1 tegen 1 met Demi van Gils

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 08:30

Bij het openen van de officiële uitnodiging om voor Orange Lions Academy te spelen, kon Demi van Gils haar geluk niet meer worden ontnomen. Deze basketbalster laat haar basketbaltalent vanuit haar hart zien aan iedereen, en heeft daardoor de potentie om uit te groeien tot een grote belofte!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Mijn naam is Demi van Gils, ik ben 18 jaar. Momenteel speel ik bij de Orange Lions Academy in Amsterdam (OLA). Daar ben ik gekomen via Basketbal Academie Limburg (BAL) in Weert en via de jeugd van de Orange Lions.”

2.  Hoe ben je met basketbal in aanraking gekomen?

“Ik begon op een schooltoernooi in groep 8. Op dat moment heb ik BC Oirschot bezocht, en ben ik nooit meer gestopt. Ik vond het gelijk enorm leuk!”

3.  Kom je uit een basketbalfamilie?

“Nee, mijn hele familie danst. Ik ben de enige die basketbalt, maar ik heb vroeger ook gedanst.”

4.  Wat voor type speelster ben je?

“Ik speel op de shooting guard, maar ik kan op verschillende posities spelen. Laatst speelde ik zelfs nog op de power forward positie. In Weert en Oirschot speelde ik voornamelijk op de point guard, maar ik wil mij bij OLA meer ontwikkelen op de shooting guard en small forward positie. Als ik later college ga spelen of Europa in ga, hoop ik daar sterker in te worden.

Voorheen was ik best onzeker over mijn spel, maar dat is nu beter geworden. Ook probeer ik jonge speelsters te begeleiden tot een betere speelster.”

5.  Is er iemand die jou inspireert?

“Zeker, mijn moeder! Als ik qua mentaliteit zoals mijn moeder zal zijn, dan zal ik absoluut heel ver komen. Ze is heel doelgericht en straalt in alles plezier uit. Dat inspireert mij enorm.”

6.  Je bent bij BC Oirschot begonnen met basketballen. Hoe was het om daar te beginnen?

“Super leuk! Toevallig was ik laatst nog een wedstrijdverslag van mijn eerste wedstrijd aan het lezen. Daarin stond dat ik speelde alsof ik al jaren basketbal. Ik weet nog dat ik tijdens mijn derde wedstrijd een schot van eigen helft erin gooide, in de allerlaatste seconde. Veel herinner ik mij er niet meer van, maar het plezier wat ik toen had, heb ik nog steeds in alle opzichten.”

7. Hoe kwam je vervolgens bij Basketbal Academie Limburg terecht?

“Ik kwam met Rayon Zuid in aanraking. Daar ben ik met twee van mijn teamgenoten van BC Oirschot heen gegaan, maar in 2014 is dat gestopt. Daarna kwam ik in contact met BAL, en zij vroegen aan mij of ik bij onder 16 en onder 18 wilde spelen.”

8.  Speelde je bij onder 16 voor het eerst op landelijk niveau?

“Ja, dus het was echt even wennen om helemaal naar Groningen en Leeuwarden te reizen. Toch deed ik dat altijd met heel veel plezier, en met hele leuke teamgenoten!”

9.  Waarin denk je dat je beter bent geworden sinds het moment dat je op landelijk niveau hebt gespeeld?

“Ik denk dat ik op alle fronten wel beter ben geworden, vooral omdat ik tegen teams ben gaan spelen die al meer ervaring hadden. Teams als Oirschot speelden veelal plaatselijk, en bij BAL speelden we tegen teams in het hele land. Dat was heel leerzaam, en ik wilde er altijd tegen aan gaan.”

10.  Wat voor herinneringen bij BAL kan je je nog voor je halen?

“Ik ben met BAL vaak op kamp geweest, en ben ik ooit de most improved player geworden. Dat motiveerde mij om sterker te worden.”

11.  Je bent in 2020 benaderd door OLA? Hoe hebben zij jou gevonden?

“Coach Chris van Kampen kwam naar een wedstrijd van mij kijken. Mijn moeder vertelde mij dat vlak voor de wedstrijd. Tijdens de training van OLA heb ik alles gegeven, waarna ik de officiële uitnodiging kreeg voor de toelating. Ik was echt enorm blij toen ik dat las!”

12.  Hoe gaat het je tot dusver af bij OLA?

“Het gaat zeker goed! Ik heb veel meegekregen van meiden als Alina Sendar, Jamy de Kock, Benthe Versteeg en Ellen Meeringa. Doordat zij weg zijn, heb ik meer leiderschap gekregen. Dat doet mij heel veel goed, en ik ontwikkel mij ook steeds meer als mens. Ik kijk er enorm positief op terug.”

13.  In 2019 zat je in de voorselectie van onder 16. Hoe was het om door ze benaderd te worden?

“Heel bijzonder. Ik heb alle voorrondes meegemaakt, en nu zou ik willen laten zien dat ik erbij hoor; bij de definitieve selectie. Ik zou veel meer willen laten zien wat ik in mijn mars heb, zodat ik ook in alle opzichten beter wordt en meer ervaring kan opdoen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.