Orange Lions en de Belgian Cats delven onderspit tijdens hun eerste wedstrijden op het EK onder 20

Gepubliceerd op 9 juli 2022 om 08:30

Na drie jaar is het Europees basketbalkampioenschap onder 20 voor de vrouwen van start gegaan. De Nederlandse Orange Lions moesten direct beginnen tegen een lastige tegenstander, namelijk Frankrijk. Na een gelijk opgaand eerste kwart kregen de Lions het in het tweede kwart moeilijk. Even kwamen ze terug, maar Frankrijk liep uiteindelijk uit naar een 72-49 overwinning.

Bij rust leek het erop dat de Belgian Cats zouden afstevenen op een overwinning. Een voorsprong van vier punten werd na het derde kwart een achterstand van 10 punten tegen Finland. De Cats kwamen nog terug in de wedstrijd en zelfs op voorsprong, maar de moeizame aanval in de laatste minuten deed ze de das om met 60-67. Foto's: FIBA Europe

Orange Lions VS Frankrijk

Het balbezit is voor Frankrijk aan het begin van de wedstrijd. De bal gaat snel rond, en leidt uiteindelijk tot een eerste score via Louise Bussiere, een van de topschutters namens Frankrijk. Haar club USO Mondeville Basket kon afgelopen seizoen getuige zijn van haar schutterskwaliteit. De Lions hebben moeite met de verdediging en lijdt balverlies. Daaruit scoort Frankrijk wederom, dit keer via Pauline Astier. Zij werd afgelopen seizoen met haar club Tango Bourges Basket nog kampioen op het hoogste niveau van Frankrijk. De Lions komen moeizaam bij de ring, maar dat lukt Floor Toonders uiteindelijk wel die sterk afrondt op de manier zoals ze dat jarenlang in de Amsterdamse Sporthallen Zuid liet zien. Binnen twee minuten komt Frankrijk al op vijf teamfouten te staan, mede ook vanwege de strakke verdediging. Maud Huijbens komt op de vrije worp lijn, en zij benut twee exemplaren zoals haar vader Marcel Huijbens dat 14 jaar lang namens EBBC Den Bosch altijd goed deed. Frankrijk speelt gehaast en lijdt balverlies. Daar profiteert Iris Vennema van middels een drive naar de basket en zet de Lions op een voorsprong. Vennema vertoonde afgelopen seizoen erg goed spel namens Triple Threat. Frankrijk laat het daar niet bij zitten. Bussiere gaat omhoog voor het schot, en haar driepunter treft succesvol doel: 9-6. Doordat Frankrijk persoonlijke fouten blijft maken komen de Lions vaak op de vrije worp lijn te staan. Allereerst benut Hennie van Schaik twee van haar vrije worpen, waarna Fleur Bastiaansen met een jumper de Lions weer dichterbij Frankrijk zet. Steeds wanneer Frankrijk het idee heeft dat de Lions nog dichterbij gaat komen, slaan ze direct toe in de aanval. Vaciana Gomis krijgt een mooie pass van Sara Roumy vanuit de hoek, en schiet met een driepunter Frankrijk naar een grotere voorsprong. Frankrijk maakt in het eerste kwart al 11 persoonlijke fouten, en dat betekent veel vrije worpen voor de Lions. Lotte Toornstra valt prima in voor Huijbens en zorgt via vrije worpen voor een 19-18 stand na het eerste kwart. Toornstra werd afgelopen seizoen voor de tweede keer oprij kampioen van Nederland met Den Helder Suns onder leiding van Mario Bennes.

Frankrijk schakelt een tandje bij, helemaal als Pauline Astier meerdere malen wordt gevonden onder het bord. Haar inbreng doet de Fransen uitlopen naar 31-20. De Lions laten het daar niet bij zitten. Alina Sendar schiet succesvol de driepunter raak, en Huijbens en Vennema zorgen voor een comeback halverwege het tweede kwart: 33-29. Frankrijk rebound beter, en komt vaak op second chance points uit. Maye Toure laat Frankrijk weer uitlopen, uiteindelijk naar 45-31 bij rust. In het tweede kwart waren het de Lions dat grossierde in de persoonlijke fouten.

Frankrijk geeft na rust gelijk extra gas. Sara Roumy zorgt met haar inbreng voor een voorsprong van 20 punten. Wie had gedacht dat de Lions op een grotere achterstand zou komen zou het mis hebben. Deze achterstand is een teken voor een comeback aan Nederlandse zijde. Huijbens begint ermee, gevolgd door een sterke inbreng van Hennie van Schaik. Ze drukt door, reboundt, verdedigt en zorgt met een driepunter voor een kleiner verschil. Nog zijn de Lions niet klaar. Loes Rozing is twee maal goed voor de drive naar de basket die Nederland weer dichterbij Frankrijk brengt. De verdediging van de Lions is ook sterk waardoor Frankrijk niet meer tot scoren weet te komen. Huijbens zorgt met vrije worpen voor 55-45 na het derde kwart. Daarna is het Frankrijk dat de verdediging volledig dichthoudt. Ze schieten in overvloed driepunters raak, waaronder een aantal mooie treffers van Louise Brussier die haar schutterskwaliteit nog eens laat zien. Zelf komen de Lions totaal niet meer tot scoren en moeten zich neerleggen bij een 72-49 nederlaag tegen Frankrijk. Zaterdagavond om 18:00 uur wacht hun volgende tegenstander: Hongarije.

Maud Huijbens was goed voor 11 punten in deze wedstrijd. Foto: FIBA Europe

Belgian Cats VS Finland

De Belgian Cats, spelend in het wit, weten de bal snel rond te passen. Axelle van Eupen gaat sterk omhoog en rondt fraai af via een and-1. Na de sterke verdediging gaan de Cats verder met een bliksemsnelle break. Tesse Kapenga gaat voor de drive naar de basket en zorgt voor 5-2. De Cats houden het overzicht in de aanval. Eva van Gils is een echte spelverdeler op het veld, en vindt in de hoek Kyra Billiaert die succesvol de driepunter verzilvert. Na de verdedigende stop houdt Van Gils opnieuw het overzicht op het veld. Dit keer passt ze naar Van Eupen die sterk afrondt. Finland weet niet wat te doen met de verdediging van de Cats. Een derde assist van Van Gils wordt goed afgerond door Emma Ndiribe met een driepunter: 13-4. Van Gils is een van de speelsters die dit seizoen met Kangoeroes Mechelen het kampioenschap meemaakte in de Eerste Klasse van de Belgische competitie. Finland moet in een time-out vluchten, en dat lijkt effect te hebben. Janette Aarnio bedient Saana Kujala die wat terugdoet namens Finland. Even later is Aarnio zelf goed voor de score waardoor Finland terugkomt tot 14-10. De Cats moeten zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Sanne Desplenter pakt de aanvalsrebound en maakt daar nuttig gebruik van middels twee punten. Valentine Cambioli zet met vrije worpen de Cats op een 20-15 voorsprong. Beide ploegen blijven in evenwicht en komen niet los van elkaar. Van Eupen scoort wederom, maar dat doet Liisa Taponen ook namens Finland. Toch houden de Cats net wat meer over dankzij de sterke verdediging, al is het Sara-Sofia Ia Mikkkonen die Finland terugbrengt tot vier punten: 31-27. Een verschil van vier punten zal het ook zijn bij rust: 37-33 dankzij onder meer een driepunter van Liese de Vooght; ook al een speelster van Kangoeroes Mechelen die een prachtig seizoen meemaakte.

Voorlopig blijven de Cats op voorsprong. Kapenga zorgt met een drive naar de basket voor 43-37, en Van Eupen voor 47-40. Er lijkt niets aan de hand te zijn, maar dan ineens gaat het mis, goed mis voor de Cats. Finland dendert over de Cats heen. Saana Kujala is wederom goed voor een driepunter, en geeft bovendien een prachtige assist op Kati Ollilainen die Finland weer naast de Cats zet. Veel speelsters van het Finse team kennen elkaar van de Helsinki Basketball Academy, en ze zijn goed. Henna Sandvik dreigt weer met de driepunter, maar het is Kujala die hem opnieuw neemt en opnieuw doeltreft. Finland komt op voorsprong: 47-49 en de Cats krijgen er letterlijk geen bal meer in. Geforceerde acties leiden tot vele missers, en aan de andere kant wordt Elli Heikkila gevonden met nog een driepunter voor Finland. Heikkila werd dit seizoen nog kampioen met Peli-Karhut. Een run van 0-17 wordt gecompleteerd als Ollilainen sterk afrondt en voor 47-57 zorgt na het derde kwart. Een koele rekensom leert dat de Finnen dit kwart winnen met 10-24.

Toch is de strijd nog niet gestreden, weet ook de Belgische coach Aurélien Garraux. Na een lange tijd weten de Cats weer te scoren via De Vooght. Opnieuw krijgt Finland het moeilijk in de aanval, en Kapenga en Van Gils brengen de Cats terug tot 53-57. Het verweer moet nu komen, maar Finland lijdt balverlies. Van Gils houdt weer goed het overzicht, en brengt Van Eupen in scorende positie. Even later vindt Van Gils Kapenga die met een miraculeuze driepunter de Cats zowaar weer op voorsprong schiet: 58-57. Een run van 11-0 wordt dit keer in gang gezet door de Cats. Ze houden Finland ook van scoren af, maar ronden zelf niet de volgende aanvalskansen af. Finland vindt Mikkkonen bij de driepuntslijn die koelbloedig blijft en 58-60 realiseert voor Finland. Desplenter weet zelf niet naar wie ze kan passen, dan maar zelf naar de basket. Met succes: 60 gelijk. In de volgende aanvallen weet Finland persoonlijke fouten uit te lokken waardoor er veel vrije worpen tot stand komen. Finland mist ze niet, en de Cats komen niet meer tot scoren. Ze moeten zich neerleggen bij een 60-67 nederlaag tegen Finland, en zaterdagmiddag om 15:15 uur wacht hun volgende tegenstander: Zweden.

Eva van Gils hield goed het overzicht op het veld en kwam tot zeven assists in deze wedstrijd. Foto: FIBA Europe