Wederom schitterende WK zege van de Belgian Cats onder 17

Gepubliceerd op 12 juli 2022 om 20:00

Echte talenten weten tijdens een wereld toernooi niet in paniek te raken bij een achterstand die ongeveer de hele wedstrijd aanhoudt. Het onder 17 team van België rechtte op een mooie manier haar rug, en een belangrijke driepunter van Sam Daelemans bracht ze op een voorsprong welke niet meer werd weggegeven. De Cats winnen met 60-57 de derde wedstrijd tegen Japan tijdens het WK onder 17. Foto: FIBA Europe

De Belgian Cats zijn op weg naar hun tweede zege tijdens het WK onder 17. De geweldige overwinning op Mexico willen ze doorzetten, en vanaf de driepuntslijn vinden ze dan ook Sam Daelemans die raak schiet. Eerder dit WK was Daelemans al goed voor heel wat mooie schoten. Japan wil het daar niet bij laten zitten. Ze scherpen de verdediging aan, en via de drive naar de basket van Haruka Yagi pakken ze een 3-8 voorsprong. Een tegenstander van formaat dus dit Japan. Kokone Ueno vergroot de voorsprong met een driepunter. De Cats moeten zoeken naar trefzekere aanvallen. Alicia Courthiau verdeelt het spel ook in deze wedstrijd goed, en geeft eveneens een prachtige assist op Deborah Mukeba. Toch is het Japan dat de boventoon voert. Yagi zet de stand via vrije worpen op 11-23 voor Japan. De Cats moeten zoeken naar verweer, en vinden deze met opnieuw een machtige driepunter van Daelemans. Dat is een teken van een comeback, helemaal als Daelemans weer wordt gevonden op aangever van Louann Battiston. Ook reboundend gaat het de ploeg beter af met Victoria Cuyvers en Noor Devos. Pauline Bayart buffelt en scoort in tweede instantie na haar rebound: 18-23. De opponent wil nog niets weten van een comeback. Ueno vergroot het verschil weer richting negen punten. Toch ontwaakt het collectief van de Belgische formatie. Want hoe stop je België? Ze hebben dan Kyra Bruyndoncx, dan weer Bayart, Sara Remacle of Daelemans en haar driepunters. Kortom, je weet nooit waar je moet beginnen. Courthiau pakt de steal, en wanneer zij aan de bal is weet je dat er een assist aankomt. Ze bedient haar ploeggenoot van Kangoeroes Mechelen, Bruyndoncx. Het verschil is nog maar één punt: 27-28. Japan krijgt het steeds moeilijker, ziet ook dat de scorende machine van de Cats zoals tegen Mexico opgang begint te komen. Nog op tijd vinden ze Ueno met de driepunter. Zij bepaalt de ruststand op 31-34 in hun voordeel.

Ook na rust is het opnieuw Ueno die trefzeker is vanaf de driepuntslijn. Opnieuw moeten de Cats ervoor zorgen dat het verschil niet te ver oploopt. Louann Battiston weet dat, en schiet op haar beurt eveneens een driepunter raak. Het betreft een wedstrijd van veel missen, maar dan toch een driepunter raak schieten. Battiston krijgt een nieuwe mogelijkheid, en realiseert weer een driepunter: 37-40. België staat aan, getuige een prachtig block van Daelemans en een geweldige assist van Bruyndoncx die Bayart bereikt. Als Bruyndoncx niet scoort is ze altijd nuttig in het geven van assists. Dat maakt haar zo talentvol en niet voor niets een beker- en landskampioen in de Eerste Klasse. Daelemans is weer in balbezit. Moet het een driepunter zijn? Het hoeft niet altijd, getuige een mooie pass op Mukeba die de stand gelijk zet: 44-44. Toch behoudt Japan het voordeel als Yagi scoort en de stand op 44-48 zet na het derde kwart.

Blijven de Cats achter de feiten aanlopen? Voorlopig is het Japan dat op voorsprong blijft dankzij Kiyona Oue. Zes punten is de voorsprong, maar dan is daar opnieuw Louann Battiston die op succesvolle wijze de driepunter raak schiet: 50-52. Een spannende slotfase gaan we tegemoet, zo ver is zeker. Japan mist cruciale vrije worpen, en dat geeft de Cats gelegenheid om dichterbij te komen. Kyra Bruyndoncx is aan bal, de speelster van de driepunters tegen Mexico. Ze blijft gefocust en zorgt met een driepunter voor de gelijkmaker: 53-53. Japan ziet een voorsprong verdwijnen. Het zicht is beperkt, maar vrije worpen brengen ze op een veilige marge. Op deze manier lijken ze veelal het voordeel te behouden, maar Bayart denkt daar anders over. Door deze gelijkmaker moet Japan met een nieuwe aanval komen. Ze scoren niet, en de Cats kunnen nu toeslaan. Komt er een voorsprong voor de Cats? Bruyndoncx is aan de bal, dreigt weer met de driepunter, maar het is Daelemans die deze neemt. Sam Daelemans, omhoog, en schiet een miraculeuze driepunter raak die de Cats voor het eerst sinds 3-2 op voorsprong zet: 58-55. Japan wil meteen gelijk maken, met nog één minuut voor het einde. Ueno gaat omhoog, zij heeft al heel wat driepunters erin liggen, maar deze gaat er niet is. De bal is opnieuw in handen van Daelemans. Ze ziet Mukeba vrij staan, en geeft een assist op haar scoremogelijkheid: 60-55. Met nog 14 seconden te gaan zoekt Japan naar de mogelijkheden. Ueno verzilvert twee punten, maar de Cats hebben balbezit. Ze kunnen deze wedstrijd uitspelen, maar ze verliezen de bal. Japan kan nog met een driepunter gelijk komen. Uiteraard wordt deze genomen. Maho Mitsug gaat omhoog, maar wordt geblockt door Sam Daelemans. Dit bezegeld de wedstrijd in het voordeel van de Belgian Cats met 60-57 in een werkelijk spannende wedstrijd waarin zij laten zien tegen elke druk bestand te kunnen zijn!

Foto: FIBA Europe

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.