1 tegen 1 met Femke Janssen

Gepubliceerd op 31 juli 2022 om 10:00

Van Nederland naar België om te basketballen, en later van België weer naar Weert. Femke Janssen heeft veel gedaan voor een sterke ontwikkeling. Bij Basketbal Academie Limburg in Weert is ze op weg naar een mooie toekomst!

1.  Introduceer jezelf eens, wie ben jij?

“Ik ben Femke Janssen, 17 jaar. Afgelopen seizoen is mijn derde seizoen geweest bij Basketbal Academie Limburg.”

2.  Hoe ben je begonnen met basketbal?

“Mijn vader en mijn broers hebben altijd gebasketbald. Bij mij kon het niet anders zijn dan dat het op jonge leeftijd al aanwezig is geweest. Zodoende ben ik begonnen bij BC Kimbria in Maastricht.”

Het begin bij BC Kimbria

3.  Wat voor type speelster ben jij?

“Ik speel op de point guard positie. Volgens de coach heb ik veel discipline, en doe ik wat ik moet doen.”

4.  Ben je een schietende point guard of een point guard die de bal opbrengt?

“Ik breng eerder de bal op. Natuurlijk kan ik wel schieten, maar ik beheers liever het spel en wil andere aanvallend voor mijn medespelers goed laten verlopen.”

5.  Is er iemand die jou heeft geïnspireerd?

“De laatste tijd is dat Julie Allemand van de Belgian Cats. Als ik naar haar wedstrijden kijk, zie ik dat ze precies weet wat ze moet doen, ook voor ander medespelers. Ze kan ook goed schieten. Dat wil ik ook kunnen; betere aanvallen creëren mijn team en mijzelf.”

6.  Hoe was jouw tijd bij BC Kimbria?

“Het was zeker leuk! Ik speelde altijd met een grotere groep mee. Voor mij was het dat ik steeds meer plezier in het spel kreeg, en ik wilde steeds meer bereiken. Het balgevoel kreeg ik daar gelijk, en de kans om hogerop te komen.”

7. Je bent daarna in België gaan basketballen toch?

“Dat klopt, de eerste twee jaren heb ik bij BasKet Tongeren gespeeld. Destijds zat ik in Hasselt op school, dus ben ik daar twee jaar later gaan basketballen. Tijdens het laatste jaar is die club samen gegaan met Lummen.”

In actie namens Basket Lummen

8.  Ben je in België ook op hoog jeugdniveau gaan spelen?

“Klopt, In Hasselt ben ik daar op landelijk niveau gaan spelen. Het is een taai proces, maar je ontwikkelt jezelf enorm. Grote tegenstand maakt je beter.”

9.  Wat voor verschillen ben je tegengekomen met het Belgisch en het Nederlands basketbal?

“In België is het fysiek harder dan in Nederland. Je kan met twee handen op iemands lijf verdedigen, terwijl je hier gelijk wordt afgefloten. Daar bewaren ze ook de rust om tot een goed schot te komen.”

10.  Wat deed je besluiten om terug naar Nederland te gaan en voor Basketbal Academie Limburg te kiezen?

“Ik heb daar elke week vanuit België meegetraind. Ik wilde balvaardiger zijn, en tactisch trainen. In Weert zag ik daar meer uitdagingen in, dus ben ik naar BAL gegaan sinds drie jaar.”

11.  Bij BAL wordt voluit uitgesproken ‘wij ontwikkelen talent’. In hoeverre heb je zoiets teruggezien bij BAL?

“Vooral in het eerste jaar heb ik het teruggezien. Elke week zag ik spelers meer balvaardiger worden. Elke training vroeg ik mij af wat ik nu weer onder de knie zou krijgen.”

12.  Je speelde afgelopen seizoen in het onder 18 en onder 20 team. Wat kan je mij daarover nog meer vertellen?

“Dit jaar zijn we in de onder 20 Eredivisie in de bekerfinale terechtgekomen. Het team heeft zich heel goed ontwikkeld, met schutters en doordouwers aan het einde van de aanval. We kwamen met onder 18 in de finale te staan tegen Triple Threat uit Haarlem, maar zij waren sterker tijdens die wedstrijd.”

13.  Ze gaan bij BAL een damesteam op het hoogste niveau van Nederland laten spelen. Gaan we jou daar later terug zien?

“Ik hoop het enorm! Ik zal er alles op zetten om daar ook te spelen. We trainen veel, en bereiken veel tijdens de jeugdcompetities. Als jong talent zou je je daar zo goed kunnen ontwikkelen!”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.