Let’s meet Tijmen & Lukas de Haas

Gepubliceerd op 16 mei 2022 om 08:30

Bij MSV Noordwijk zijn Tijmen en Lukas de Haas begonnen met basketballen. Beide talenten komen tegenwoordig uit voor BS Leiden, waarbij Lukas nog tussendoor naar Grasshoppers ging. Basketbal vult voor beiden een hoop in hun leven!

Basketballende familie

Basketbal speelt in hun familie een grote rol. Op deze wijze hebben ze hun weg naar deze sport ook gevonden. “Onze ouders hebben sinds jongs af aan ook gebasketbald,” vertelt Tijmen. “Mijn zus speelde ook basketbal, en toen ik klein was keek ik altijd naar haar wedstrijden. Ik vertelde mijn ouders dat ik ook wilde basketballen. Ik ben iemand die qua spel graag de drive naar de basket probeert af te ronden. Verder heb ik zowel in de NBA en in Nederland veel spelers gezien waar ik naar opkeek. Zo goed als dat soort spelers wilde ik ook worden, spelers in het algemeen dan.”

Voor Lukas was het net wat anders. In tegenstelling tot Tijmen heeft hij nog wat anders gedaan voordat hij is gaan basketballen. “Eerst zat ik op voetbal, tot mijn 9e. Van daaruit ben ik in het basketbalwereldje terecht gekomen, door onze ouders. Ik ben meer een schutter. Vroeger ging ik ook vaak voor de drives, alleen kwam er meer tegenstand. Zodoende ben ik steeds verder weg gaan schieten, als in spelen op verschillende plekken op het veld. Wat ik bijvoorbeeld heel mooi vind, is hoe een speler als Giannis Antetokounmpo voor zijn lengte en bouw ook heel beweeglijk kan zijn. Hij kan op deze manier ook op verschillende posities spelen.”

Van MSV naar (Grasshoppers en) BS Leiden

Beide broers zijn begonnen in Noordwijk, waar ze ook zijn opgegroeid. Ze wisten daar gelijk dat basketbal voor altijd zou zijn in plaats van iets anders. Tijmen: “Bij MSV was het gelijk ontzettend leuk. Hierdoor ben ik altijd doorgegaan met basketballen in plaats van kiezen voor een andere sport. In Noordwijk leerde ik het spel beter kennen, waardoor ik behendiger werd en balvaardiger. Ik kreeg training van mijn moeder.”

Lukas: “Voor mijn negende basketbalde ik ook al een beetje. Iedereen zei toen dat ik zou moeten gaan basketballen aangezien ik al een balletje kon gooien. Na een paar jaar ben ik toch overstag gegaan, en was het gelijk heel leuk. Ik trainde later twee keer in Noordwijk en één keer in Katwijk. Met dat bolwerk had ik elk weekend twee wedstrijden, iets wat op jonge leeftijd prima te doen was. Daarbij was het ook dichtbij huis. Bij Katwijk kon ik ook mijn eigen ding doen. Gaandeweg de jaren hebben ze mij steeds meer gelegenheid gegeven om mijzelf op de beste manier te ontwikkelen.”

Tijmen: “Eerste speelde ik rayon in onder 14 in Noordwijk. Mijn moeder suggereerde om een keer mee te trainen met BS Leiden. Op dat moment leek mij zoiets een te hoog niveau. Na een paar keer meetrainen met onder 14 van BS Leiden zei Richard Kruithof waarom ik niet eerder was gaan trainen bij BS Leiden. Hierdoor kreeg ik het idee dat ik het niveau wel had. Ik ben op dat moment steeds meer gaan groeien. Ik werd beweeglijker en atletischer, en mijn lichaam veranderde steeds meer op dat moment.”

Lukas: “Vroeger leek het mij leuk om op het hoogste niveau te spelen. Op dit moment hoeft dat voor mij niet perse. Voor mij is het niveau wat ik nu speel prima in orde. Bij onder 14 was ik altijd de langste, maar hoe ouder ik werd, hoe meer mijn medespelers mij voorbij groeiden.”

Het hoogste niveau van Nederland

In seizoen 2019-2020 is Tijmen gevraagd om met het eerste team van Zorg & Zekerheid Leiden op het hoogste niveau gaan meetrainen. “Hierdoor heb ik vijf keer in de week meegetraind met het eerste team, en ook vier keer in de week met onder 21,” vertelt hij. “Ik wilde de stap naar het eerste team maken. Ik heb toen mijn debuut gemaakt in de DBL in de Apollohal tegen Apollo op 7 december 2019.

Het was fantastisch om te trainen met spelers als Worthy de Jong, Drago Pašalić, Taylor Persons, Braxton Huggens en Jarvis Williams. Ik heb zoveel geleerd van ze, en voor mijn gevoel ging het best goed. Je groeit er langzaam steeds meer in.”

Tegenwoordig spelen in de Promotiedivisie

Zowel Tijmen als Lukas spelen op dit moment in de Promotiedivisie van BS Leiden. Volgens hen kan er een mooie toekomst zitten in de Promotiedivisie voor BS Leiden. “Het is een hele jonge groep, maar wel een fanatieke en gezellige groep,” vertelt Lukas. “Veel spelers spelen al van jongs af aan met elkaar. Wij zijn zo op deze manier doorgegroeid naar de Promotiedivisie. Er zit veel potentie in de ploeg, en we hopen door deze ontwikkeling de stap naar een betere positie te realiseren.”

Wie weet waar we het Promotiedivisie team van Leiden en Lukas en Tijmen nog verder zien in de toekomst!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.