Orange Lions dames onder 18 winnen eerste wedstrijd, tweede nederlaag voor de mannen onder 18

Gepubliceerd op 30 juli 2022 om 17:15

De mannen van de Orange Lions onder 18 begonnen tegen Noorwegen op onprettige wijze aan het EK. Een 38-18 achterstand voor rust werd uiteindelijk met 74-56 fataal. Tegen Bosnië-Herzegovina begonnen ze sterk, maar zagen gaandeweg de wedstrijd dat Bosnië steeds meer afstand nam, uiteindelijk tot een 71-99 nederlaag.

De Orange Lions onder 18 vrouwen beginnen aan een nieuw Europees avontuur in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Met coaches Chris Stomp van Jolly Jumpers en Andrea Congreaves van BV Hoofddorp is een selectie samengesteld die het in hun eerste wedstrijd moesten opnemen tegen Noorwegen. Na een fantastisch begin werd een ruime overwinning gezegevierd met 39-80.

Orange Lions mannen VS Bosnië-Herzegovina

De mannen onder 18 van de Orange Lions starten goed tegen Bosnië, in het bijzonder Florian Rijkers. Het talent van landskampioen Heroes Den Bosch zorgt met een dunk voor een 8-5 voorsprong. Later is Rijkers goed voor opnieuw een dunk en een and-1 waardoor hij al op negen punten komt. Jibbe Sicking laat zien dat hij ook kan dunken, zoals hij dat vaak namens BC Apollo Amsterdam onder 18 deed. De Lions maken het Bosnië erg lastig en Sicking dunkt het verschil op 10 punten: 18-8. Bosnië doet nog wel iets terug, en wel via een driepunter van Harun Zrno. Het weerhoudt de ploeg van Vincent van Sliedrecht er niet van om wat terug te doen. Ryan van Eyck zet een tandje bij en houdt zich ook met het scorende werk bezig. Een sterk aanvallend en verdedigend eerste kwart eindigt dankzij Tjall de Vaal bij 28-16 voor de Orange Lions. De Lions geven goed vervolg na de eerste 10 minuten. Een steal van Sydnee Bijlsma leidt tot een goede afronding van Latif Diouf. Diezelfde Bijlsma vergroot het verschil rond de 20 punten. Toch laat Bosnië het daar niet bij zitten. In de aanval worden ze minder voorspelbaar en trefzekerder. De driepunters van Afan Trnka verkleinen het verschil, uiteindelijk tot 43-37 bij rust.

Bosnië start na rust met een score van Zinedin Mulic, waarna de Lions tot twee keer toe balverlies leiden. Ze zien Bosnië steeds dichterbij komen, helemaal als onder de basket Velibor Milovanović voor de gelijkmaker zorgt: 43-43. Coach Vincent van Sliedrecht ziet een voorsprong van 17 punten helemaal verloren gaan. Laten de Lions het verder komen? Voorlopig nog niet. Van Eyck schiet er een hele belangrijke driepunter in, en de Lions pakken bovendien een steal. De Lions zijn echter slordig in de aanval, getuige de vele loopovertredingen. Bosnië krijgt de gelegenheid om op voorsprong te komen, en dat lukt via wederom Zinedin Mulic. Net als het lijkt dat de aanvalsmachine van de Lions hapert komt Sicking door met een belangrijke driepunter: 51-54 de achterstand. Bosnië krijgt het vizier meer op scherp. Harun Zrno vergroot de voorsprong met een driepunter en de Lions beginnen het moeilijker te krijgen. Velibor Milovanović zet het verschil op 10 punten in Bosnisch voordeel na het derde kwart: 53-63. Bosnië gaat door met de sterke aanval in de tweede helft. Dankzij Zinedin Mulic staat het al 57-71 middels een driepunter. Qua snelheid en fysiek spel kunnen de Lions het niet bijbenen tegen Bosnië. De ploeg dendert door en gaat ruimschoots winnen met 71-99. De Lions nemen het morgenmiddag om 12:30 uur Nederlandse tijd op tegen Kosovo.

Orange Lions dames VS Noorwegen

Het balbezit voor de Orange Lions onder 18 dames na de steal van Ilse de Vries. Vanuit de fastbreak situatie vindt Phoenix Stotijn Pien Steenbergen die gelijk de and-1 benut middels een drive naar de basket. De Lions maken het Noorwegen lastig in de verdediging. Roos Warmenhoven en Finley van Bree vergroten het verschil. Mecx van Linge, het Den Helders talent, komt goed van de bank middels een driepunter en een mooie actie onder de basket. Namens Noorwegen is enkel Aurora Sorbye goed voor een vrije worp, waarna Jeanine Brandsma reboundend en scorend voor 7-20 zorgt na het eerste kwart. het begin van het tweede kwart is ook voor de Lions. Stotijn schiet met succes de driepunter raak die het verschil al op 16 punten in Hollands voordeel brengt. Schietend wil het de Noorweegse formatie niet lukken, en in de verdediging maken zij veel persoonlijk fouten. Na een lange tijd komt er weer een veldscore van Noorwegen, opnieuw via Aurora Sorbye. Toch gaan de Lions verder via vrije worpen van Stotijn en een driepunter van Iris Vennema. Beide speelsters werden samen met Warmenhoven nog kampioen in de onder 18 competitie kampioen met Triple Threat uit Haarlem. Jasmijn Olsem pakt de rebounds en zet het verschil op meer dan 20 punten in het voordeel van de Orange Lions. Het gaat de Hollandse formatie tot dusver goed af tegen Noorwegen. De verdediging leidt tot geforceerde schoten en reboundend komen ze er ook goed uit. Van Bree pakt een sterke rebound, en een prachtige pass van Vennema bedient Olsem. De aanval loopt gesmeerd bij de Lions, helemaal als Van Linge opnieuw goed is voor drie punten: 11-38. De Lions spelen als een collectief. Dan scoort Vennema, dan Stotijn, Oslem of Van Linge. Van Bree pakt haar eigen rebound en zorgt voor een verschil van bijna 30 punten vlak voor rust. Chris Stomp ziet dat het goed gaat met zijn ploeg. Brandsma verviervoudigt de voorsprong voor de Lions bij rust: 11-44.

Na de scorespurt van diverse speelsters is het aan Jaleesa Molina om met vier punten sterk te openen. Noorwegen wordt op alle fronten van score afgehouden, en De Vries en Olsem gaan verder met het scorende werk. Mecx van Linge schiet voor de derde keer raak vanaf de driepuntslijn, en laat zien waarom ze wederom geselecteerd is voor landskampioen Den Helder Suns. Roos Warmenhoven is eveneens trefzeker vanaf die afstand: 15-59. Noorwegen legt nog één keer aan voor de driepunter via Selma Deisz aan het einde van het derde kwart. Maud Bastiaansen, eveneens een talent van Basketbal Academie Limburg, opent het laatste kwart met een score onder de basket. De wedstrijd is al lang en breed gespeeld. Op aangever van Kyara Bakker scoort Vennema een fraaie and-1 en gebruikt Van Bree haar fysieke kracht. Het tempo wordt hoog gehouden en zodoende pakken de Lions een mega grote zege in hun eerste wedstrijd met 39-80 tegen Noorwegen. maandagavond nemen de Lions het op tegen IJsland; om 19:30 uur Nederlandse tijd.