1 tegen 1 met Tesse Kapenga

Gepubliceerd op 30 september 2021 om 14:00

Vanaf de jeugd ineens een sprong maken naar een veelvoudig Belgische kampioen; Tesse Kapenga kreeg deze mogelijkheid en ontwikkelt zich daar op een mooie manier! Dit Belgisch talent gaan we zeker nog terug zien in de bloei van haar carrière.

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Tesse Kapenga, 19 jaar oud. Ik speel basketbal bij Castors Braine, en deze zomer heb ik ook meegedaan met de Belgische nationale ploeg van onder 20.”

2.  Hoe is basketbal op jouw pad gekomen?

“Toen ik ongeveer zeven jaar was, vroeg een vriendin van mij of ik ook wilde gaan basketballen. Zo is dat ontstaan. Bij Kortrijk Spurs ben ik begonnen met basketbal.”

3.  Wat voor type speelster ben jij?

“Ik denk dat ik vooral een speelster ben die voor de drives naar de basket gaat, en ook verdedigend mijn mannetje wil staan.”

4.  Wat mij opvalt is dat je gemiddeld veel rebounds in korte tijd kan pakken. Hoe heb je dat ontwikkeld?

“Omdat ik vroeger één van de langste in mijn team was, was het mijn taak om veel rebounds te pakken. Hierdoor heb ik dat er vroegtijdig in weten te krijgen waardoor ik veel blijf rebounden.”

5.  Ben je door andere spelers geïnspireerd geraakt?

“Natuurlijk zijn er speelsters waar je naar opkijkt, zeker speelsters in België. Emma Meesseman en Antonia Delaera hebben mij veel inspiratie gegeven. Antonia vanwege haar verdedigend spel, en Emma is gewoon een fantastisch talent die enorm gegroeid is!”

6.  Waar heb je naast Kortrijk nog meer gebasketbald?

“Tien jaar heb ik in Kortrijk gebasketbald. Daarna ben ik benaderd door Castors Braine, en daar speel ik nu nog steeds.”

7.  Wat heeft Kortrijk jou zoal gegeven?

“Heel veel! Bij de jeugd hebben ze mij op alle vlakken weten te ontwikkelen: het bewegen met en zonder bal, dribbelen etc. Ze hebben mij altijd in hogere ploegen laten spelen, waardoor ik ook op mijn 14e al bij de dames heb mogen spelen. Dat was echt een eer!”

8.  Wanneer ben je met Kortrijk op landelijk niveau gaan spelen?

“Dat was met onder 14. Daarvoor speelde ik vaak tegen jongens, dus het was best anders om tegen meisjes te spelen. Op zo’n niveau is er veel tegenstand.”

9.  Zijn er in Kortrijk trainers of coaches geweest die jou veel gebracht hebben?

“Zeker, vooral van coach Benny Mertens! Bij hem mocht ik al meetrainen op het hoogste niveau toen ik 14 jaar was. Ik kreeg veel kansen om te kunnen ontwikkelen en creëren.”

10.  Hoe was het om op zo’n jonge leeftijd op het hoogste niveau van België te mogen spelen?

“Eerst mocht ik meetrainen met de dames, iets dat heel speciaal was! Later mocht ik ook wedstrijden spelen. Je merkt dat iedereen gelijk zijn plek kent en weet wat het is om op dat niveau te spelen.”

11.  Waarin denk je dat je beter bent geworden sinds het moment dat je op het hoogste niveau van België speelt?

“Ik denk dat ik vooral defensief veel stappen heb gemaakt. Het is heel belangrijk om daarin je voordeel uit te halen. Onze focus lag ook vooral op de verdediging, en daarbij ben ik ook fysiek sterker geworden.”

12.  Wat kan je nog herinneren van het winnen van de beker van Vlaanderen?

“Dat was een geweldige ervaring! Het was een zeer spannende wedstrijd, en het jaar daarvoor stonden we ook in de finale, welke we hadden verloren. Voor ons was het een mooie gelegenheid om de finale te winnen. In het begin ging de wedstrijd gelijk op, en liepen we vervolgens uit.”

13.  Is het niet meer verder dan dat gekomen? Of kwam de tegenstander nog terug?

“De tegenstander was erg sterk, en kwam terug in de wedstrijd. Gelukkig rechtten we onze rug en wonnen we uiteindelijk de beker!”

14.  Castors Braine is een organisatie die al veel kampioenschappen heeft behaald. Hoe was het om daar in actie te mogen komen?

“Het was al heel bijzonder om door hen benaderd te worden! Zo’n kans liet ik natuurlijk niet liggen. Ik heb er ook veel geleerd, aangezien je met veel profspeelsters speelt. Veel trainen is enorm belangrijk, en om met deze speelsters te mogen trainen vind ik echt geweldig!”

15.  Hoe is het om met Castors Braine te spelen in de EuroCup?

“Zoiets is een enorm mooie ervaring, en de eerste keer voor mij. Wij speelden tegen hele sterke tegenstanders, waaronder Valencia. Zij hadden uiteindelijk de cup gewonnen. Het was een hele zware wedstrijd, maar hebben het beste eruit gehaald. Er spelen veel sterke speelsters daar, waardoor je zelf ook sterker wordt.”

16.  Je hebt alle jeugdteams van de Belgian Cats doorlopen. Hoe voelt het om uit te mogen komen voor de nationale jeugdteams?

“Voor het eerst voelde dat enorm speciaal; dat je überhaupt gevraagd werd voor selectietrainingen. De jaren daarna wordt het meer een doel om uiteindelijk deel te mogen nemen aan het EK en goed te presteren. Het is mooi meegenomen dat ik zoiets heb mogen bijbrengen.”

17.  Beschrijf jouw eerste toernooi in Kaunas eens?

“Alles was met onder 16 nog nieuw, wat best spannend was. Het was wel een zwaar toernooi, maar we hebben wel veel geleerd. We konden toen zien waar we precies stonden. Ons doel was om in de A-divisie te blijven, wat ons ook was gelukt.”

18.  Een jaar later speel je bij onder 18. Je speelde toen in Sarajevo, wat weet je nog van dat toernooi?

“Het was mijn eerste jaar bij onder 18, dus ik speelde daar mee met een lichting die hoger was. Dat was een ander soort toernooi, maar ook op alle vlakken veel ervaring opgedaan.”

19.  Afgelopen zomer mocht je namens onder 20 uitkomen. Hoe was dat?

“Dat was net wat anders dan een EK. We wonnen vier van de vijf wedstrijden, en zijn zeer tevreden met dat resultaat!”

20.  Zie je jezelf later uitkomen namens de hoofdmacht van de Belgian Cats?

“Natuurlijk hoop ik dat, maar dat zal niet makkelijk zijn. België doet het enorm goed, en er zijn nog veel andere sterke jeugdspelers. Hopelijk zal het mij ook ooit lukken daar te komen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.