Cangeroes dames 3 kampioen van de Eerste Divisie

Gepubliceerd op 6 juni 2022 om 14:30

Tot aan de laatste minuten konden de Uitsmijters uit Almelo en Utrecht Cangeroes nog aanspraak maken op het kampioenschap uit de Eerste Divisie. Het verschil was nooit groot, maar doordat Cangeroes er een aantal driepunter in schoot waren zij de bovenliggende partij en won uiteindelijk met 50-54. Foto: Luka de Kruijf

Een sterke verdediging is herkenbaar in de eerste minuten van deze finalewedstrijd. De eerste score aan de kant van Cangeroes is van Angela van de Pol met een driepunter en een mooie inlegger van Melinda Grof. Uitsmijters slaat op hun beurt toe met een score van Estelle Droste waardoor het 5-5 staat. Na een steal en een score van Anke Waaijer staat Uitsmijters op voorsprong, maar aan de andere kant is het Immy Kloet die een and-1 verzilvert. De voorsprong wisselt over en weer in de beginfase van de finale. Bente Kamphuis, in de halve finale nog goed voor 16 punten tegen BC Apollo Amsterdam, gaat naar de ring en bewijst haar waarde namens de bezoekers uit Almelo. Er vinden veel vrije worpen plaats in het eerste kwart, al is dat ook vanwege de felle verdediging die beide teams neerzetten. Het is tenslotte een finalewedstrijd, dus het gaat ergens om. Kamphuis gaat opnieuw omhoog, en laat zien dat ze een sterke schakel is namens haar ploeg: 10 gelijk. Uitsmijters heeft moeite om tot een goed schot te komen. De basket is strak bezet door de verdediging, en Jannet Meester bezorgt Cangeroes weer de voorsprong middels een mooie schot na haar dribbel: 11-12 voor Cangeroes na het eerste kwart.

Gelijk bij het ingaan van de volgende 10 minuten is het center Kirsten Ebeltjes die van onder de basket scoort, en Kamphuis die het schot succesvol verzilvert. De voorsprong is voor Uitsmijters, maar Van de Pol verkleint het verschil weer tot één punt. Uitsmijters valt aan, maar lijdt balverlies. Emma Mojet sprint naar de andere kant en bezorgt Cangeroes weer de voorsprong. Voorlopig betreft het een finalewedstrijd zoals een finale hoort te zijn. Het betreft de nummers één en twee van de Eerste Divisie. Opnieuw loopt Cangeroes een fastbreak, waaruit Sigrid van der Toorn scoort: 15-18 voor de Cangeroes. Uitsmijters weigert het daarbij te laten. Estelle Droste zet de stand weer gelijk, maar Van de Pol zorgt weer voor een nieuwe voorsprong. Een tikkeltje rommeligheid bij beide teams hoort eveneens in dit soort wedstrijden. Het betreft in elk geval een duel waarin beide teams evenveel toeslaan. Kamphuis schiet de driepunter raak, waarna Droste weer Uitsmijters het voordeel geeft. Aan de andere kant is het Van de Pol die twee driepunters verzilvert, en zo gebeurt het dat beide teams de voorsprong steeds zien wisselen. Dat maakt de finale ook zo mooi. Daniek Meijerink en Madée Sjoers zorgen voor een gelijke stand bij rust: 28-28.

Na rust is het Anke Waaijer die opent namens de Uitsmijters. Waaijers zet het spel op, vindt vanuit de hoek Kamphuis, maar krijgt de bal weer terug waardoor ze de voorsprong vergroot tot 33-28. Cangeroes komt in de eerste drie minuten moeilijk tot scoren. Het is Sigrid van der Toorn die via vrije worpen voor de eerste punten zorgt na rust. Uitsmijters weet de voorsprong niet uit te breiden, en Van der Toorn zorgt weer voor aansluiting namens haar ploeg. Opnieuw weet Uitsmijters uit te lopen, ook omdat Cangeroes open kansen niet weet te benutten. Dayami Carrilo is twee maal goed voor een sterke actie onder de basket. Daarmee komt zij op negen punten in de wedstrijd. Uitsmijters begaat een onsportieve fout waardoor Cangeroes op voorsprong komt, maar gelijk aan de andere kant is het Daniek Meijerink die met een driepunter voor een gelijke stand zorgt na het derde kwart: 40-40.

Het is Madée Sjoers die als eerste toeslaat in het laatste kwart, maar Emma Mojet maakt weer gelijk. Het is een spannende wedstrijd waarin het verschil nooit groot is geweest. Een machtige driepunter van Tessa Stel zorgt voor een belangrijke voorsprong voor de Cangeroes: 42-45. Sjoers zorgt voor opnieuw aansluiting, maar bij Cangeroes wordt Stel weer gevonden, en andermaal is het opnieuw een driepunter van haar. Ze lijkt op het juiste moment te ontwaken: 44-48. Het begint moeilijk te worden voor de Uitsmijters, in een fase waarin zij moeilijk tot scoren komen. Waaijer wordt op een belangrijk moment gevonden en scoort. Dit keer is het Cangeroes die moeite heeft met de aanval, en Uitsmijters kan dichterbij komen. Dat lukt ze niet, en aan de andere kant valt er weer een driepunter. Deze keer is het Simone Volmer die Cangeroes naar 46-51 schiet. Het is nog niet gedaan, en Meijerink verkleint het verschil met een drive naar de basket tot drie punten met nog anderhalve minuut te gaan. Cangeroes komt niet tot scoren, maar Uitsmijters lijdt veel balverlies en komt niet meer dichterbij. Dames 3 van Cangeroes zijn kampioen van de Eerste Divisie door met 50-54 te winnen, een mooie prestatie voor de ploeg uit Utrecht!