee, zeker als Schrama opnieuw goed is voor twee punten vanuit haar dribbel: 40-43. Het verschil wordt kleiner en kleiner, en CobraNova weet dat ze het niet zomaar cadeau gaan krijgen. Ze weten met veel moeite door de Leidse verdediging iemand te vinden, maar vinden op een belangrijk moment Suzanne de Jager die koelbloedig een belangrijke driepunter erin gooit: 40-46. Dat had CobraNova nodig, maar aan de andere kant is het Schrama die een and-1 verzilvert en het verschil weer verkleint. CobraNova krijgt het opnieuw moeilijk, helemaal als ze een onsportieve fout begaat en een technische fout eroverheen. Dat betekent drie vrije worpen voor Leiden. Schrama en Creyghton benutten ze allemaal: 46-48, Leiden kan gelijk maken of met een driepunter een voorsprong pakken, maar gelijk bij inbounce lijden ze balverlies en kan Romy Horsten twee punten erin leggen. Toch lukt het Leiden om via Bakker weer iets terug te doen, waarna Azad aan de andere kant een and-1 benut. Zo blijft het verschil vijf punten, maar niet lang als ook Maaike van den Oever laat zien dat ze ook kan schieten: 51-53. Het verschil blijft klein, met alle kansen voor beide ploegen om de overwinning te pakken. Kimberly Brago gaat naar het bord om de rebound te pakken en te scoren: 53-54. Een minimaal verschil in een fase waarin CobraNova opnieuw in de problemen lijkt te komen. Leiden heeft de bal en kan op voorsprong komen. Maar de inleggers worden niet benut, en dat doen Susanne Taal en Gwen van Helfteren wel: 53-58. Leiden gaat het nog een keer proberen, en dat lukt ze via een jumper van Sidney Foendoe. Wederom komt de thuisploeg terug in de wedstrijd, en een spannend vierde kwart is aanstaande na de driepunter van Maaike van den Oever. Er is geen sprake van een verschil gezien de geringe tijd op het bord en de kansen voor beide ploegen. Leiden is weer aan bal, en kunnen weer minimaliseren in de stand. Maar dan moet de ploeg wel gecontroleerd blijven spelen. De bal komt recht in de handen van van Azad en die tilt het verschil weer op. Eenzelfde scenario doet zich nog twee keer voor waardoor Azad en Van Helfteren het verschil weer op 11 punten zet: 58-69. Leiden probeert het nog eens, en vindt wederom Schrama die met 30 punten floreert en schittert namens de thuisploeg. Het brengt ze dichterbij, maar de ervaring van Azad en CobraNova zijn van doorslaggevende betekenis. De bezoekers winnen in Leiden met 78-88 waarbij Leiden kan terugkijken op een wedstrijd waarin verdere potentie en groeimogelijkheden zeker aanstaande zijn.