Filou Oostende wint BNXT Supercup na spannend slotduel

Gepubliceerd op 18 september 2022 om 10:45

De basketbalkampioen van België tegen de kampioen van Nederland, oftewel de BNXT Supercup tussen Filou Oostende en Heroes Den Bosch. Na rust bedroeg de voorsprong 57-30 voor Oostende en leek het erop dat de thuisploeg zonder enige moeite voor de tweede keer oprij deze prijs zou pakken. Niets was minder waar. Heroes werd trefzekerder in de aanval en wist het verschil te verkleinen tot 86-82, maar doordat Oostende (spelend zonder Tre’Shawn Thurman) haar vrije worpen benutte, en in Breein Tyree een superster had met 35 punten, wisten ze met 90-82 te winnen. Bij Heroes Den Bosch ontbrak Kobe Webster.

Het balbezit is aan het begin van de wedstrijd voor Oostende, en wel bij Dušan Djordjevic; de bijna 40-jarige wegkapitein van de Belgische formatie. Hij gaat gelijk omhoog voor twee punten, en laat zien waarom hij zo werd gemist gedurende het einde van vorig seizoen. Aan de andere kant is namens Heroes Den Bosch Austin Price goed voor een driepunter op de manier zoals hij dat kan: zijn eigen schot creëren en over de tegenstander heen schieten. Den Bosch laat het er niet bij zitten. Na Price is ook de Noorse international Chris-Ebou Ndow goed voor een driepunter die Den Bosch op voorsprong zet. Na de eerste momenten vol ongenoegen van coach Dario Gjergja gaat Oostende opzoek naar hun superster: Breein Tyree. Hij wordt waarschijnlijk gezien als de opvolger van Levi Randolph, de MVP van afgelopen seizoen. Hij is gelijk goed voor een serie scores namens de thuisploeg, waarbij de andere aanwinst Vrenz Bleijenbergh de ploeg voorgaat in de strijd. Bleijenbergh speelde afgelopen zomer nog in de NBA Summer League, maar besloot daarna om de veelvoudig Belgische kampioen te versterken. Coach Gjergja vereist het uiterste van zijn ploeg, en dat laat Oostende in aanvallend en verdedigend opzicht steeds meer zien. Pierre-Antoine Gillet zorgt met een score + een bonus vrije worp voor 27-19 na het eerste kwart.

Oostende gaat de druk opvoeren in het tweede kwart, en wel zo dat Den Bosch totaal niet tot een aanval kan komen. Dit leidt tot meerdere keren balverlies waardoor Oostende kan uitlopen. In deze fase is het voornamelijk Haris Bratanovic die reboundend en onder het bord de ploeg naar een grotere voorsprong helpt. Een driepunter van Olivier Troisfontaines vergroot het verschil met meer dan 10 punten. De turnovers aan Bossche zijde stapelen zich op, en dankzij Bleijenbergh en Tyree gaat Oostende riant aan de leiding bij rust: 53-30.

Den Bosch komt nog niet eens goed de kleedkamer uit. Gillet zorgt zelfs voor 57-30. Coach Erik Braal moet dan met een plan komen om voor verweer te kunnen zorgen. Direct is deze niet terug te vinden aangezien Boy van Vliet wel goed is voor een driepunter samen met Ndow, maar Oostende via Tyree en Servaas Buysschaert blijft scoren: 63-42. Toch begint Ndow steeds beter in de wedstrijd te komen, en de verdediging van Thomas van der Mars begint steeds meer effect te krijgen. Verners Kohs gaat dan voor de driepunter die Den Bosch ineens op 65-52 zet. Het verschil wordt zichtbaar kleiner, maar Keye van der Vuurst de Vries wil niks van een Bossche comeback weten. Met een driepunter zorgt hij voor een belangrijke tegenaanval namens Oostende. Het derde kwart wordt nog wel met een voordeel van 15 punten afgesloten voor Oostende: 74-59. Vooral die 59 punten is opvallend aangezien Den Bosch bijna in één kwart het dubbele scoort dan dat ze de gehele eerste helft heeft geproduceerd. Gillet liet vorig seizoen nog zien dat hij over een immens goed schot beschikt. Zijn driepunter is aan het begin van het vierde kwart van groot belang. Het regent dan driepunters aan beide kanten. Namens Den Bosch komen ze via Price en Emmett Naar, en bij Oostende is ook Tyree goed voor drie punten. Echter wordt het verschil daardoor niet kleiner: 82-65. Na de score van Jito Kok begaat Gillet een cruciale onsportieve fout waarna er twee vrije worpen komen voor Den Bosch en Price voor 82-73 zorgt. Het verschil was 27 punten voor Oosteinde, maar is nu drie keer minder geworden. Er is nog 4:20 te spelen. Op dat moment gaat Oostende zoeken naar hun vliegwiel Tyree die ook nu goed is voor een geweldige score. Toch is Oostende niet van Den Bosch af. Kohs gaat voor de tweede keer omhoog voor drie punten, en andermaal is het raak: 84-76. Oostende komt niet meer tot scoren, en dat is Den Bosch wel van plan. Naar is bezig met assists uit de delen, en opnieuw naar de Letse schutter Kohs: 84-80 met nog 1:44. Oostende kan dit nog eens helemaal weggooien. De bal is bij Gillet, en die scoort niet onder het bord. Het wordt heel spannend, maar vanuit de rebound wordt wederom Tyree gevonden. Een bevrijdende score, of toch niet, want Ndow is opnieuw goed voor twee punten namens Den Bosch: 86-82 met nog 50 seconden te gaan. Ndow is goed voor 26 punten in deze wedstrijd, maar Oostende scoort nu eens niet via Tyree, maar Gillet pakt wel de aanvalsrebound die bevrijdend is. Via vrije worpen kan de overwinning niet meer gestolen worden en wint Filou Oostende met 90-82 de BNXT Supercup 2022. Nieuwe krachten moeten het team helpen, en Tyree heeft in elk geval met 35 punten bewezen een geweldige kracht te kunnen zijn voor Oostende.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.