Leids basketbaltalent Joni Kwakernaak is gebrand op nog meer progressie

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 09:00

Ruim 10 jaar speelt de 18-jarige Joni Kwakernaak basketbal bij BS Leiden. Daar behaalde ze eerder de landstitel met onder 12, en ook in de vorige jeugdlichtingen ontstonden mooie prestaties. Momenteel speelt ze bij onder 18, en is uit op schitteren en het laten zien van nog meer succes!

Vroeg betrokken bij het Leidse basketbal

BS Leiden is een hele grote basketbalvereniging, met enorm veel leden. Deze organisatie trok bij Joni de aandacht. “Toen ik acht jaar was, ben ik begonnen met basketballen,” vertelt Joni. “Gemeente Leiden zorgt ervoor dat mensen van die leeftijd een aantal proeflessen kunnen nemen bij diverse sporten. Ik heb verschillende sporten uitgeoefend, maar basketbal werd het gelijk voor mij! Ik wilde een teamsport doen, en basketbal lag mij gelijk. Daarbij, ik kende niemand uit mijn omgeving die het destijds deed.”

Uiteindelijk ontkom je er ook niet aan om betrokken te worden bij de wedstrijden van Zorg & Zekerheid Leiden in de BNXT League. “Het duurde twee jaar voordat ik wedstrijden van de mannen van Zorg & Zekerheid Leiden ben gaan kijken,” herinnert Joni zich. “Toen ik 10 jaar was, speelde ik in het onder 12 team van BS Leiden. Ons team ging een keer naar de Vijf Meihal om een wedstrijd te bezoeken van heren 1. De zaal in Leiden is ontzettend sfeervol en levendig, het was echt geweldig! Uiteraard speelden Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi destijds al, en volgens mij ook Arvin Slagter. Na de wedstrijd haalde ik een handtekening van Arvin, hoewel ik op dat moment niet wist wie het was.

Worthy de Jong vind ik de leukste speler om te zien spelen, dat zullen denk ik veel mensen in Leiden ook wel vinden. Hij hoeft niet eens elke wedstrijd te schitteren als Leiden gaat winnen, maar als hij schittert, dan doet hij dat wel op een geweldige manier. Hij speelde een jaar in Frankrijk, en toen hij terugkwam naar Leiden was de hele zaal daar enorm blij om, waaronder ik!”

Kampioen geworden met onder 12

Tijdens het begin van je basketbalcarrière enorm goed als team functioneren; dat is iets wat elke speler zou willen meemaken. Al gauw maakte Joni iets moois mee met BS Leiden. “In het begin is het vooral rondrennen met de bal. Van de eerste wedstrijden kan ik mij niet zo heel veel meer herinneren. Vroeger speelde ik voornamelijk op regionaal niveau. We speelden wedstrijd tegen onder andere Lokomotief Rijswijk. Het leuke is dat we tegenwoordig nog steeds tegen Lokomotief spelen, dus dat maakt dat het altijd bijzonder is om deze tegenstander tegen te komen. Met onder 12 ben ik voor het eerst op landelijk niveau gaan spelen, en werden we gelijk kampioen van Nederland. Dat was nog in een team gemixt met jongens en meiden. Het was enorm leuk om op een plek als Den Helder te komen. Spelen op landelijk niveau was een bijzondere ervaring, aangezien je het gevoel krijgt dat je beter gaat worden. Dat komt mede door de coach die we toen hadden: Dorien van Hooven-Rosdorff. Zij traint nog steeds het onder 12 team van BS Leiden. Aan haar heb ik zoveel gehad. Ze is echt een hele lieve coach, en ik vind het fantastisch om haar nog steeds te zien bij onder 12. Onder haar leiding maakte ik het eerste stapje richting waar ik nu ben.

Tijdens het jaar dat wij kampioen werden, werden we conditioneel beter. Wellicht komt dat omdat we veel push-ups en andere krachtoefeningen moesten die bij schoten die we tijdens de training misten. Al gauw werd het spel steeds beter. Ik zat destijds al in het team met Marwa en Safa Ramdhani, twee talenten die nu bij het onder 18 team van Triple Threat spelen. Samen zorgden we bij onder 12 voor veel trucs. Bij onder 14 speelden we de Final Four in Tubbergen. De eerste wedstrijd tegen Jolly Jumpers wonnen we, maar de dag daarna speelden we een zware wedstrijd tegen Dozy Den Helder.”

Doelstellingen in Nederland

Veel spelers denken aan een carrière in het buitenland, zoals Amerika of Spanje. Joni houdt het liever hier in de buurt. “Dit seizoen zou een interessant seizoen worden. Wij wonnen tegen teams als Basketbal Academie Limburg en Triple Threat. De eerste wedstrijden werden allemaal gewonnen, maar verder durf ik er geen uitspraak over te doen. Er zijn nog andere goede tegenstanders in de competitie zoals Landslake Lions en BC Apollo Amsterdam. Wij zullen elke wedstrijd goed moeten spelen willen wij winnen, daar verandert een winningstreak van vijf wedstrijden niets aan.

Het zou mij enorm gaaf lijken om Eredivisie te spelen in Nederland. Kim Schrama van BS Leiden is naar Amerika gegaan om te spelen in Midland, maar dat zou ik minder snel doen. Ik zou in Nederland willen blijven basketballen en verder studeren. Ik ben ook blij dat ik nu kan spelen in Leiden, want dat maakt mij super gelukkig op dit moment.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.