Uball onder 16 wint thriller in Leiden

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 16:00

Niets leek Uball een overwinning in de weg te zitten bij rust. De Utrechtse formatie begon sterk in Leiden en beschikte in het derde kwart over een voorsprong van 16 punten. ZZ Leiden kwam sterk terug tot gelijke hoogte, maar eroverheen gingen ze niet. In de onder 16 Eredivisie pakte Uball met 81-83 de overwinning na een intense slotfase.

In het begin is het meteen driepunters schieten bij beide teams. De eerste komt van Leiden, via Jayviën Soares. Uball laat zien dat ook zij erg trefzeker kunnen zijn, met name Boaz Hoeveman beschikt over een sterk schot. De teamcaptain van de bezoekers is goed op schot en gaat de ploeg voor in de strijd. Leiden doorbreekt de run als Wessel Vankan doorkomt met een aantal sterke schoten. Bij gelijke hoogte weet Uball wat terug te doen, en weer via de driepunters. Ook Lex Caverle kan raak schieten van die positie, en brengt daarmee de stand op 19-22 voor Uball. De bezoekers lopen gaandeweg voor rust uit als een sterke periode aanbreekt voor Elias Besana. Een driepunter en een fastbreak score van hem is het teken dat Uball gaat afstevenen op een enorme voorsprong. Jinvi Man is in die periode goed voor zes punten oprij waardoor het verschil steeds groter wordt. Cid van Timmeren doet iets terug voor de thuisploeg. Als schutter bewijst hij zijn waarde met een driepunter, maar het gat is bij rust al enorm groot: 36-51 voor Uball.

Leiden lijkt te beseffen dat ze beter moeten verdedigen en moeten rebounden om in de wedstrijd te blijven. Ze openen in elk geval de score na rust. Luc La Rose en Eise van Wayenburg verkleinen het verschil, maar dan komt Uball weer met een driepunter van opnieuw Besana: 40-56. De thuisploeg weigert te capituleren. Van Timmeren doet opnieuw wat terug met een drive naar de basket en een driepunter: 51-61. Op dat moment weet ook Vankan dat het moet gebeuren. Zijn ene na het andere schot treft doel en langzaam maar zeker komt Leiden terug tot 63-72 na het derde kwart. Leiden begint met het balbezit in de laatste periode. Nai-Yahrell Leeuwin vuurt de driepunter af en raakt. Uball komt steeds moeilijker tot scoren, en Leiden komt nog dichterbij. Na de rebound scoort Van Wayenburg: 70-74. Het verschil wordt steeds kleiner, en zelfs gelijk door de driepunter van Cid van Timmeren: 74-74 met nog ruim zes minuten te gaan. Uball krijgt het moeilijker in de aanval, en levert de bal ook regelt in bij Leiden. Leiden heeft de mogelijkheid om de voorsprong te pakken, maar dat lukt ze niet. Op dat moment antwoordt Uball met het herkenbare wapen, de driepunter. Lex Caverle vindt de opening en schiet raak: 74-77. Gaan de bezoekers er weer vandoor, of kan Leiden nog een keer toeslaan? Van Timmeren is een slimme speler die van binnen en van buiten kan scoren. Hij zoekt de mogelijkheid inside op, en met succes. Hij zorgt voor een minimaal verschil, maar Leiden vergeet opnieuw te rebounden. Besana en Man profiteren daar van: 76-81 met nog twee minuten te gaan. Leiden ziet Uball weer vertrekken, maar niet als het aan Van Wayenburg en Van Timmeren ligt. Van Timmeren pakt de steal, en Van Wayenburg verkleint het verschil. Uball levert de bal opnieuw in, en met nog 50 seconden is de bal bij Wessel Vankan. Hij dribbelt, stapt naar achteren en vuurt de driepunter af. Opnieuw met succes en een hele belangrijke: 81 gelijk. Er zijn nog 45 seconden te spelen, en Uball komt weer niet tot een schot. Ze krijgen wel twee vrije worpen na een persoonlijke fout. Uball miste al veel vrije worpen, maar besana benut deze twee belangrijke nu wel: 81-83 met nog 26 seconden te gaan. Leiden kan met twee punten voor een verlenging zorgen of met een driepunter de overwinning pakken. Leiden lijkt de bal te verliezen, maar hebben met nog drie seconden het balbezit. Vankan gaat voor de driepunter, net was die nog raak. Deze gaat er niet in waardoor Uball de overwinning met 81-83 pakt na deze intense slotminuten. Een spannende tweede wedstrijd met een goede afloop voor de bezoekers.