Tweede overwinning voor Lekdetec Bemmel

Gepubliceerd op 2 oktober 2022 om 10:00

Vorige week won Lekdetec haar eerste thuisduel tegen Lions uit Landsmeer. Vandaag kwam Basketbal Academie Limburg op bezoek in De Kooi. De formatie uit Weert is dit seizoen voor het eerst in de Vrouwen Basketball League en maakte tijdens haar eerste wedstrijd gelijk indruk tegen Binnenland Barendrecht. Hoewel Lekdetec ruim won wist Weert vaak nog goed terug te komen, en werd de 66-49 zege eigenlijk in de laatste zes minuten beslist in het voordeel van de thuisploeg.

Lekdetec begint goed aan de wedstrijd. Na de verdediging van Renske Tool scoort Anne van Vlijmen de drive naar de basket. Van Vlijmen speelt al een tijdje voor de ploeg uit Bemmel en is dus een van de vertrouwde gezichten daar. Dat geldt ook voor Lisanne de Jonge die met een prachtige drive naar de basket de voorsprong vergroot. Ook is Yfke Hoek goed voor de gelijk vijf punten waardoor het al 10-2 staat. BAL moet wat terug gaan doen. Daarvoor hebben ze Sydney Clayton, een Amerikaanse forward afkomstig van Shepherd University in West Virginia. Ze is goed voor meerdere rebounds en het scorende werk wordt geleverd door nog een Amerikaanse speelster: Alex Laporta. Haar inbreng onder het bord brengt BAL terug in de wedstrijd, helemaal als Marit Arts goed is voor een driepunter namens de bezoekers: 12-9. Lekdetec gaat door, of beter gezegd, Yfke Hoek gaat door. Hoek is in het eerste kwart erg goed opdreef met al 11 punten achter haar naam. BAL heeft moeite met het vinden van de kansen onder de basket. Speelt zichzelf vaak klem in de aanval, maar weten toch te scoren via Hinke Houben en Nicky Hendrix waardoor het 16-12 staat na het eerste kwart.

De thuisploeg opent gelijk sterk via een driepunter van Yordi Kathmann die dat vaak zo goed kan. Samen met Hoek en De Jonge tilt ze het verschil op naar 11 punten: 25-14. De verdediging staat sterk bij de thuisploeg. Janka Mihalik en Rinske Scholten zorgen ervoor dat BAL turnovers gaat forceren en fastbreaks worden afgerond. BAL gaat zich opnieuw opmaken voor een comeback. Floor Bohré kan ook goed verdedigen, en stopt meerdere aanvallen af. Op dat moment is het Femke Janssen die goed is voor meerdere assists naar haar teamgenoten, in dit geval Laporta. Ook Emma Tibosch pakt meerdere steals op haar tegenstander en zodoende komt BAL terug tot 27-21 bij rust.

Na rust begint de thuisploeg opnieuw goed. De Jonge en Kathmann zijn erg trefzeker, maar zien dat BAL opnieuw terugkomt, en goed terugkomt ook. Vanuit de drive naar de basket vinden ze Fleur Berben die fraai afrondt. Door toedoen van Clayton en Laporta komt BAL terug tot nog maar vijf punten. Op dat moment staan ervaren krachten op. Kathmann was al goed voor een driepunter, en doet dat nu voor de derde keer. Als BAL niet scoort is het later Asa Kantebeen die eveneens vanaf de driepuntslijn kan scoren, op de manier zoals ze dat al jaren kan. Het verschil is weer 11 punten, maar niet lang ondanks de mooie inside score van Brechte Norel. BAL voert de druk in de verdediging weer op, en zorgt voor scores via de andere krachten. Siri Körner is daar één van. Haar driepunter treft doel, op een belangrijk moment. Ook Emma Tibosch weet te scoren waardoor BAL terug is gekomen tot 44-38 na het derde kwart.

De bezoekers komen nog dichterbij als Laporta scoort en wat terugdoet. Op dat moment gaat ervarenheid meetellen in de wedstrijd. Daarvoor zoekt Lekdetec naar opnieuw Yfke Hoek die met een hele serie scores al op 20 punten komt in de wedstrijd. Ondanks het verweer van BAL via Houben komt de bal bij Lekdetec, en wel bij Kantebeen. Op een belangrijk moment schiet ze weer een driepunter raak die het verschil maakt. Helemaal als De Jonge doorgaat met een serie scores en net als Hoek ook op 20 punten komt. De rest van de spelers van Bemmel gaan dan hun minuten maken, waarbij Noor Schraven, Janiek Wesseling en Tamar voor de Poort in de verdediging goede stops maken. Lekdetec wint zodoende haar tweede wedstrijd met 66-49 van BAL en zullen komende woensdag en zaterdag hun volgende uitduels spelen tegen Jolly Jumpers en Triple ThreaT.