Fleur Bastiaansen legt de focus op nog meer groei

Gepubliceerd op 17 juni 2022 om 08:30

Via Pluto Wageningen, Batouwe Bemmel en Orange Lions Academy is Fleur Bastiaansen terechtgekomen bij Triple Threat uit Haarlem. Ze speelt daar op het hoogste niveau van Nederland, en neemt als talent veel meer initiatief waardoor zij steeds meer stappen gaat maken.

Mooi begin bij Pluto Wageningen

Fleur haar moeder heeft vroeger ook gebasketbald, om precies te zijn bij Pluto in Wageningen. “Daar ging ik destijds altijd naar de wedstrijden kijken,” vertelt Fleur. “Ondertussen was ik zelf altijd aan het dribbelen, waardoor de coach van de mini’s naar mij toe kwam om te vragen of ik ook wilde gaan basketballen. Zodoende ben ik rond mijn zesde begonnen.”

Fleur haar zus Maud basketbalt zelf ook, momenteel bij Basketbal Academie Limburg in Weert. In hoeverre verschillen Fleur en Maud van elkaar? “Zelf vind ik dat Maud en ik over een andere stijl van basketballen beschikken, hoewel veel mensen zeggen dat wij ook qua spel erg op elkaar lijken. Maud is naar mijn idee een speelster die sneller voor de aanvalsmogelijkheden gaat dan ik. Zij schiet sneller, terwijl ik eerder voor de drive naar de basket ga. Vroeger heb ik altijd met kniebeschermers moeten spelen, aangezien ik altijd op de grond lag om achter de bal aan te duiken.”

Bij Pluto kwam Fleur uit op regionaal niveau. Daar leerde ze alle fundamentals onder de knie te krijgen. “Eerst heb ik ongeveer zeven jaar bij Pluto gebasketbald, waar ik gelijk al met Floor Toonders speelde. Soms mocht ik met de jongens meedoen, waar ik veel van heb geleerd. We mochten al snel met de oudere meiden meespelen daar. Het is een hele gezellige club geweest, met coaches die mij enorm veel verder hebben geholpen. We hadden zelfs training gekregen van Matthew van Tongeren, en dat vond ik ook heel bijzonder. De regio- en rayontrainingen maakte ik destijds ook al mee.”

De overstap naar Batouwe

De dames van Lekdetec uit Bemmel beschikken al een lange tijd over een sterke dameslijn. Fleur besloot om na haar periode bij Pluto daar aan te sluiten. “Toen ik voor het eerst een wedstrijd op het hoogste damesbasketbal niveau in Bemmel aan het bekijken was, zag ik destijds enorm veel leuke speelsters: de zusjes Loyce en Jill Bettonvil, Lisanne de Jonge, Jacobine Klerkx en Karin Kuijt. Alle speelsters waren fantastisch, speelsters die zoveel mooie prestaties hebben geleverd!

Halverwege het seizoen in Bemmel mocht ik met onder 18 1 meetrainen, en later ook met de wedstrijden meedoen. We werden gecoacht door Jacobine en Karin. Zij gaven ons veel technische elementen mee, zoals het gebruiken van screens, en ook dat je nooit moet opgeven. Ik weet nog dat ik voor de eerste wedstrijd op landelijk niveau erg zenuwachtig was. Toen ik in het veld kwam stond ik echt te trillen, maar door de goede trainingen kreeg ik de smaak steeds meer te pakken.”

Een bijzonder moment; uitgenodigd worden door het CTO topsporttraject

Op landelijk niveau bleven Fleur haar prestaties niet onopgemerkt. Ze werd benaderd om een traject tot fullprof basketbalster te doorlopen, en wel bij CTO Amsterdam “Ik werd ineens gebeld door Hakim Salem, iets wat ik amper kon geloven,” herinnert Fleur zich. “Hij wilde mij uitnodigen voor een gesprek. Het leek mij echt enorm leuk om aan het traject deel te nemen, iets wat ik dolgraag wilde! In 2017-2018 sloot ik aan bij het team, waar gelijk een geweldige klik aanwezig was. We gingen eerst ontdekken wat CTO inhield en we kregen steeds meer een goed ritme in alle dagelijkse bezigheden en de trainingen. De eerste competitiewedstrijd in de onder 20 Eredivisie was er al eentje om nooit te vergeten. We speelden tegen Dozy Den Helder, en we stonden in het laatste kwart ver achter. We kwamen terug tot een gelijke stand dankzij een driepunter van Floor. Om vervolgens alsnog te winnen was gewoon geweldig! In het eerste seizoen kwam ik veel in actie, maar de jaren daarna wat minder door blessures. Alle wedstrijden waren heel spannend en daar heb ik dan ook heel veel van geleerd.

Het jaar daarna was het team heel goed bezig, en fantastisch om naar te kijken. We gunden elkaar allemaal het succes en dat pakte succesvol uit met een bekeroverwinning en het kampioenschap in de onder 20 Eredivisie.”

Een nieuwe uitdaging: Triple Threat

Ondanks een mooie ontwikkeling bij CTO, besloot Fleur om in te gaan op een nieuw initiatief vanuit Haarlem. Triple Threat is zeker geen onbekende organisatie. Rond 2019 waren ze bezig met nieuwe plannen omtrent het damesbasketbal. “Triple Threat was bezig met een dameslijn voor talentontwikkeling. Om te spelen in de buurt van Amsterdam, in combinatie met mijn vervolgstudie, was Haarlem een goede optie. Triple Threat was destijds al een academy waar je succesvol kunt trainen in de ochtend en in de avond. We waren een vrij jong en onervaren team, met toch enorm veel potentieel talent. De laatste wedstrijden hebben we stappen gemaakt, en je zag dat iedereen steeds meer haar rol in het team nam. De verantwoordelijkheid nam toe, waardoor we steeds meer hebben bereikt.”

Europees kampioenschap met de Orange Lions onder 18 & 3x3

In 2019 werd Fleur geselecteerd om deel te nemen aan het onder 18 team van de Orange Lions. Met dit Nederlands jeugdteam reisde ze af naar Skopje om het EK in de B-divisie te spelen. “Als je met het team in oranje kledij naar het vliegveld gaat, kijken mensen je toch aan alsof er wat bijzonders is. Het was ook heel bijzonder, bijzonder om voor je eigen land te spelen. Verder heb ik met het 3x3 basketbal deelgenomen aan een EK in Georgië en een WK in Mongolië. Dat was echt heel bijzonder, want ook in Mongolië was het een enorme beleving qua fans en organisatie. Ik houd ook van snel spel, en dat is iets wat bij 3x3 basketbal absoluut aanwezig is.”

Reactie plaatsen

Reacties

Yvonne Ont
2 jaar geleden

Succes fleur en knal die ballen erin ! Liefs tante yvonne en rob