Orange Lions laten zege in de slotfase uit handen glippen

Gepubliceerd op 5 september 2022 om 08:30

Vlak voor het einde leek het er nog op dat de Orange Lions zouden winnen tegen Israël. De driepunters van Deni Avdija en Yam Madar waren echter fataal, en moesten de Lions zich neerleggen bij een 67-74 nederlaag. Foto: FIBA Europe

Beide ploegen beginnen aanvallend in hoog tempo. Israël opent met driepunters van Deni Avdija en Tamir Blatt, zoon van een voormalige legendarische international. Avdija komt zelf uit voor de Washington Wizards in de NBA. De Lions ronden zelf ook snelle aanvallen af. Jito Kok en Mohamed Kherrazi zorgen voor de drives naar de basket, en Keye van der Vuurst de Vries zorgt met een driepunter voor een minimaal verschil. Israël krijgt het moeilijker om de ruimte onder de basket te benutten, mede door de verdediging van Kherrazi en Kok. Charlon Kloof zorgt met een score en een bonus vrije worp voor de eerste voorsprong voor de Lions: 10-8. De Lions gaan verder met Worthy de Jong en Kherrazi, die qua scoren goed doorkomt. Een opvallend moment is dat hij al snel zonder foutenlast gewisseld gaat worden, ook omdat hij in de verdediging erg sterk was. Israël profiteert hiervan. Yam Madar zet de stand op gelijke hoogte. De Lions hebben moeite met rebounden, iets waar Matt Haarms normaal gesproken goed voor is. Maar, we zien Haarms niet in het veld, wel Roeland Schaftenaar die tijdens de vorige wedstrijd tegen Servië geen minuut maakte, en nu is het Jesse Edwards die geen minuut meer krijgt. Kortom, onduidelijkheden alom, en iets wat zorgt voor zeer wisselende momenten in de wedstrijd. Kherrazi komt even later weer terug in het veld, en opnieuw scoort hij en stopt meerdere aanvallen van Israël af. Na nog een steal van hem zorgt Worthy de Jong voor een mooie drive naar de basket: 25-22 voor de Lions. Hier laten de Lions het er niet bij zitten. De Jong en Shane Hammink vergroten via driepunters het verschil in Hollands voordeel: 31-24 tot genoegen van de meegereisde Hollandse supporters. Guy Pnini is inmiddels 39 jaar, maar nog altijd opgesteld bij Israël en heeft zo'n beetje overal in Israël gespeeld. Zijn specialiteit is de driepunter, en die wordt ook gevonden. Toch komt Israël niet dichterbij. Charlon Kloof schiet de driepunter raak, waarna Kok zorgt voor een 40-32 ruststand voor de Orange Lions.

Voorlopig blijven de Lions aan de goede kant van het scorebord staan. Kloof gaat twee keer omhoog en twee keer is het raak: 51-41. Een cruciaal punt ontstaat wanneer De Jong de steal pakt en kan afronden: 53-41 zou je zeggen. In plaats daarvan probeer hij de bal achter zijn rug te passen waardoor er geen score komt. In plaats van een voorsprong van 12 punten komt Israël terug in de wedstrijd. Roman Sorkin zorgt met een geweldige dunk voor een come back. Die komt als Madar en Avdija zorgen voor 51-50. In plaats van een voorsprong van 12 punten maakt Israël een 0-12 run na een driepunter van Madar: 51-53. Yannick Franke staat dan in het veld, herstellende van een handblessure. Gelijk schiet hij twee driepunters raak die de Orange Lions op 59-55 zetten. Echter, de afspraak was dat hij deze wedstrijd bij elke invalbeurt drie minuutjes mag spelen. De drie minuutjes zijn voorbij, en ondanks de twee driepunters en de rest van de scores die je nog hard nodig gaat hebben houdt coach Maurizio Buscaglia zich aan deze afspraak. Cruciaal en een uiterst groot dilemma. Ook zien we in deze fase geen Mohamed Kherrazi noch Jito Kok in het veld staan. Twee minuten voor het einde staan ze er weer, maar Israël is dan al uitgelopen naar 62-67 dankzij Avdija. Ondanks het laatste verweer lukken het de Lions niet om nog dichterbij te komen. Op een vreemde manier gaat de wedstrijd tegen Israël verloren met 67-74. Maandagmiddag om 17:30 uur mogen de Lions zich schrap zetten voor een volledig uitverkocht O2 Arena, aangezien hun volgende opponent Tsjechië zal zijn.