Dansgroep Djalita zorgt als collectief voor prachtig entertainment

Gepubliceerd op 20 december 2021 om 08:30

Basketbalclub Heroes Den Bosch beschikt sinds een tijdje over fantastische cheerleaders. Wat weten we nog meer over deze groep, de organisatie Djalita? Danuta Donk en Jackie van Dongen zullen nog veel meer vertellen over Djalita: wat het voor hen betekent en waar Djalita voor staat! © Robert Verboon

Begonnen bij de Amsterdam Admirals

Danuta is gek op dans en entertainment. Ze gaat in al deze elementen enorm op, met alles wat daarmee te maken heeft. “Vroeger ben ik cheerleader geweest bij de Amsterdam Admirals,” vertelt ze. “In 2007 werd bekend dat de NFL Europa werd opgeheven, en daardoor vroeg ik mij af of ik nog verder wilde gaan binnen cheerleading. Ik vond het zonde om het zomaar te laten gaan. Op dat moment kreeg ik een vraag van iemand of ik mij nog in het cheerleaders-circuit bevond, want zij hadden cheerleaders nodig voor een optreden. Dat heb ik met een aantal meiden gedaan. De naam Djalita bestaat hierdoor uit elke beginletter van alle meiden die aan dit optreden hebben meegedaan. Het is hierdoor een ode aan ons eerste optreden, 14 jaar geleden. Nog steeds loopt het enorm goed, en sinds negen jaar hebben we een academy erbij voor onze jeugd. Jackie is als klein meisje begonnen, en ze is doorgegroeid van onze academy naar ons veldteam dat overal optreedt. Ze heeft het hele circuit meegemaakt, en ze is ook coach op dit moment. Bij Heroes Den Bosch hebben we de Emma Dancers, onderdeel van Djalita. Wij treden op bij diverse evenementen. Wij gaan lekker door de komende jaren! Dankzij PR acties zijn we met een gedeelte van de Admirals doorgegaan met iets succesvols. Op dit moment hebben bijna 2.500 optredens gegeven!”

Jackie is steeds meer gaan groeien in kracht en vertrouwen

Jackie weet nog goed hoe het was om voor het eerst te dansen. Met de beleving van nu is haar passie enorm toegenomen. “Het was een droom die uitkwam. Als klein meisje volgde ik al dansles. Veel sporten heb ik beoefend, maar ik vond nooit de juiste sport waar de vonk van oversloeg. De combinatie van turnen, dansen en het stunten was iets wat mij enorm aansprak, helemaal toen ik ook wedstrijden ging doen. Ik heb er enorm veel plezier uitgehaald als jong meisje. Dat is alleen maar meer geworden, aangezien de zenuwen naarmate ik wat ouder werd afnam en nog meer kon genieten van de beleving die alles met zich meebrengt!”

Een belangrijk element: respect en teamgevoel

Toen Danuta ging dansen heeft ze een enorm goede danscoach gehad. Dankzij haar voorziet ze anderen van zoveel mooie tips en tricks. “Zelf ben ik enorm geïnspireerd geraakt door cheerleader Ashley Orman. Zij is cheerleader geweest van de San Diego Chargers. Zij was echt hard, maar gaf mij daardoor zoveel energie en inspiratie. Zij heeft mij zoveel moois gegeven!

Ik heb lang aan atletiek en turnen gedaan. Met dansen ben ik pas op mijn 12e begonnen, en ben ik al snel een dansopleiding gaan doen. Met een vriendin was ik in de zomer op de Jaarsbeurs waar een tent van de Admirals stond. Daar kon je een mini-auditie doen, en op dat moment was ik gelijk verkocht. Voor het eerst in de Johan Cruijff Arena sprongen de tranen in mijn ogen toen ik op mijn 16e voor het eerst daar als cheerleader danste! Ik heb zoveel toffe avonturen meegemaakt, en veel geleerd qua discipline en samenwerken. Zoiets wilde ik doorzetten bij Djalita; dat respect heel belangrijk is. Niemand zal wat negatiefs zeggen. Iedereen is even belangrijk, en dat vind ik zo tof aan deze sport! Als de ander er niet staat, dan functioneert het team niet. Iedereen is even belangrijk! Je ziet de kinderen zo genieten en opgaan, dat is wat ikzelf vroeger ook heb ervaren.”

“Wij zijn enorm hecht, en hebben super veel respect voor elkaar,” vertelt Jackie. “Wij vertrouwen elkaar enorm. Ik word soms ook omhoog gegooid voor een salto. Dan moet ik erop vertrouwen dat zij mij op de juiste manier in de lucht gooien.”

Danuta: “Je houdt van muziek, en je houdt van ritme. Je hebt ook dansstijlen die bewegelijk zijn. Echter, ik houd meer van power en kracht in het team. Als je dat voor elkaar krijgt, dan kan ik daar enorm van genieten. Als je één bent met elkaar, dan raak je dat nooit meer kwijt!”

“Dat heeft Danuta mij gegeven, en waar ik enorm veel sterker en zekerder ben geworden”

Jackie is zelf natuurlijk ook geïnspireerd geraakt. Hoe kan het ook anders, als ze zelf Danuta heel lang als coach heeft gehad. “Wij willen mensen laten zien dat wij samen iets moois voor elkaar krijgen, als een team. Danuta had het net over dat ze geïnspireerd is door haar danscoach. In werkelijkheid inspireert Danuta mij juist. Als jong meisje kwam ik bij haar binnen, in de pubertijd. Zij heeft mij zoveel stabiele basis gegeven, en voelde het als een tweede huis. Je leert natuurlijk niet alleen goed dansen, maar ook jezelf kennen. Dat heeft Danuta mij gegeven, en waar ik enorm veel sterker en zekerder ben geworden. I love her!”

Djalita Dancers: functionerend als cheerleaders

Zoals gezegd; Danuta zat eerst bij de Admirals, en van daaruit is voor een deel een cheerleadergroep ontstaan. “Toen Djalita Dancers twee jaar bestond, werden we door WCAA Giants uit Bergen op Zoom benaderd,” vertelt Danuta. “Zij speelden op dat moment nog in de Eredivisie. Dat was al een hele bijzondere ervaring. Het was een familiaire organisatie, en hebben daar ontzettend veel van geleerd. Nadat de Giants werden opgeheven zijn wij altijd blijven zweven in de basketbalwereld. Op een dag zocht Heroes Den Bosch cheerleaders, en sindsdien voelt het enorm goed. Wij wilden gelijk aan de slag gaan! Inmiddels heb ik deze dansers weten te inspireren met basketbal. Heroes is echt onze hoofdactiviteit, naast de andere events waar we aan deelnemen.”

Inmiddels hebben de meiden enorm veel mooie wedstrijden bij Heroes Den Bosch meegemaakt. “Een keer speelden we in de halve finale tegen Landstede Hammers. Dat was zo’n belangrijke game waarin Zwolle drie punten voor stond, en in de laatste seconde schoot Brandyn Curry een gelijkmakende driepunter raak. Op zo’n moment leef je enorm mee met het team, en wil je gewoon dat Heroes wint! Op dat soort momenten, gecombineerd met de entertainment die je aan het publiek geeft, weet je precies waarom je dit doet. Dat maakt mij, Danuta en de rest van Djalita Dancers enorm gelukkig!”

Niet alleen op het gebied van basketbal is Heroes Den Bosch een beleving om te bezoeken. Deze meiden weten wat het is om het publiek te vermaken van een prachtige vorm van entertainment. Watch them, ze weten een optreden op een prachtige manier vorm te geven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.