Mega winst voor de Belgian Cats onder 17 op het WK

Gepubliceerd op 11 juli 2022 om 08:30

Na een moeilijk begin tegen Hongarije herstelden de Belgian Cats zich tegen Mexico. Na rust maakten de Cats korte metten en wist met maar liefst 92-43 te winnen. Hiermee pakken ze de eerste zege tijdens het onder 17 WK. Foto: FIBA Europe

Een snelle aanval wordt tijdens het eerste balbezit gespeeld door de Belgian Cats. Uiteindelijk wordt daarin Kyra Bruyndoncx gevonden die meteen raak schiet, een driepunter voor de Cats. Bruyndoncx is samen met Alicia Courthiau een van de prijswinnaars tijdens de Belgische Eerste Klasse competitie namens Kangoeroes Mechelen. Mexico is aan de andere kant zeer trefzeker. Het is Beatriz Zazueta die scoort. De Cats zoeken naar nieuwe mogelijkheden, en andermaal is daar de driepunter, dit keer via Louann Battiston. Ze daagt haar tegenstander uit, stapt naar achteren, en scoort op een fraaie manier: 6 gelijk. Het zijn vooral de driepunters die de Cats als wapen inzetten in de beginfase. Noor Devos is eveneens trefzeker, en daardoor komt België al op drie driepunters in de wedstrijd. De Cats slaan een klein gaatje als Bruyndoncx opnieuw scoort en ook Nora Hucorne haar waarde bewijst namens de Belgische formatie. Bruyndoncx was in de eerste wedstrijd ook al goed voor 12 punten, en laat dus zien over souplesse te beschikken in de aanval. Mexico komt niet door de verdediging van de Cats heen, en dan is het aan Sam Daelemans om eveneens tot een goede scoreproductie de komen. Met een driepunter bepaalt ze de stand op 22-11 na het eerste kwart. Mexico komt gelijk terug in de wedstrijd als Gizel Navarro scoort, en even later als Valeria Flores toeslaat met een driepunter. Het zijn de Cats die nu moeite hebben om tot een goede aanval te komen. Beatriz Zazueta verkleint het verschil met een driepunter: 31-28. Nog net op tijd hebben de Cats het laatste antwoord. Pauline Bayart bepaalt de ruststand op 33-28.

Na rust schieten de Cats furieus uit de startblokken, waarin we een bombardement aan scores te zien krijgen. Allereerst drie driepunters. Battiston, raak; Bruyndoncx, raak; Sara Remacle, wederom raak. Het verschil wordt groter en groter. Elke speelster weet elkaar te vinden, en ook Deborah Mukeba komt aanvallend sterk door. Na het derde kwart staat dan ook ineens 64-37 voor de Cats. Vooral Alicia Courthiau is fantastisch bezig wat betreft haar assists in deze fase. Dit herhaalt zich ook in het vierde kwart. Devos schiet net als Daelemans nog eens een driepunter raak, en werkelijk alles in de aanval en verdediging verdient een enorme voldoende om ruimschoots te winnen. Heel sterk verdedigend en reboundend werk van Lisa Marblie en Sara Hostyn helpen enorm. Victoria Cuyvers bepaalt met een driepunter de eindstand op 92-43 voor de Cats, en aanstaande dinsdagmiddag om 17:30 uur wacht Japan voor de derde wedstrijd.

Pauline Bayart kwam tot negen punten, negen rebounds en vier assists in deze wedstrijd! Foto: FIBA Europe