1 tegen 1 met Kato Aertssens

Gepubliceerd op 9 november 2021 om 08:30

Veel Belgische clubs hebben Kato Aertssens aan het werk gezien, en zien groeien als basketbalster. Met meer speelminuten zal Kato bij Sparta Laarne in staat zijn zichzelf nog meer te ontwikkelen en prachtig spel laten zien. Aan haar inzet en wil ligt het niet! © Visuals of Maxx

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Kato Aertssens, 20 jaar oud. Sinds mijn zevende speel ik basketbal, en ben begonnen in Merksem. Afgelopen seizoen heb ik bij Castors Braine gespeeld, en nu speel ik bij Sparta Laarne. Meestal speel ik op de shooting guard en small forward positie. Buiten basketbal studeer ik nog rechtspraktijk aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, wat goed te combineren is.”

2.  Hoe ben je begonnen met basketbal?

“De neef van mijn papa speelde altijd basketbal. Eerst heb ik aan ballet gedaan toen ik nog jong was, maar dat was niet echt mijn ding. Daarna heb ik geprobeerd om te basketballen, wat ik gelijk leuk vond. Mijn eerste club was Ticino in Merksem (het huidige Antwerp Giants), maar die hadden op een gegeven moment geen meisjesclub. Van daaruit ben ik naar Ekeren gegaan en tot mijn 16e in Dessel. Twee jaar lang heb ik in Boom gespeeld en daarna bij Castors Braine, maar Antwerp Giants ging Eerste Klasse spelen. Ik studeerde daar, dus het was een goede combi om dan ook in Antwerpen te spelen. Maar helaas speelden zij daarna geen Eerste Klasse meer, dus ging ik terug naar Castors Braine. Dit seizoen ben ik voor speelminuten gaan kiezen, en dat is de reden dat ik nu bij Sparta Laarne speel.”

3.  Hoe was het om te beginnen bij Ticino?

“Ik speelde in een team met jongens. Onze coach en mijn teamgenoten gaven mij heel veel nodige tips die ik goed kon gebruiken.”

4.  Wanneer heb je voor het eerst op landelijk niveau gespeeld?

“Dat was denk ik in Dessel toen ik 16 jaar was, evenals bij Kangoeroes. Overal had ik een hele goede ervaring, en daar ben ik enorm blij mee.”

5.  Waarin denk je dat je beter bent geworden op het moment dat je op landelijk niveau hebt gespeeld?

“Als je landelijk gaat spelen, kom je nieuwe clubs tegen. Het niveau is ook anders, en daardoor word je creatiever. Tegen andere ploegen ontwikkel je een andere speelstijl, dus ik denk dat ik daardoor veelzijdiger ben gaan spelen, en ook dynamischer in mijn spel ben geworden.”

6.  Is er iemand die jou inspireert?

“Ik keek altijd op naar Kobe Bryant, vooral zijn mentaliteit. Bij een blessure bleef hij gewoon doorspelen, dus dat is iets wat mij enorm inspireert.”

7.  Heeft dat er ook voor gezorgd dat je ook vaak bent gaan doorspelen bij blessures?

“Voor een gedeelte zeker! Als ik lichtjes wat voelde dacht ik vaak ‘dat gaat wel weer over’. Hoewel, als het echt erg wordt of pijn doet, dan is dat wel een ander verhaal. Gelukkig heb ik nooit erge blessures gehad.”

8.  Hoe was het om voor het eerst in actie te komen bij Castors Braine?

“Het was de bedoeling dat ik terecht zou komen in de tweede ploeg, en als het kon meetrainen met de eerste ploeg. Dat seizoen heb ik af en toe in het veld mogen staan met de eerste ploeg. Je merkt dat Castors Braine een professionele organisatie is. Als je erbij komt als jonge speelster, proberen ze je altijd hogerop te brengen. Je wordt daar sterker en leert er heel veel. Als je minuten mocht maken, was dat altijd heel bijzonder en fijn!”

9.  Dit seizoen speel je bij Sparta Laarne spelen. Wat zijn jouw verwachtingen?

“De coach Gerrit Driessens volg ik al een tijdje, en hij mij ook. Hij kwam met mij in contact, en bood mij de mogelijkheden aan. Ik keek er toen al naar uit om met hem samen te werken. Hopelijk vind ik nog meer vertrouwen terug op het veld, en bij Sparta Laarne.”

10.  Ben je ooit in actie gekomen bij de jeugd van de Belgian Cats?

“Afgelopen april ben ik geselecteerd bij onder 20, in de preselectie. Bij de definitieve selectie was ik afgevallen. Toch was het altijd een mooie ervaring om te weten hoe het is om te trainen en wat het inhoudt. Wellicht komt zoiets in de toekomst nog!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.