Orange Lions delven onderspit tegen Servië tijdens openingsduel van Eurobasket 2022

Gepubliceerd op 3 september 2022 om 09:00

Tot zeven minuten voor het einde bleven de Orange Lions in het spoor van Servië, een van de titelfavorieten tijdens het Europees kampioenschap 2022. Worthy de Jong speelde een geweldige wedstrijd met 28 punten, en dat in aanloop naar zijn 5x5 basketbal pensioen. Servië gaf extra gas in de laatste minuten en won uiteindelijk met 100-76 in een duel waarbij ze lange tijd niet van de Orange Lions afkwamen. Foto: FIBA Europe

De tip-off van dit EK wordt gewonnen door de Orange Lions, en middels een assist van Keye van der Vuurst de Vries zorgt Worthy de Jong met een dunk voor de eerste score. Servië zet gelijk door, in het bijzonder via NBA-speler Nikola Jokić. De superster van de Denver Nuggets, tevens NBA MVP van de afgelopen twee seizoenen, zorgt met een drive en and-1 voor de eerste vijf Servische punten. Servië wordt luid aangemoedigd via hun fanatieke aanhang, en die zien dat Vanja Marinković het verschil met twee driepunters opkrikt: 13-4. De Lions laten het daar niet bij zitten. Worthy de Jong schiet op zijn beurt ook een driepunter binnen, en komt daarmee al op zeven punten. Jesse Edwards zorgt ervoor dat de Lions terugkomen via een tip-in over Jokić heen. Servië zoekt dan opnieuw hun superster Jokić op, die ook wel The Joker wordt genoemd. Servië heeft nog een ander sterk wapen, namelijk de driepunter. Nikola Kalinić, een van de vele EuroLeague spelers, wordt gevonden, en de forward van FC Barcelona schiet twee keer raak vanaf de driepuntslijn. Ognjen Jaramaz is eveneens een driepuntsspecialist en een EuroLeague ster namens Bayern Munich, en hij bepaalt met een driepunter de stand op 31-21 voor Servië na het eerste kwart.

Servië opent het tweede kwart goed via wederom een driepunter van Jaramaz: 38-21. Wie had gedacht dat Servië er makkelijk overheen zou gaan had het mis, goed mis. Van der Vuurst de Vries schuwt niet en schiet de driepunter aan de andere kant raak namens de Lions. Ook wordt Matt Haarms in stelling gebracht. De 2m21 lange center van de Skyliners uit Frankfurt maakt het The Joker lastig in de verdediging, en verkleint het verschil onder de basket.

Haarms met een dunk namens de Lions. Foto: FIBA Europe

Vasilije Micić laat Servië met een driepunter uitlopen, maar De Jong schiet nog twee keer de driepunter raak waardoor het verschil weer binnen de tien punten is: 47-38. Nemanja Nedović is wederom een EuroLeague speler, en hij bepaalt met een drive naar de basket de ruststand op 51-38 voor Servië.

Na rust opent de Nederlandse formatie via een drive van Mohamed Kherrazi. Servië krijgt moeite met de verdediging die de Lions neerzetten, wat leidt tot geforceerde schoten. De Jong wordt opnieuw gevonden en schiet wederom met succes de driepunter binnen die het verschil verkleint: 51-43. Het verschil wordt serieus kleiner als De Jong zijn 20e punt verzilvert en Van der Vuurst de Vries eveneens een driepunter raak schiet. Servië krijgt het moeilijk, kan The Joker niet meer makkelijk vinden en Kherrazi verkleint het verschil tot vijf punten: 56-51. De Servische coach Svetislav Pešić besluit een time-out te nemen. Marinković wordt op tijd gevonden namens Servië, en The Joker Jokić lijkt wat te ontwaken. Hun inbreng vergroten het verschil naar 70-54. Shane Hammink en De Jong verkleinen het verschil opnieuw voor de Lions. Zodoende blijft het een wedstrijd en komt Servië maar niet op een confortabele voorsprong.

The Joker in duel tegen Matt Haarms. Foto: FIBA Europe

De inhaalrace wordt goed ingezet door de Lions. De Jong is goed voor zijn zesde driepunter van de wedstrijd, en ook Leon Williams schiet van afstand raak: 77-67. Als Servië begint te missen krijgen de Lions nieuwe kansen om dichterbij te komen. Haarms pakt de rebound en dunk waardoor het weer een wedstrijd is: 77-69 met nog zeven minuten te gaan, ziet ook coach van de Orange Lions Maurizio Buscaglia. Een nieuwe kracht bij Servië staat dan op in de wedstrijd: Dušan Ristić, een 2m14 lange center met een driepunter in zijn arsenaal. Deze driepunters laten Servië definitief uitlopen naar een veilige marge. De Lions missen de laatste aanvallen oprij en dat doet Servië niet. Marinković schiet wederom raak op de manier zoals hij dat echt kan, zijn vijfde driepunter. Servië wint het eerste duel tijdens Eurobasket 22 met 100-76 in een duel waarbij de Orange Lions het ze erg lastig maakten. Zaterdagavond om 21:00 uur is Israël de volgende tegenstander voor de Lions.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.