Julia Jorritsma kan net zo mooi spelen als de wijze waarop ze haar passie uitstraalt

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 om 08:30

Toen CTO Amsterdam Julia Jorritsma bij EBBC Den Bosch ontdekte, ging er een wereld open voor dit fantastische talent. Bij Amsterdam kreeg Julia de kans om sterker te worden, en greep deze met beide handen aan. Julia schittert; op het veld, in het dagelijks leven, in alles waar ze een grote passie voor heeft, en dat maakt haar zeer waardevol. Wat dat betreft boft Lekdetec Bemmel enorm met Julia, die in 2020 is verkozen tot Most Improved Player of the Year! Naast dat alles heeft ze ook met de Orange Lions mooie tijden beleefd. Niet te vergeten; gefeliciteerd Julia met je 22e verjaardag!

Een mooi begin bij EBBC Den Bosch

Julia startte op haar zevende haar basketbalcarrière, en wel bij de jeugd van EBBC Den Bosch. “Tot mijn 14e heb ik in een vriendinnenteam gezeten,” vertelt Julia. “Wij speelden destijds niet op hoog niveau, maar het was heel leuk om met dit team te spelen. Het was daardoor nooit mijn ambitie om hogerop te komen, aangezien ik genoot van het spel zoals ik dat speelde. Pas toen ik door CTO werd benaderd, ging ik daarover nadenken. Ondanks dat wij een vriendinnenteam waren, gingen we altijd voor het hoogst haalbare resultaat! Het plezier stond op dat moment het meest centraal.”

Basketballen bij Den Bosch was voor Julia vanzelfsprekend. “Mijn vader heeft vroeger professioneel gebasketbald bij Canoe Jeans Den Bosch, en mijn oudste zus Ilona heeft ook gebasketbald. Ik sprak met mijn vader veel over basketbal, en ik had veel bewondering voor zijn verhalen. Hij had mij vroeger ook gecoacht, en hij vertelde dat trainen leidde tot de sleutel der ontwikkeling; dat je daardoor mee kon komen met spelers die al meer ervaring hadden. Dat heeft mij gemotiveerd om hard te trainen, en daardoor beter te worden. Hierdoor wilde ik zelf ook op hoog niveau spelen. Je moet er veel voor over hebben, maar dan kom je wel ergens.”

Een nieuw avontuur, met kennismaking met de topsportwereld

Na zeven jaar gespeeld te hebben bij Den Bosch kwam er voor Julia iets bijzonders. Ze werd gevraagd om een topsporttraject te volgen. “Nadat ik op rayonniveau had gespeeld, werd ik gevraagd door Remy de Wit om bij CTO te komen spelen,” vertelt Julia. “Daar heb ik een tijdje over nagedacht, aangezien ik het een grote stap vond om weg te gaan bij mijn familie en mijn vertrouwde omgeving. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan, want ik wilde weten wat topsport inhield en wat het vergt om sterker te worden op professioneel niveau. Ik had totaal geen idee wat mij te wachten stond. Het is in het begin altijd moeilijk een vertrouwde omgeving los te laten, maar het is mij heel goed bevallen! Spelen in de Eredivisie klonk altijd spannend en groot. Vooral op mentaal gebied ben ik sterker geworden. Binnen topsport is opgeven nooit een optie.”

Van spelen bij Den Bosch naar CTO was dit een enorme stap die Julia maakte. Zelf ontdekte ze ook haar progressie. “Bij EBBC trainde ik hooguit drie keer in de week, dus het was in dat opzicht een drie keer zo grote stap die ik nam. Bij CTO ging ik 10 keer in de week trainen, en dan merk je dat je in alle opzichten sterker en weerbaarder wordt. Daarbij word je ook volwassener, en de fouten die je maakt worden ook minder. Als je voor CTO kiest, en je kan dat programma aan, word je op alle vlakken sterker en zelfverzekerder!”

Spelen bij CTO en Dozy Den Helder

Het bleef niet bij spelen met het onder 20 team van CTO Amsterdam. Zij werd gevraagd dit te combineren met de hoofdmacht van Dozy Den Helder. “Dat was in het begin heel spannend! In combinatie met CTO vroeg Meindert van Veen of ik in Den Helder wilde spelen. Ik speelde daar met dames die al wat ouder waren en al meer ervaring hadden. Op dat moment was ik 16 jaar, maar ik heb daar enorm veel geleerd. Ik ben heel dankbaar dat ik daar de kans kon krijgen!”

Dat lijkt niet niks; spelen voor twee clubs die redelijk ver van elkaar vandaan gelegen zijn. “Het feit dat ik met de trein naar Den Helder moest, ’s avonds laat terug kwam en de volgende dag in de ochtend weer moest beginnen, maakte dat het seizoen best hectisch was. In het weekend speelde ik op zaterdagavond wedstrijden met Den Helder, en op zondagmiddag met CTO Amsterdam. Toch heb ik dat jaar een grotere rol gehad bij CTO, omdat ik ook met volwassenen speelde. Bij onder 20 moest ik echt presteren om tot een vereist niveau te komen. Bij Den Helder kreeg ik gewoon minuten om meer ervaring op te doen. Dat alles bij elkaar voelde heel goed om daarin progressie terug te zien.”

Een mooie uitdaging bij Lekdetec Bemmel

Nadat haar traject bij CTO erop zat kreeg Julia een mooie aanbieding. Lekdetec Bemmel was recentelijk nog kampioen geworden op bijzonder mooie wijze. Julia sprak het idee om te spelen in Bemmel zeker aan. “Tijdens mijn laatste jaar bij CTO had er ik vaak aan gedacht om bij Bemmel te willen spelen. Dat team sprak me enorm aan, ook hun speelstijl. Daarbij was het dichter bij thuis, want in Amsterdam miste ik mijn familie best wel. Na een aantal onderhandelingen kwam er een akkoord, en daarbij kende ik veel speelsters van Bemmel. Het voelde heel fijn dat ik daar enorm welkom was!”

In 2020 won Julia een individuele prijs: The Most Improved Player of the Year. In dat seizoen heeft ze enorm veel progressie gemaakt. “Het verraste mij best wel om die prijs in ontvangst te mogen nemen. Ik heb zeker stappen gemaakt dat seizoen. In mijn eerste jaar begon ik goed, maar zakte het wat weg. Daarna kreeg ik meer stabiliteit in mijn spel, en ging het vanaf dat moment alleen maar beter. Afgelopen seizoen heb ik voornamelijk als center gespeeld. Ik zie mijzelf als power forward, maar Lekdetec had afgelopen jaar gebrek aan centers. Hierdoor schoof iedereen een plekje op qua positie. Ze hebben het wel zo geregeld dat ik veel aan de buitenkant kwam en kon schieten. Verdedigend stond ik in de post tegenover mijn tegenstander.

Elk seizoen sterker en veelzijdiger!

Orange Lions in Extase na het behalen van brons

Julia werd in 2018 geselecteerd voor het Nederlands onder 20 team. Ze wist natuurlijk op dat nog niet wat haar en het team te wachten stond. “Bijna niemand van het team kende coach Laki Lakner. Hierdoor gingen we met een open mind richting het toernooi, en iedereen kon het met elkaar vinden. Dat zag je ook terug op het veld, dus dat is enorm in ons voordeel geweest. Het toernooi was echt zwaar, aangezien we veel close games hadden. In de groepsfase begonnen we heel goed tegen België. In de tweede helft hebben we gedomineerd en met een ruim verschil gewonnen. De wedstrijden daarna gingen helaas verloren waardoor we in de achtste finale tegen Letland moesten spelen. Dat was een van de close games die wij hadden. In het laatste kwart ging het om en om. Letland scoorde, en ik antwoordde met twee driepunters. Dat was een hele mooie ervaring, dat je op deze manier je steentje kan bijdragen, en het team kan laten zien dat je een plek in het team zeker waard bent. Je teamgenoten houden ook van het zien van zelfvertrouwen in anderen, dus dat was heel fijn om zoiets terug te zien! Het mooie was dat Zweden, de nummer vier van hun poule, de nummer één Rusland uitgeschakelde. Hierdoor moesten we in de kwartfinale tegen Zweden spelen die op een solide manier gewonnen werd. Net als in de poulefase was Spanje onze tegenstander in de halve finale. Hoewel we goed hebben verdedigd lukte het niet om te winnen. Hierdoor weet je dat je nog één kans hebt om een medaille mee naar huis te kunnen nemen. Dat was tegen Italië. In de laatste seconde werd deze gewonnen, en behaalden we een prachtige prestatie door brons te pakken! Dat is één van de mooiste tijden die ik mij kan herinneren!”

De bronzen medaille, een zeer prachtig moment!

Eveneens mooie tijden met 3x3 basketbal

Naast 5x5 basketbal maakte Julia ook prachtige dingen met 3x3 basketbal mee. Genoeg ervaring en talent dus om uit te kiezen! “Met het 3x3 onder 18 team ben ik door coach Jeanine Tjin benaderd. We zijn later naar Hongarije geweest voor een EK, maar we werden in de poule gelijk uitgeschakeld. Het jaar daarna zijn we met Noor Driessen, Robyn Bouwer en Evelien Lutje Schipholt een EK toernooi gaan spelen. Daar wonnen we gelijk brons. Dat was niet tegen de verwachting in, maar Jeanine had hoge doelstellingen tijdens dat toernooi. Dat zijn echt tijden die ik nooit meer zal vergeten. Met weinig spelers kan je tegen grote landen wat moois neerzetten, dat maakt het spel voor mij zo leuk!”

Deze prachtige tijden maakt ze niet zomaar mee. Julia heeft de kracht en het talent om zoiets te bereiken!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.