1 tegen 1 met Kyra Bruyndoncx

Gepubliceerd op 12 november 2021 om 08:30

Hoeveel speelsters kunnen zeggen dat ze op 14-jarige leeftijd in een Eurocup wedstrijd hebben meegespeeld? Kyra Bruyndoncx heeft de potentie om te schitteren en om op een prachtige wijze haarzelf en het team te laten excelleren. Een fantastisch talent om in de gaten te houden!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Kyra Bruyndoncx, 15 jaar. Ik zit op de topsportschool in Wilrijk.”

2.  Hoe en wanneer ben je met basketballen?

“Ik ben op mijn zesde begonnen met basketballen bij Campinia Dessel-Retie. Toen ik naar de eerste klas van de middelbare school ging ben ik gaan spelen in Basket Hema Sint-Katelijne-Waver. Vanaf dit seizoen zijn Sint-Katelijne-Waver en Kangoeroes Mechelen gaan samenwerken waardoor ik nu bij Kangoeroes ga spelen.”

3.  Wat voor type speelster ben je?

“Mijn eerste positie is de point guard, hoewel ik ook op de shooting guard en small forward positie zou kunnen spelen. Ik houd wel van scoren, maar assists geven geeft mij ook enorm veel energie! Ik geef alles om het team goed te laten functioneren.”

4.  Is er iemand die jou inspireert?

“Van de Belgian Cats zijn dat Emma Meesseman en Julie Allemand. Het is echt enorm indrukwekkend hoe zij spelen. Daarbij vind ik Billie en Becky Massey en Laure Resimont ook fantastisch!”

5.  Wanneer heb je voor het eerst op landelijk niveau gebasketbald?

“Bij Campinia Dessel-Retie heb ik één seizoen landelijk gemengd gespeeld, als enige meisje in het team. Sinds ik op landelijk niveau ben gaan spelen heb ik enorm veel bijgeleerd. Bij Sint-Katelijne-Waver heb ik voor het eerst in een damesteam op landelijk niveau gespeeld. Dat is een hele andere omgeving, en iedereen ging volledig voor de ontwikkeling.”

6.  Afgelopen seizoen speelde je voor het eerst op het hoogste niveau van België. Hoe was dat voor jou?

“Ik was super blij dat mijn coach Arvid Diels mij die kans heeft gegeven! Destijds had ik met enorm leuke speelsters mogen samen spelen. Ik heb heel veel van ze geleerd, en ervaring op zo’n jonge leeftijd is echt super. Ik zat met Billie en Becky Massey en Laure Resimont in het team. Dat zijn inmiddels grote namen in het team, en hebben echt gezorgd voor een opbouw van mijn ontwikkeling!”

Watch her, Kyra heeft enorm veel potentie tot het worden van een fantastische speelster en wellicht een Belgian Cat!

7. Tegen Lummen speelde je een prachtige wedstrijd!

“Dat klopt, dat was echt een mooie wedstrijd! Mijn schoten bleven vallen, en dat Billie mij dan blijft aanmoedigen voelt dat enorm goed!”

8.  Was jouw schot op jonge leeftijd al zo goed?

“In het begin was ik wat zoekende naar mijn schot. Als later de schoten beter vallen dan krijg je ook meer vertrouwen, ook op langere termijn.”

9.  Sint-Katelijne-Waver en Kangoeroes Mechelen gaan nu samen een team vormen. Kan je mij wat meer vertellen daarover?

“Alles gaat nu onder de naam Kangoeroes spelen. Zij gaan veel dingen voor ons regelen. Ik zal daar zowel in de topdivisie spelen, maar ook een aantal jeugdwedstrijden. Ik zal er altijd alles voor geven!”

10.  Is er een moment gedurende jouw carrière die je nooit meer zou vergeten?

“Natuurlijk die wedstrijd tegen Lummen waarin ik enorm goed speelde. Ook dat ik mee mocht naar een Eurocup wedstrijd in Valencia. Daar kreeg ik de kans om te spelen en dat was echt een eer! Ik kende speelsters die in de WNBA speelden. Zoiets professioneels had ik nog nooit meegemaakt. Zij speelden ook anders dan de Belgische teams, en daar leer je ook enorm veel van bij! Elke wedstrijd kwam ik tot een aantal punten. Die ervaring is heel bijzonder!”

11.  Je speelt ook vaak 3x3 basketbal toch?

“Ja klopt, 3x3 is een snelle manier van basketbal, bijvoorbeeld om snel van aanval naar verdediging te switchen. Hierin kan je een bepaald spel ontwikkelen. Als je echt als prof 3x3 wilt spelen, dan zou je daar volledig voor moeten gaan. Echter, je kan veel spelletjes toepassen op 5x5 basketbal.”

12.  Hoe is het om geselecteerd te worden voor de jeugd van de Belgian Cats?

“Het is zo cool om voor jouw land te mogen spelen! Tegen Nederland, Duitsland en Luxemburg hebben we gespeeld. Als team hebben we het heel goed gedaan, daar ben ik wel content mee.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.