Let’s meet Kay-dee, Jada & Aaliyah Tjin A Koeng

Gepubliceerd op 7 juni 2022 om 08:30

Basketbal speelt thuis een enorme rol. Daarom dat het niet vreemd is dat Kay-dee (midden), Jada (rechts) en Aaliyah Tjin A Koeng (links) gedreven zijn binnen deze sport. Alle drie zijn ze op weg naar een mooie toekomst binnen deze balsport.

1.  Introduceer jullie zelf eens, wie zijn jullie?

“Ik ben Jada Tjin A Koeng, ik ben 15 jaar. Momenteel speel ik basketbal bij Barons in Breda bij het onder 16 team.”

“Ik ben Aaliyah Tjin A Koeng, ik ben 11 jaar. Ik speel ook bij Barons in Breda, bij de onder 14 meiden en als bankspeelster bij de onder 16 meiden.”

“Ik ben Kay-dee Tjin A Koeng, 17 jaar. Ik basketbal bij Heroes Den Bosch in de onder 18 Eredivisie.”

2.  Wat voor type spelers zijn jullie?

Kay-dee: “Ik ben een forward met een goed spelinzicht. Verder beschik ik over een goede verdediging en in de aanval vervul ik het werk wat niet zo gauw terug te zien is in de stats. Denk hierbij aan het zette van screens of het geven van een pass to assist. Als er iets is, ben ik er altijd voor mijn teamgenoten om ze te blijven motiveren.”

Jada: “Mijn sterke punten liggen meer in de verdediging, en de positiviteit op het veld behouden. Als spelverdeler brengt ik voornamelijk de bal op en zorg ik voor de beslissende pass naar mijn medespelers als er ruimte ontstaat.”

Aaliyah: “Ik speel meestal op de center of de forward positie. Zelf ben ik in de verdediging sterk, aangezien ik vaak de bal wil afpakken. Als een van de lange meiden speel ik veelal rond de basket, maar als er spelers ontbreken kan ik ook wel de bal opbrengen.”

3.  Is er iemand die jullie inspireren?

Kay-dee: “Naast het feit dat mijn vader mij uiteraard inspireert, vind ik het spel van LeBron James ook geweldig. De manier waarop hij steeds maar de mogelijkheid vind om zo atletisch te blijven is gewoon prachtig!”

Jada: “Naast dat mijn vader ons heeft getraind is hij ook een enorm goede basketballer. Verder heeft hij ook zijn eigen tactieken die hij per persoon kan aanleren.”

4.  Waar hebben jullie zoal gebasketbald?

Kay-dee: “Eigenlijk train ik sinds mijn 10e elke dag. Na mijn tijd in Oudenbosch heb ik gespeeld bij Blauw-wit in Roosendaal, in combinatie met Basketbal Academie Limburg in Weert. Daar heb ik voor het eerst Eredivisie gespeeld met onder 14. Later zocht ik naar een nieuwe uitdaging, en speelde ik bij Gembo in Antwerpen op het hoogste jeugdniveau. Daar speelde ik twee jaar met onder 16, en nu speel ik bij onder 18 in Den Bosch.”

Jada: “Na het begin in Oudenbosch ben ik met Kay-dee overgestapt naar Blauw-Wit. Daar heb ik een aantal jaren gespeeld, en mij goed weten te ontwikkelen. Sinds dit seizoen speel ik bij Barons.”

Aaliyah: “Ook ik heb gespeeld bij Blauw-wit, en net als Jada ben ik naar Barons gegaan sinds dit seizoen.”

5.  Kay-dee: Is er iemand bij Heroes waar je veel van hebt geleerd?

“Ik zit er niet zo heel lang, maar ik leer nu heel veel van Mike de Kraker, de assistent coach van het heren 1 team. Hij is een fijne coach om mee te praten, en ik hoop in de toekomst nog meer met het onder 22 team mee te trainen, waar hij nu ook coacht.”

6.  Jada: Is er een wedstrijd die je nooit meer zal vergeten?

“Zeker! Afgelopen seizoen speelden we tegen Wyba uit Wijchen. Tijdens het derde kwart ging mijn kaak uit de kom, en moest ik naar het ziekenhuis. Ik lag er acht weken uit, en dat vergeet ik uiteraard nooit meer. Dit seizoen wonnen we een wedstrijd met vijf punten waarvan we eerder met veel punten verschil hebben verloren.”

7. Aaliyah: Spelen op landelijk niveau, hoe zou je zoiets voor je zien?

“Het zou mij erg leuk lijken als er bijvoorbeeld een meidenteam van Heroes Den Bosch landelijk zou spelen, dat is er nog niet. Maar goed, wat nog niet is kan nog komen.”

8.  Kay-dee: Stel je staat in de laatste minuten met een aantal punten achter. Hoe sta je dan op het veld en wat zou je je teamgenoten meegeven?

“Alles geven wat je in je hebt. Ik zou mijn teamgenoten aansporen het hoofd rustig te houden, niet te gehaast spelen en niet gefrustreerd raken op beslissingen van de scheidsrechter.”

9.  Jada: Is er een spelregel die je graag zou willen wijzigen of willen verwijderen?

“Terugspelen op eigen helft vind ik heel irritant; dus dat je zeg maar met een hak op de middenlijn staat en de bal dan voor de tegenstander is.”

10.  Jada: Wat voor tips zou je aan Aaliyah willen geven om haar een betere speelster te maken?

“Een tip die ik zelf vaak te horen krijg; dat ik in de verdediging moet oppassen om onnodige fouten te krijgen. Soms sta ik op een bepaalde manier met mijn handen te verdedigen waardoor ik een persoonlijke fout krijg die eigenlijk niet nodig is. Die kleine dingetjes zou ik Aaliyah willen meegeven, en dan gaat ze een super talent worden!”

11.  Aaliyah: Wat voor tips zou je aan Kay-dee willen geven om hem een betere speelster te maken?

“Misschien meer gaan voor eigen succes. Soms passt hij nog een bal extra terwijl hij zelf voor een score had kunnen gaan. Dat laat wel zien dat hij echt voor het team speelt, dus dat is ook echt wel iets goeds!”

12.  Kay-dee: Wat voor tips zou je aan Jada willen geven om hem een betere speelster te maken?

“Ik denk dat ze soms teveel twijfelt, dus dat ze wat zekerder mag zijn over haar spel en kunnen, want talent heeft ze zeker!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.