Triple Threat onder 18 kampioen van de Tweede Divisie, Landslake Lions onder 20 kampioen van de Eredivisie

Gepubliceerd op 5 juni 2022 om 09:30

In Landsmeer vonden zaterdagmiddag de finales plaats van de Tweede Divisie dames onder 18 en de dames onder 20 Eredivisie. Namens onder 18 waren de finalisten Triple Threat uit Haarlem en Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert, de nummers 1 en 3. Triple Threat mag dan wel de nummer 1 en de favoriet zijn, toch verloren ze twee keer met ruime cijfers van BAL die daarmee net zo goed de favoriet is. Na een geharde strijd, en wat blessures, trok Triple Threat aan het langste eind door met 80-67 te winnen.

Een eveneens mooi vooruitzicht is het duel in de onder 20 Eredivisie finale tussen Landslake Lions (1) en Orange Lions Academy (OLA) (2). Het opvallende is dat beide teams hun uitduel tegen elkaar wisten de winnen. Tijdens de seizoensopening werd het in Amsterdam 58-81 voor Landslake Lions, maar in Landsmeer werd het 43-79 voor OLA. Een intensief duel werd uiteindelijk door Landslake Lions gewonnen met 64-49.

Onder 18 finale: Triple Threat VS BAL

Onder aanmoediging van een fanatieke aanhang begint Triple Threat sterk aan de wedstrijd. Iris Vennema schiet haar eerste driepunter raak, en het zouden niet haar enige punten zijn in dit duel. Naast Vennema is ook Roos Warmenhoven bezig aan een sterk begin. Met acht punten oprij zet zij Triple Threat op een 10-4 voorsprong. BAL heeft moeite met de verdediging van Triple Threat, en moet vaak de 24 seconden klok uitspelen om tot een schot te komen, zij het geforceerd. Dit leidt tot meerdere mogelijkheden om uit te lopen. Phoenix Stotijn en Maya Sirotski tillen het verschil richting de 10 punten voor Triple Threat. Verder laat BAL het niet komen. Finley van Bree is deze hele competitie een enorm sterke speelster met gemiddeld 30 punten per wedstrijd. Ook nu bewijst ze haar waarde namens de Limburgse formatie, en samen met Eva Donker en Maud Bastiaansen wordt het verschil weer kleiner. Na een nieuwe scorespurt is het BAL dat opnieuw aanvalt. Nicky Hendrix pakt veel rebounds en scoort daaruit de tweede kans voor BAL, waarna Van Bree en Marit Arts de stand op gelijke hoogte brengen: 19-19.

In het tweede kwart vindt er een vervelend moment plaats. Phoenix Stotijn raakt geblesseerd, het lijkt een enkelblessure wat er totaal niet goed uit ziet. Dit is het laatste wat je wilt tijdens zo'n finale; je spelers kwijt raken aan blessures. Voor haar is het met zes punten einde wedstrijd. Het weerhoudt Triple Threat er niet van om te capituleren, of beter gezegd, Iris Vennema. In korte tijd schiet zij drie driepunters raak en is ze goed voor meerdere drives naar de basket zoals zij dat kan. Toch komt Triple Threat niet los van BAL. Door toedoen van Maaike van Veen en Van Bree is de stand bij rust 37-30 voor Triple Threat en is er nog van alles mogelijk.

Na rust is het Triple Threat dat opnieuw het scorende tandem Iris Vennema en Roos Warmenhoven zoekt. Met de drives naar de basket is Vennema niet te stoppen, en qua fysieke kracht wint Warmenhoven veelal het duel. Het is prachtig om deze twee speelsters zo aan het werk te zien tijdens hun jacht naar het kampioenschap. Yalisa Sintiago doet ook mee wat betreft scorend vermogen. Triple Threat gaat uitlopen naar een veilige marge, met 36 punten voor Vennema en 23 punten voor Warmenhoven. Triple Threat wordt kampioen door te winen met 80-67 van BAL.

Onder 20 finale: Landslake Lions VS OLA

Door de verdediging die OLA aan het begin van de wedstrijd neerzet komt Landslake Lions moeilijk tot scoren. Hieruit komen de eerste punten tot stand namens de hoofdstedelingen via Pleun Emmelot en Pien Steenbergen. Evie van der Woude brengt de stand op 1-7, maar dat is een teken dat Landslake Lions terug gaat komen. Indy le Belle is een behoorlijk behendige speelster die ook bij dames 1 van Landslake Lions enorm mooi spel heeft laten zien. Met meerdere drives brengt ze het verschil tot minimale hoogte, maar voornamelijk dankzij vrije worpen blijft de thuisploeg in het spoort van OLA. Jaleesa Molina en Keona Douwstra brengen de stand na het eerste kwart op gelijke hoogte: 14-14.

Het is OLA dat in het tweede kwart moeite heeft met de verdediging van de tegenstander. Romee van der Werf en Julia Bakker stoppen meerdere aanvallen af. Hierdoor ziet OLA dat Landslake Lions begint uit te lopen dankzij Teuntje Beukers en Silke Valstar. Door toedoen van Valstar en Jo Huisman wordt het verschil 10 punten, en groter na vrije worpen van Elise Timmer. OLA komt in moeilijkheden als zij niet tot scoren komen, en Landslake Lions slaat opnieuw toe dankzij Janna Vogelaar. Aan het slot van de eerste helft is het Demi van Gils die met een driepunter de achterstand van OLA verkleint: 29-21.

Landslake Lions heeft na rust de smaak te pakken. Lotte Nijland opent namens de thuisploeg, waarna de driepunters van Lisa van Roemburg het verschil vergroten. Ook nu heeft OLA moeite met de verdediging, en vindt Landslake Lions opnieuw een driepunter via Vogelaar. Op dat moment gaat het niet meer mis voor Landslake Lions die OLA niet meer dichterbij ziet komen. De ploeg uit Landsmeer wordt kampioen van de onder 20 Eredivisie door met 64-49 te winnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.