Floor Toonders blikt terug op haar basketbalgroei en ontwikkeling in Nederland

Gepubliceerd op 13 mei 2022 om 08:30

Via Pluto uit Wageningen kwam de 20-jarige Floor Toonders terecht bij CTO Amsterdam. Deze jarige jet speelde toen voor het eerst op landelijk niveau, maar ontwikkelde zich op een prachtige manier! Inmiddels speelt Floor in Amerika, en wel voor de Florida Gators. Foto: Fiba Europe.

Het begin in Wageningen

De manier waarop zij schittert laat zien waarom Floor zo van basketbal houdt. Ze gaat op in deze sport, met alles wat daarbij hoort. “Toen ik acht jaar was begon ik met basketbal,” vertelt Floor, “mede omdat mijn vader vroeger ook heeft gebasketbald en mijn broer bij Pluto Wageningen heeft gespeeld. Basketbal is een teamsport en een tactische sport. Ik heb vriendschappen voor het leven opgebouwd, en al alle herinneringen die ik heb zijn geweldig!”

Floor pakt enorm veel rebounds per wedstrijd. Ze heeft diverse elementen goed weten te ontwikkelen. “Mijn spel heeft het meeste weg van een power forward, aangezien ik redelijk lang ben maar niet heel breed. Ik vind het leuk om te schieten of de drive naar de basket te verzilveren. Toch merk ik dat mijn spel in Amerika anders is dan wanneer ik in Europa speel. Overall probeer ik altijd hard te werken in de verdediging en in de rebounds.

Toen ik nog in Amsterdam speelde keek ik vaak EuroLeague wedstrijden. Ik heb veel moois gezien van het spel van Alba Torrens. Ze is een Spaanse speelster die enorm goed kan schieten en veel drives kan verzilveren. Dat soort spel vind ik geweldig!”

In Wageningen begon voor Floor haar eerste uitdaging binnen basketbal. Het was een mooie club om te beginnen. “Pluto is niet een hele grote club. Er werden meerdere leeftijden samengevoegd, en we hadden altijd hele leuke teams. Daar was het geweldig om te beginnen. Ik heb nog steeds super leuke vriendinnen die daar hebben gespeeld. Het was een heel fijn clubgevoel. We speelden regionaal bij Pluto, wat ook mooi was om mee te beginnen. Via rayontrainingen kwam ik terecht bij CTO Amsterdam. Voorheen kende ik dat traject niet, maar toen ik ben gaan kijken vond ik het een enorm leuke uitdaging. Het feit dat ik school kon combineren met sport en dat ik twee keer per dag kon trainen was fantastisch.”

Prachtige tijd bij CTO Amsterdam

Vanuit Pluto kreeg Floor de uitnodiging om het CTO topsporttraject aan te gaan. Uiteraard heeft Floor dit aanbod geaccepteerd. “Het eerste seizoen bij CTO voelde best onwennig in het begin. Het was spannend om met wat oudere meiden te trainen, maar ik vond het gelijk enorm leuk en heb super veel geleerd dat jaar! We speelden gelijk een goed seizoen met onder 20, en in het eerste jaar op landelijk niveau behaalden we meteen de Final Four van de onder 20 Eredivisie. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt, maar het was heel bijzonder.”

In Amsterdam ontstonden hechte vriendschappen, tot op vandaag de dag. Herinneringen die Floor nooit meer zal vergeten. “Vanaf het begin was er al sprake van enorme vriendschappen voor het leven. Alles voelde als een grote familie, en nog steeds hebben we enorm veel contact met elkaar. Het seizoen was anders dan het jaar daarvoor, aangezien we ook een stuk meer speelsters hadden met verschillende leeftijden. We hadden alles gemeen met elkaar; vooral allemaal dezelfde passie. De eerste wedstrijd in seizoen 2017-2018 was tegen Dozy Den Helder, wat altijd een lang stuk rijden is in de auto. In Den Helder stonden we ver achter, maar we kwamen terug. In de laatste seconde kreeg ik de bal en schoot ik met een driepunter de gelijkmaker. Dat zijn momenten om nooit te vergeten!”

In seizoen 2018-2019 beleefde Floor een geweldig seizoen, met allerlei prijzen en mooie wedstrijden. “Uiteraard is dat mijn favoriete seizoen! We konden op het veld en daarbuiten enorm goed met elkaar omgaan. Alles klopte dat seizoen; de teamchemie, de resultaten die wij samen hebben behaald en alles wat daarmee te maken heeft. Er waren veel spannende wedstrijden, waaronder de bekerfinale. Door een schot in de buzzer van Lotte Sant wonnen we de beker, en het landelijke kampioenschap was een prachtige afsluiting van het seizoen. Niet alleen van het seizoen zelf, maar ook omdat veel speelsters hun basketbalcarrière buiten Nederland gingen voortzetten.”

De huidige uitdaging: spelen in Amerika

Inmiddels is Floor bezig aan het tweede seizoen bij de Florida Gators. Het is een uitdaging die ze niet had willen missen. “Spelen in Amerika is van een heel ander niveau, in alle opzichten. De arena’s zijn enorm groot, en het wordt enorm professioneel aangepakt. Het is echt prachtig om het allemaal mee te maken! Dit seizoen gaat het goed, dus hopelijk kunnen we meer bereiken de komende tijd!”

We gaan nog veel moois van Floor terugzien, misschien wel als toekomstige Orange Lion!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.