Heroes Den Bosch wint zonder gevaar de nationale Supercup

Gepubliceerd op 30 september 2022 om 16:00

Onlangs wist Heroes Den Bosch niet te winnen van Filou Oostende tijdens de BNXT Supercup. Woensdagavond deed zich een nieuwe kans voor. De landskampioen van afgelopen seizoen moest het opnemen tegen bekerwinnaar Donar Groningen. Spannend was dit duel allerminst. Donar werkte al geen geslaagde oefencampagne af, en kwam ook nu tegen Den Bosch tekort met 76-59. In de Maaspoort pakte Heroes de eerste prijs van het seizoen. Foto: Robert Verboon

De bezoekers, Donar Groningen spelend in het blauw, heeft de selectie grotendeels vernieuwd. Vier spelers bleven, waaronder Leon Williams en Willem Brandwijk. Williams komt samen met Mark Roorda en de Letse power forward Artjoms Butjankovs niet in actie tijdens deze wedstrijd. Bij Heroes Den Bosch is Donte Thomas een van de nieuwe aanwinsten. Afgelopen seizoen kwam hij nog in actie namens Donar, en drie jaar geleden opnieuw voor Donar onder Erik Braal, de huidige coach van Heroes Den Bosch. Hij ziet gelijk hoe Thomas opent met een driepunter namens de thuisploeg. Bij Donar schiet Vernon Taylor op zijn beurt een driepunter raak. Taylor speelde eveneens voor Donar, en daarvoor ook voor Heroes Den Bosch. Bij Donar is Clay Mounce overgekomen van de Bossche landskampioen. Kortom; bekenden over en weer van elkaar. Den Bosch gaat door met Austin Price. Hij staat vaak garant voor een serie driepunters, en doet dat nu ook twee keer oprij. Samen met Jito Kok gaat hij de ploeg voor in de strijd, en dan staat Heroes al met 15-5 voor en neemt coach Matthew Otten gelijk een time-out. Donar brengt er echter heel weinig tegenover, grossiert in de turnovers en heeft in de verdediging geen grip op de aanval van Den Bosch. Boy van Vliet slaat toe met een drive naar de basket. Na een volgende turnover van Donar gaat Den Bosch door met Van Vliet die na een drive naar de basket later nog eens een and-1 verzilvert. Met zeven punten oprij zorgt hij voor een 24-10 voorsprong.

Heroes gaat verder met een andere speler die van de bank komt: Keime Helfrich. Eerst pakt hij een steal en doet daarna waar hij goed in is: de driepunter verzilveren die Den Bosch al op een voorsprong van 15 punten zet. Wat kan Donar er nog tegenover stellen, in elk geval staan ze ver achter. Een kleine opleving komt via een andere Letse aanwinst: Ronalds Zań∑is. Het is slechts een kleine opleving, want Den Bosch gaat verder met een collectief. Meerdere spelers zijn dominant in de aanval; onder meer Chris-Ebou Ndow en Thomas van der Mars. De thuisploeg is heer en meester in de Supercup, en Austin Price is weer aan het prijsschieten voor rust. Met een driepunter zorgt hij voor een grote voorsprong voor Den Bosch: 46-28. Heroes Den Bosch staat naast het huidige basketbal ook altijd stil bij haar vroegere helden van weleer. Zo werd Kees Akerboom sr. geëerd door de nationale basketbalbond en benoemd tot erelid. Akerboom maakte tussen 1969 en 1985 furore bij Levi's Flamingo's Haarlem en het Bossche basketbal, die in die tijd de namen Sperry Remington, Falcon Jeans en Nashua Den Bosch heette. Ook is Rinus de Jong geëerd en in het zonnetje gezet. De Jong maakte het Bossche basketbal erg groot, op ongekend niveau. Helden moet je eren, en dat is wat ze bij Heroes Den Bosch heel goed begrijpen.

Zoals altijd wordt het publiek in de Maaspoort vermaakt door de geweldige cheerleaders van Heroes Den Bosch: Djalita! Foto: Robert Verboon

Hoe komt Donar terug in de wedstrijd? Vinden ze meerdere spelers die wat kunnen inbrengen? Voorlopig is het enkel Vernon Taylor die wat kan terugdoen. Maar Taylor kan in zijn eentje geen achterstand wegwerken, en Den Bosch gaat door met andere nieuwe krachten. Waar het Donte Thomas, Chris-Ebou Ndow en Austin Price waren die voor rust sterk waren, is het nu Emmett Naar die de scorende positie steeds meer op zich neemt. De Australische point guard moet de Finse Edon Maxhuni vervangen, en zorgt voor de nodige assists. Ook komt hij beter tot scoren door middel van meerdere drives naar de basket. Het staat dan al 57-35 voor Den Bosch, waarna Donar een kleine opleving krijgt. Beter gezegd, Taylor krijgt een opleving met meerdere jumpers en een and-1. Als ook Kjeld Zuidema scoort is het verschil 13 punten en heeft Donar een 0-9 run geplaatst. Lang zou het niet duren, want in het vierde kwart zorgt Verners Kohs met een driepunter voor 63-44. Charles Callison en Austin Price schieten ook allebei raak waardoor het verschil ongewijzigd blijft. Heroes komt niet in gevaar en gaat met 76-59 winnen van Donar Groningen. De eerste prijs voor Heroes Den Bosch is met de nationale Supercup een feit.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.