MBCA dames onder 16 kampioen van Nederland

Gepubliceerd op 6 juni 2022 om 09:30

Na een ruime overwinning op Landstede Hammers wachtte angstgegner Dozy Den Helder in de finale. Van deze ploeg verloor MBCA twee keer dit seizoen, en moest daardoor de eerste plaats in de competitie afstaan aan de ploeg uit de Marinestad. Drie jaar geleden stonden beide teams in de onder 12 competitie nog tegenover elkaar. Den Helder won toen met 47-49 van MBCA, maar zondagmiddag rechtte MBCA haar rug en pakte met een 39-62 overwinning het kampioenschap in de onder 16 Tweede Divisie.

MBCA zet aan het begin van de wedstrijd de aanval voort middels snel passen en de open speelster vinden. Shanté Vermeulen wordt gevonden, de speelster van de driepunters tijdens de vorige wedstrijd tegen Zwolle. Ook nu is het raak, en zo komt MBCA op een 0-5 voorsprong. Pas na drie minuten komt Den Helder beter in de wedstrijd. Mila Noot zorgt voor de eerste veldscore, en zet even later met een driepunter haar ploeg op een 7-5 voorsprong. Op dat moment lijkt MBCA over dezelfde zenuwen te beschikken zoals aan het begin van de vorige wedstrijd tegen Landstede Hammers. Toen wisten ze pas na vijf minuten weer tot scoren te komen. Dat gebeurt nu niet, aangezien Mia Lieverst snel weer gelijk maakt, en even later Quintilla Hidalgo met een and-1 MBCA weer op voorsprong zet: 8-11. Toch blijft Den Helder meedoen met het scorende werk, nu de rebound is het Nanette Scholte die voor een nieuwe voorsprong zorgt. In de laatste seconde pakt Rosalie Cok de rebound en scoort in de buzzer waardoor MBCA met 12-13 voor staat na het eerste kwart. Echter, na de helft van de twee minuten pauze besluit de scheidsrechters dat het punt niet gaat tellen. Heel slordig, en bepaald ook niet slim. Juist in dit soort finalewedstrijden moet je scherp zijn, en kan je je dit soort vergissingen niet permitteren.

Er wordt door MBCA een verdediging neergezet waar Den Helder zich keer op keer op stukloopt. In de aanval vinden ze in Hidalgo een scorende impuls. Onder het bord is ze niet af te stoppen, en met zes punten oprij loopt MBCA uit. Pien Vogelaar had eveneens een sterk aandeel met meerdere aanvallende rebounds. Toch is en blijft het een finalewedstrijd, en daarin is van alles mogelijk. Den Helder speelt opnieuw knappe aanvallen uit, voornamelijk mogelijk gemaakt door een sterk spelende Romy Jansen die haar ploeg weer in de buurt brengt van MBCA: 18-21. Het wordt gevaarlijk als MBCA in de gaten krijgt dat Hidalgo en Isa Pigot op drie persoonlijke fouten komen, en coach Nadine Boesaart moet nadenken wie ze op welke positie wil zetten. De inbreng van Cok en Lieverst is erg nuttig aangezien zij de ruststand weten te bepalen op 18-25.

Er is nog van alles mogelijk in de strijd om het kampioenschap. Den Helder opent sterk via meerdere afrondingen in de aanval dankzij Romy Jansen en Dali Lobregt. Het verschil blijft klein, maar dan is daar opnieuw Shanté Vermeulen die op een belangrijk moment een driepunter erin gooit, op de manier zoals zij dat kan. Den Helder begint weer slordiger te spelen, en vanuit de hoek is het Klaske Miedema die ook meedoet. Nog een driepunter voor MBCA betekent een grotere voorsprong: 24-35. Toch weigert Mila Noot het daarbij te laten. Een and-1 zorgt voor enigszins aansluiting in de wedstrijd, maar niet lang. Vermeulen is opnieuw goed voor een geweldige driepunter waardoor het verschil 13 punten wordt na het derde kwart. De wedstrijd wordt zorgvuldig klaargespeeld door MBCA, voornamelijk dankzij een goed laatste kwart van Rosalie Cok en Floor Coolen. Het verschil loopt op, en daardoor kan MBCA zich kronen tot kampioen van de onder 16 Tweede Divisie door met 39-62 te winnen. Het was een seizoen waarin MBCA lang de koppositie behield, maar rond de slotfase Den Helder langszij zag komen. Toch stonden ze er op de momenten dat het moest.