Winst voor Grasshoppers in Landsmeer

Gepubliceerd op 7 oktober 2022 om 16:00

Nadat thuisploeg Topkip Lions een voorsprong pakte in het eerste kwart ging Grasshoppers er vlak voor rust vandoor. De bezoekers uit Katwijk wisten met diverse krachten de voorsprong uit te breiden, maar konden lang geen beslissend gat slaan. Na een kleine tussensprint van Lions maakte Grasshoppers het af met 70-82.

De thuisploeg uit Landsmeer is enigszins gehavend. Tanya Bröring en Lies van Straaten zijn nog altijd geblesseerd en daardoor is de bezetting kleiner. Ze starten in elk geval goed via Epiphany Etienne, een van de vertrouwde krachten namens de Lions. Aan de andere kant treft ze haar tegenvoeter, Lotte van Kruistum; 19 jaar pas, maar een fantastisch talent. Bij het Nederlands onder 20 team liet ze scorend en reboundend mooie dingen zien, en nu begint ze met een and-1. De Lions gaan ondanks de score van Van Kruistum door, voornamelijk door het schieten van driepunters. Charlotte van Kleef en Claire Hirman zijn trefzeker en zorgen voor een 10-3 voorsprong voor de Lions. Ook Myrthe den Heeten laat zien over een goed schot te beschikken, en met een achterstand van negen punten neemt coach Renate Sluijs namens Grasshoppers een time-out. Dat lijkt effect te hebben, want gelijk is het opnieuw Van Kruistum die scoort. Ook in de verdediging maakt Grasshoppers het de Lions heel moeilijk. De bal is bij Karin Kuijt namens de bezoekers uit Katwijk. Kuijt heeft enorm veel routine en ervaring, weet ook wat het is om kampioen te worden, en met twee mooie fake-dribbles gaat ze naar de overkant en scoort. De Lions krijgen het moeilijk, want bij Grasshoppers beginnen ze nu ook te scoren. Na de drive van Deborah Vos is het Mia Hordijk die nog altijd haar geweldig talent laat zien aan haar vertrouwde ploeg. Grasshoppers mag haar handen dichtknijpen voor een talent als Hordijk. Ze dreigt met het schot, dribbelt en verzilvert zo twee punten. Dat doet ze twee keer waardoor het weer 18-15 wordt. De Lions komen niet meer makkelijk tot scoren, maar vinden op tijd de driepunter van Myrthe den Heeten. Zo behoudt de thuisploeg de voorsprong, ondanks het laatste punt dat op fraaie wijze wordt afgerond door Alissa van der Plas: 21-17. Gelijk bij het ingaan van het tweede kwart doet Den Heeten waarmee ze het eerste kwart is geëindigd, namelijk de driepunter verzilveren. Dat geeft de thuisploeg weer wat ruimte, maar niet lang als naast Karin Kuijt ook haar zussen gaan meedoen met scoren. Sonja en Fleur Kuijt zorgen voor verweer en Van Kruistum maakt met een and-1 gelijk: 24-24. De Lions gaan opnieuw zoeken naar een mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar ze krijgen het niet makkelijk met de Katwijkse verdediging. Die zorgt ervoor dat Van Kruistum voor de derde keer een mooie and-1 kan verzilveren. Daarmee komt ze al op 16 punten voor rust. Het is een teken om uit te lopen, en dat gebeurt als Fleur Kuijt en Lotte van Kruistum allebei een driepunter raak schieten: 26-35. De Lions scoren via Emma de Wit, maar dat doet Grasshoppers ook als Fleur Kuijt de scorende positie van Van Kruistum overneemt. Fleur Kuijt heeft zich een tijdje gestort op het 3x3 basketbal, maar is sinds afgelopen seizoen weer terug in haar vertrouwde omgeving. Daar mag Grasshoppers blij mee zijn, en de Lions met Epiphany Etienne die ervoor zorgt dat het verschil niet groter wordt. Rosalie Aandewiel en Mia Hordijk tekenen de ruststand op het bord: 36-45 voor Grasshoppers.

De Lions hebben veel open inleggers gemist die de achterstand hadden kunnen beperken. Ze beginnen in elk geval met een driepunter van Van Kleef, maar aan de andere kant is Karin Kuijt aan de bal. Ze aarzelt niet, en schiet vanuit de hoek de driepunter raak zoals ze dat in Bemmel, Duitsland en Italië deed. De bezoekers gaan door, opnieuw via Van Kruistum. Naast haar begint ook Alissa van der Plas goed in de wedstrijd te komen. Ze reboundt, verdedigt heel sterk en verzilvert ook meerdere drives naar de basket. Het verschil wordt 16 punten, maar de Lions weigeren het daarbij neer te leggen. Myrthe den Heeten wordt gevonden en schiet opnieuw een driepunter raak, een belangrijke voor een kleiner verschil: 50-61. Ook nu vindt Grasshoppers een sterke kracht die een wedstrijd in het voordeel kan bepalen: Fleur Kuijt. Ze weet wat het is om fysiek de strijd aan te gaan, en met haar kracht geeft ze alles wat ze in haar heeft om de ene na de andere drive te kunnen verzilveren. Linksom of rechtsom; dat maakt voor haar niet uit, want ze verzilvert op deze belangrijke momenten de ene na de andere inside scores. Haar inbreng zorgt voor 53-69 na het derde kwart. Nog één kwart zullen de Lions wat moeten doen om in de wedstrijd te komen. Nadine Boesaart weet dat. Ze is geroutineerd en scoort een belangrijke inlegger. Grasshoppers heeft al een antwoord: Lotte van Kruistum. Opnieuw is zij een belangrijke schakel voor de bezoekers met in totaal 28 punten, maar ondanks dat gaan de Lions door met een driepunter van Anouschka Meijer. Het verschil wordt kleiner, en Grasshoppers scoort niet meer zo makkelijk. Nieuwe mogelijkheden dus om dichterbij te komen, en die worden gevonden door Van Kleef die na de pass van Lindsay Pengel scoort. Zoals gezegd, Grasshoppers krijgt het moeilijker in de aanval, maar pakken meerdere aanvallende rebounds om nieuwe kansen te verzilveren. De bal komt bij Sonja Kuijt, een schutter van formaat en dat laat ze ook zien met een driepunter die weer voor 60-75 zorgt. Het wordt nu heel moeilijk voor de Lions, maar zo'n ploeg weet natuurlijk nooit van opgeven. Ook nu niet als Den Heeten haar vierde driepunter verzilvert. Ook nu krijgt Grasshoppers het moeilijk, en de thuisploeg zoekt naar een moment om alsnog in de wedstrijd te komen. Van Kleef staat vrij bij de driepuntslijn en scoort: 70-78 het verschil is nog maar acht punten met nog twee minuten te gaan. Komt de thuisploeg nog terug in de wedstrijd? Ze weten in elk geval Grasshoppers nog eens af te stoppen in de aanval. Een nieuwe kans voor de Lions is aanstaande, maar dan moeten ze wel gecontroleerd gaan spelen. De bal belandt over de achterlijn en van daaruit kan Fleur Kuijt de wedstrijd definitief op slot zetten met een drive naar de basket. Het wordt 70-82 voor Grasshoppers die daarmee haar tweede overwinning oprij pakt, en aanstaande zaterdag zullen zij het om 18:00 uur opnemen tegen de nieuwkomer van de competitie: Basketbal Academie Limburg.